30.04.2012 Beograd

Nastavlja se štrajk u zdravstvu

Nastavlja se štrajk u zdravstvu
Članovi Sindikata lekara i farmaceuta Srbije i Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite 'Nezavisnost' nastaviće štrajk i ove nedelje uz poštovanje minimuma procesa rada.

Predsednik sindikata lekara i farmaceuta Srbije Dragan Cvetić podsetio je da je taj sindikat u štrajku od 17. aprila i ukazao da očekuje da ih predstavnici Ministarstva zdravlja pozovu što pre na razgovor.

Štrajk članova tog sindikata počeo je zbog nezadovoljstva materijalnim položajem zaposlenih i Uredbom o korektivnom koeficijentu koja bi na snagu trebalo da stupi od 1. jula, a kojom će, kako navode predstavnici sindikata, plate zaposlenima biti smanjenje za 10 odsto.

Cvetić je kazao da je štrajk lekara u svakom slučaju poremetio rad u zdravstvenim ustanovama, posebno kliničko-bolničkim centrima gde se kako je kazao, operišu samo hitni slučajevi.

"Štrajk je više poremetio rad u kliničko-bolničkim centrima nego u primarnim zdravstvenim ustanovama", rekao je Cvetić, navodeći primer KBC Bežanijska kosa, u kome se odlažu operacije, a operišu se samo hitni slučajevi. 

U domovima zdravlja situacija je nešto bolja. Cvetić je naveo da lekari koji su u štrajku prepisuju recepte hroničnim bolesnicima, ali im ne daju upute za specijalističke preglede.

On je rekao da je štrajk članova tog sindikata organizovan u 60 ustanova u Srbiji, od čega je 20 u Beogradu i da se neće prekidati sve dok ih predstavnici resornog ministarstva ne pozovu na razgovore.

Predsedik granskog sindikata "Nezavisnost" Zoran Ilić rekao je Tanjugu da i predstavnici tog sindikata nastavljaju štrajk, a da će im se za koji dan priključiti i kolege iz zdravstvenih ustanova u Vojvodini.

Za sada, kako je kazao, članovi tog sindikata štrajkuju u oko 80 ustanova Srbije, a od 3. maja očekuje da će štrajkovati lekari u svih 125 ustanova gde taj sindikat ima članstvo.

Predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Zoran Savić rekao je Tanjugu da za sada taj sindikat neće donositi odluku o štrajku, budući da su od Agencije za mirno rešavanje sporova dobili dopis u kome se navodi da je pokrenut postupak mirnog rešavanja spora.

Predsednik Novog sindikata zdravstva Srbije Živorad Mrkić rekao je Tanjugu da će predstavnici tog sindikata sutra imati protesno okupljanje u podne na Trgu Dimitrija Tucovića na Slaviji.

Kako je kazao, pridružiće im se i članovi Sindikata zdravstva "Sloga", Policijskog sindikata, studentske i omladinske organizacije.

Cilj je, kako je kazao, da se ukaže na radničku solidarnost i loš položaj zaposlenih u Srbiji, kao i sećanje na žrtve radničkih protesta u svetu.

Govoreći o problemima zaposlenih u zdravstvu, zbog čega su organizovali jednočasovni štrajk upozorenja prošle nedelje, on je najavio da će ukoliko ih Ministartsvo zdravlja ne pozove na razgovore tokom maja radikalizovati štrajk.

Članovi tri sindikata zaposlenih u zdravstvu organizovali su prošle nedelje jednočasovni štrajk upozorenja u svim zdravstvenim ustanovama u kojima imaju članstvo zbog nezadovoljstva materijalnim položajem zaposlenih i Uredbom o korektivnom koeficijentu koja bi na snagu trebalo da stupi od 1. jula.

autor: MP izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Pupovac: Nema mehanizma za izbegavanje incidenata Pupovac: Nema mehanizma za izbegavanje incidenata

  Veoma je loše što se pogoršavaju odnosi Zagreba i Beograda u ovom trenutku, a posebno je loše što se to čini zbog pitanja ratnih zločina, i što Hrvatska i Srbija nemaju razvijene mehanizme da izbegnu ovakve situacije, izjavio je predsednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac povodom novonastale situacije u odnosima dve zemlje.

