Gojković: Država treba da pooštri uslove kada je u pitanju odlazak kadrova u koje ulaže
13.09.2019 Beograd

Gojković: Država treba da pooštri uslove kada je u pitanju odlazak kadrova u koje ulaže

Gojković: Država treba da pooštri uslove kada je u pitanju odlazak kadrova u koje ulaže Foto: Novi magazin/ SA
Predsednica Skupštine Maja Gojković izjavila je danas da patenti ne pripadaju samo naučniku koji ga je patentirao, već i naučnom institutu gde radi i državi, jer im oni omogućavaju da te patente otkrivaju.

Gojković je tokom rasprave o amandmanima na Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o patentima u Skupštini, navela da patent "nije samo intelektualna svojina, već nešto što je pronađeno u okviru radnog mesta i profesije".

"Ne smemo da zaboravimo da država, da naučni instituti daju mogućnosti da u okviru radnog mesta naučnici otkrivaju patente", rekla je Gojković odgovarajući poslanici Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerici Radeti koja je navela da zakon na patent gleda "kao na izvor prihoda" za poslodavca, a ne kao na intelektualnu svojinu.

Gojković je upitala "šta bi naučnik kod kuće mogao da uradi, a šta može da uradi u Vinči koja mu daje sve mogućnosti za rad".

Prema njenim rečima, naučnici u Vinči "rade za platu, nisu volonteri".

"I onda patentiraju nešto što je njihovo, a Vinča koja im je pružila sve treba da ostane bez ičega. Patent ne pripada samo onome ko ga je patentirao, već i naučnoj ustanovi iz koje je izašao. Mi im dajemo mogućnost da otkrivaju patente, zato i država ima pravo na taj deo i naučni institut", rekla je Gojković.

Gojković je navela i da država treba da "pooštri uslove" kada je u pitanju odlazak kadrova u koje ulaže, te da im Srbija pruža školovanje, a da "oni posle odu".

"Koliko Srbija ulaže u zdravstvene radnike, obrazovanje naučnika, koji, eto, posle ode. Naravno da ode jer tamo ima veću platu, ali ima i veće troškove. Moramo da razmislimo o tome kako država treba da se zaštiti, jer je ona uložila u te ljude", navela je Gojković i dodala da o takvim stvarima "svi govore pod kočnicom".

Ocenila je i da je sadašnja vlast "najbolja do sad, i da očekuje razumevanje stranaka da "svi rade zajedno na tome da bude bolje".

"Ovako vredne vlade i predsednika države koji radi danonoćno nije bilo u Srbiji. Očekujemo razumevanje svih stranaka da radimo da bude bolje. Kada bude bolje u državi onda možemo da se razlikujemo u nekim finesama", navela je Gojković.

Poslanica Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerica Radeta izjavila je da se patent ne gleda kao intelektualna svojina, već kao "izvor prihoda" i da ga tako reguliše i zakon, te da bi trebalo da se zaštiti vlasnik patenta koji je izumeo nešto što može biti od "manje ili veće koristi".

Navela je da predlog zakona nije dobar jer se ne bavi na pravi način patentima, da ih ne doživljava kao intelektualnu svojinu, već kao izvor prihoda poslodavca.

 

Nastavak sednice Skupštine, Rističević i Marković o televiziji N1

Skupština Srbije nastavila je danas vanrednu sednicu raspravom o amandmanima podnetim na Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o patentima.

Poslanik Narodne seljačke stranke Marijan Rističević koji je podneo amandman na član 2 tog predloga zakona, upitao je šta su to patenitrale televizija N1 i NOVA S i ocenio da će kada one prestanu da postoje njihovi dugovi ostati u Srbiji.

"To su lažne televizije za ispumpavanje pretplate. Kakav je to patent kada NOVA S televizija reemituje program u Srbiji, a da ga nije realizovala za Luksmeburg i Sloveniju odakle emituju program", rekao je Rističević.

Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Marković podržao je stav Rističevića i dodao da je televizija N1 patentirala "način za izigravanje zakona i način za izbegavanje plaćanja poreza Srbiji".

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side