30.04.2012 Beograd

Nastavlja se štrajk u zdravstvu

Nastavlja se štrajk u zdravstvu
Članovi Sindikata lekara i farmaceuta Srbije i Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite 'Nezavisnost' nastaviće štrajk i ove nedelje uz poštovanje minimuma procesa rada.

Predsednik sindikata lekara i farmaceuta Srbije Dragan Cvetić podsetio je da je taj sindikat u štrajku od 17. aprila i ukazao da očekuje da ih predstavnici Ministarstva zdravlja pozovu što pre na razgovor.

Štrajk članova tog sindikata počeo je zbog nezadovoljstva materijalnim položajem zaposlenih i Uredbom o korektivnom koeficijentu koja bi na snagu trebalo da stupi od 1. jula, a kojom će, kako navode predstavnici sindikata, plate zaposlenima biti smanjenje za 10 odsto.

Cvetić je kazao da je štrajk lekara u svakom slučaju poremetio rad u zdravstvenim ustanovama, posebno kliničko-bolničkim centrima gde se kako je kazao, operišu samo hitni slučajevi.

"Štrajk je više poremetio rad u kliničko-bolničkim centrima nego u primarnim zdravstvenim ustanovama", rekao je Cvetić, navodeći primer KBC Bežanijska kosa, u kome se odlažu operacije, a operišu se samo hitni slučajevi. 

U domovima zdravlja situacija je nešto bolja. Cvetić je naveo da lekari koji su u štrajku prepisuju recepte hroničnim bolesnicima, ali im ne daju upute za specijalističke preglede.

On je rekao da je štrajk članova tog sindikata organizovan u 60 ustanova u Srbiji, od čega je 20 u Beogradu i da se neće prekidati sve dok ih predstavnici resornog ministarstva ne pozovu na razgovore.

Predsedik granskog sindikata "Nezavisnost" Zoran Ilić rekao je Tanjugu da i predstavnici tog sindikata nastavljaju štrajk, a da će im se za koji dan priključiti i kolege iz zdravstvenih ustanova u Vojvodini.

Za sada, kako je kazao, članovi tog sindikata štrajkuju u oko 80 ustanova Srbije, a od 3. maja očekuje da će štrajkovati lekari u svih 125 ustanova gde taj sindikat ima članstvo.

Predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Zoran Savić rekao je Tanjugu da za sada taj sindikat neće donositi odluku o štrajku, budući da su od Agencije za mirno rešavanje sporova dobili dopis u kome se navodi da je pokrenut postupak mirnog rešavanja spora.

Predsednik Novog sindikata zdravstva Srbije Živorad Mrkić rekao je Tanjugu da će predstavnici tog sindikata sutra imati protesno okupljanje u podne na Trgu Dimitrija Tucovića na Slaviji.

Kako je kazao, pridružiće im se i članovi Sindikata zdravstva "Sloga", Policijskog sindikata, studentske i omladinske organizacije.

Cilj je, kako je kazao, da se ukaže na radničku solidarnost i loš položaj zaposlenih u Srbiji, kao i sećanje na žrtve radničkih protesta u svetu.

Govoreći o problemima zaposlenih u zdravstvu, zbog čega su organizovali jednočasovni štrajk upozorenja prošle nedelje, on je najavio da će ukoliko ih Ministartsvo zdravlja ne pozove na razgovore tokom maja radikalizovati štrajk.

Članovi tri sindikata zaposlenih u zdravstvu organizovali su prošle nedelje jednočasovni štrajk upozorenja u svim zdravstvenim ustanovama u kojima imaju članstvo zbog nezadovoljstva materijalnim položajem zaposlenih i Uredbom o korektivnom koeficijentu koja bi na snagu trebalo da stupi od 1. jula.

autor: MP izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Kosovo: Usvojen zakon o Specijalnom sudu Kosovo: Usvojen zakon o Specijalnom sudu

  Skupština Kosova večeras je po ubrzanoj proceduri razmatrila i u načelu usvojila predlog Zakona o specijalnom sudu.