 • Uhapšeni zbog gajenja i prodaje marihuane Uhapšeni zbog gajenja i prodaje marihuane

  Policija je uhapsila S.M. (26) i I.S. (25) iz Vrnjačke Banje zbog sumnje da su počinili krivično delo proizvodnje i prodaje droge, saopštila je danas Policijska uprava Kraljevo.

 • Utvrđena lista kandidata za direktora RTS-a Utvrđena lista kandidata za direktora RTS-a

  Upravni odbor Javne medijske ustanove Radio-televizije Srbije utvrdio je konačnu listu 11 kandidata koji formalno-pravno ispunjavaju sve uslove konkursa za izbor na funkciju generalnog direktora RTS-a.

 • Intervju Dunja Mijatović: Glas je moja najvažnija alatka Intervju Dunja Mijatović: Glas je moja najvažnija alatka

  Organizacija za bezbednost i saradnju ima jasan mandat kada je sloboda medija i izražavanja u pitanju i ništa me neće sprečiti da govorim i posebno da se zalažem za bezbednost novinara, kaže predstavnica OEBS Dunja Mijatović u razgovoru sa Jelkom Jovanović

 • Joksimović: Lobiranje može biti korisno na putu ka EU Joksimović: Lobiranje može biti korisno na putu ka EU

  Lobiranje nije zamena za institucionalno delovanje države, ali je korisno za Srbiju na putu evropskih integracija, izjavila je večeras ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović.

 • Vučić: Ne vraćamo ambasadora iz Zagreba, pozvaću Milanovića Vučić: Ne vraćamo ambasadora iz Zagreba, pozvaću Milanovića

  Premijer Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Srbija neće povlačiti svog ambasadora iz Hrvatske niti će slati ijedan loš signal Hrvatskoj i dodao da će pozvati premijera Hrvatske Zorana Milanovića da razgovaraju telefonom.

 • Tadić: Srbija treba da razmišlja i o članstvu u NATO Tadić: Srbija treba da razmišlja i o članstvu u NATO

  Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić izjavio je danas da će Srbija vrlo ozbiljno morati da razmotri mogućnost posebnih saveza sa NATO, možda čak i punopravno članstvo u toj vojnoj alijansi u budućnosti.

 • GrO SNS Novi Sad: Orkestrirani napadi DS na SNS GrO SNS Novi Sad: Orkestrirani napadi DS na SNS

  Gradski odbor SNS u Novom Sadu saopštio je danas da u potpunosti podržava stav gradonačelnika Miloša Vučevića da su svi orkestrirani napadi DS na koalicione partnere SNS u stvari napadi na Aleksandra Vučića, tu stranku i na gradonačelnika lično.

 • Protest Hrvatske zbog Šešelja Protest Hrvatske zbog Šešelja

  Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova (MVEP) uputilo je oštar protest otpravnici poslova ambasade Srbije u Hrvatskoj Bosi Prodanović, a hrvatski ambasador u Srbiji Gordan Markotić biće pozvan na konsultacije u Zagreb, saopšteno je danas iz MVEP-a povodom izjava Vojislava Šešelja i njegovog paljenja hrvatske zastave u Beogradu.

 • Vulin: Ja Hrvatskoj poželim uspeh, Matić meni lečenje Vulin: Ja Hrvatskoj poželim uspeh, Matić meni lečenje

  Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da je on Hrvatskoj poželeo napredak dok njemu odande stižu poruke da se leči.

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Najvesti
Vesti.rs
Medija centar Tanjug
Android NM