04.11.2011 Beograd

Napustio Kfor, prešao na barikade

Napustio Kfor, prešao na barikade Novosti
Barikadu u Zupču od četvrtka brani jedan neobičan gost. Bivši major Kfora iz norveškog kontingenta Kristijan Kaš, uz reči izvinjenja kosovskim Srbima zbog onoga što je radio kao oficir u informativnoj službi međunarodnih snaga na Kosmetu, stao je uz njih.

On sada priznaje da je bio naivan kad je 2000. došao na ove prostore uveren da je NATO napao Srbiju i doveo svoje vojnike na Kosmet da bi štitio ljudska prava, pišu Novosti.

"Naša obaveza po Rezoluciji 1244 i Vojno-tehničkom sporazumu bila je da zaštimo Srbe od odmazde Albanaca, ali smo u tome potpuno omanuli. Za vreme dok smo bili odgovorni za sigurnost na Kosovu, odavde je etnički očišćeno oko 250.000 Srba i drugih nealbanaca. Zato, kao bivši oficir Kfora osećam obavezu da se izvinim", kaže Kaš.

On kaže "da je zahvaljujući friziranoj medijskoj euforiji oko Kosova rešio da se prijavi u norvešku vojsku i postane pripadnik Kfora". Kaže da je zahvaljujući novinarskom obrazovanju i iskustvu dobio čin majora, a da je pre dolaska na teren proveo mnogo vremena učeći o Kosmetu na Norveškom institutu za međunarodne poslove.

"Moj mentor mi je još tada govorio da je bombardovanje Jugoslavije bila katastrofalna greška i da albanska mafija vodi najveće poslove s narkoticima u Evropi. Ipak, pokazalo se da nisam bio dovoljno spreman za realnost na terenu. Nisam bio svestan da Kfor u stvari ne radi svoj posao", nastavlja Keš.

Mi smo bili kukavice jer smo dozvolili da se OVK pretvori u Zaštitni korpus Kosova i kasnije u Kosovsku policiju. Na taj način su kriminalni elementi dobili legitimni status u kosovskim institucijama, objašnjava Norvežanin.

"Danas se stidim onog što sam pisao, jednostrano i bez provere. Informisanje su u suštini vodili američki i britanski profesionalni oficiri, a ja sam bio zadužen da prenesem gotove stavove. Cilj je bio da se sakrije istina o progonu Srba", precizira Keš.

Crv sumnje uselio se u majora Kaša kad je zabranjeno izveštavanje o albanskom napadu na autobus Unmika za prevoz Srba, u kome je poginulo troje ljudi. Posle sedam meseci boravka na Kosmetu, Kaš je završio sa radom kao oficir Kfora i više nije želeo da produžava ugovor.

Kaš se posle izveštavanja sa više svetskih ratišta vratio u Norvešku. Sve vreme, kaže, "osećao je potrebu da se vrati u Srbiju, koju je počeo da smatra drugom domovinom".

autor: AA izvor: Novosti/Novi magazin
Ostavi komentar (4) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 4.11.2011, 09:04h Iris (10)

  Čestitam čoveku na hrabrosti. Dobrodošao u Srbiju! Daj Bože da ne bude jedini pravdoljubivi u Kfor-u.

 • 4.11.2011, 07:43h Crni (7)

  Sad ce mu Tadic otkazati gostoprimstvo i izvinuti se Amerima u njegovo ime.

 • 4.11.2011, 02:08h Sasha (11)

  Norvežani su nam bili i koliko-toliko ostali prijatelji

 • 4.11.2011, 01:34h Die Verrückte Gogga

  Gospodine Kas... sram vas bilo!

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side