 • Najmanje četiri ozbiljna kupca u trci za Telekom Najmanje četiri ozbiljna kupca u trci za Telekom

  Najmanje četiri ozbiljne kompanije, a verovatno i više, zainteresovane su za kupovinu Telekoma Srbije. Prvi na spisku je Telekom Austrija, zatim Dojče Telekom, pa onda dve kompanije, tojest investiciona fonda iz Sjedinjenih Država.

 • Ispravljene greške na igralištu u Vojvode Stepe Ispravljene greške na igralištu u Vojvode Stepe

  U dečjem parku u obnovljenoj ulici Vojvode Stepe u Beogradu, slova lj i ć bila su postavljena naopako.

 • Ðurić: Srbija će pomoći izvođenje zločinaca pred sud Ðurić: Srbija će pomoći izvođenje zločinaca pred sud

  Srbija, njene institucije i specijalizovani organi spremni su da podrže i pomognu izvođenje zločinaca teroritičke OVK pred sud, izjavio je večeras direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić.

 • Dačić i Laridžani: Interes za razvoj svestrane saradnje Dačić i Laridžani: Interes za razvoj svestrane saradnje

  Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i predsednik Konsultativne skupštine Islamske Republike Irana Ali Laridžani razgovarali su danas u Teheranu i tom prilikom posebno istakli prijateljske odnose dve zemlje i obostrani interes za razvoj svestrane saradnje.

 • Oluja nije samo progon, to je proces koji traje i danas Oluja nije samo progon, to je proces koji traje i danas

  Vojno-policijska operacija "Oluja" nije bila samo akcija progona Srba iz Hrvatske, već politički proces koji i dalje traje, rečeno je danas na tribini Foruma ZFD i nedeljnika "Vreme" povodom 20. godišnjice te akcije hrvatskih snaga.

 • Stefanović: Izveštaj tužilaštvu o igri Loto danas ili sutra Stefanović: Izveštaj tužilaštvu o igri Loto danas ili sutra

  Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović najavio je da će tužilaštvu biti dostavljen večeras ili sutra ujutro izveštaj o istrazi o eventualnim neregularnostima prilikom izvlačenja igre na sreću Loto.

 • Prosvetari: Verbiću, nismo se tako dogovorili! Prosvetari: Verbiću, nismo se tako dogovorili!

  Predstavnici sindikata prosvete ne slažu se s najavom ministra prosvete Srđana Verbića da otpremnine u prosveti treba da budu pre svega ponuđene nastavnicima sa nepotpunim fondom časova i smatraju da je bolje i logičnije rešenje da otpremnine budu ponuđene onima koji nemaju nijedan čas i onima kojima je preostalo nekoliko godina do penzije.

 • Ðurđica Popović - devojka iz kolone, 20 godina posle Ðurđica Popović - devojka iz kolone, 20 godina posle

  Ðurđica Popović, "devojka iz kolone" koja će na obeležavanju Dana sećanja na stradanje i progon Srba sutra na mostu kod Sremske Rače podsetiti na svoju i sudbinu sunarodnika tokom i nakon akcije Oluja, 20 godina posle poručuje da je najbitniji način na koji Srbija tretira događaje u Hrvatskoj iz 1995.

 • Bajić o Puli, finansiranju, bioskopima i Avala filmu Bajić o Puli, finansiranju, bioskopima i Avala filmu

  Reditelj Darko Bajić, koji je veoma zadovoljan rezultatima nedavno održanog 62. Pulskog filmskog festivala, smatra da bi trajno rešavanje pitanja finansiranja doprinelo da srpska kinematografija bude još kvalitetnija i da se publika vrati u bioskope.

Preporuke prijatelja
Najvesti
Vesti.rs
medijska pismenost
Novinska agencija Beta Tanjug
Carnex brending