30.04.2012 Beograd

Nastavlja se štrajk u zdravstvu

Nastavlja se štrajk u zdravstvu
Članovi Sindikata lekara i farmaceuta Srbije i Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite 'Nezavisnost' nastaviće štrajk i ove nedelje uz poštovanje minimuma procesa rada.

Predsednik sindikata lekara i farmaceuta Srbije Dragan Cvetić podsetio je da je taj sindikat u štrajku od 17. aprila i ukazao da očekuje da ih predstavnici Ministarstva zdravlja pozovu što pre na razgovor.

Štrajk članova tog sindikata počeo je zbog nezadovoljstva materijalnim položajem zaposlenih i Uredbom o korektivnom koeficijentu koja bi na snagu trebalo da stupi od 1. jula, a kojom će, kako navode predstavnici sindikata, plate zaposlenima biti smanjenje za 10 odsto.

Cvetić je kazao da je štrajk lekara u svakom slučaju poremetio rad u zdravstvenim ustanovama, posebno kliničko-bolničkim centrima gde se kako je kazao, operišu samo hitni slučajevi.

"Štrajk je više poremetio rad u kliničko-bolničkim centrima nego u primarnim zdravstvenim ustanovama", rekao je Cvetić, navodeći primer KBC Bežanijska kosa, u kome se odlažu operacije, a operišu se samo hitni slučajevi. 

U domovima zdravlja situacija je nešto bolja. Cvetić je naveo da lekari koji su u štrajku prepisuju recepte hroničnim bolesnicima, ali im ne daju upute za specijalističke preglede.

On je rekao da je štrajk članova tog sindikata organizovan u 60 ustanova u Srbiji, od čega je 20 u Beogradu i da se neće prekidati sve dok ih predstavnici resornog ministarstva ne pozovu na razgovore.

Predsedik granskog sindikata "Nezavisnost" Zoran Ilić rekao je Tanjugu da i predstavnici tog sindikata nastavljaju štrajk, a da će im se za koji dan priključiti i kolege iz zdravstvenih ustanova u Vojvodini.

Za sada, kako je kazao, članovi tog sindikata štrajkuju u oko 80 ustanova Srbije, a od 3. maja očekuje da će štrajkovati lekari u svih 125 ustanova gde taj sindikat ima članstvo.

Predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Zoran Savić rekao je Tanjugu da za sada taj sindikat neće donositi odluku o štrajku, budući da su od Agencije za mirno rešavanje sporova dobili dopis u kome se navodi da je pokrenut postupak mirnog rešavanja spora.

Predsednik Novog sindikata zdravstva Srbije Živorad Mrkić rekao je Tanjugu da će predstavnici tog sindikata sutra imati protesno okupljanje u podne na Trgu Dimitrija Tucovića na Slaviji.

Kako je kazao, pridružiće im se i članovi Sindikata zdravstva "Sloga", Policijskog sindikata, studentske i omladinske organizacije.

Cilj je, kako je kazao, da se ukaže na radničku solidarnost i loš položaj zaposlenih u Srbiji, kao i sećanje na žrtve radničkih protesta u svetu.

Govoreći o problemima zaposlenih u zdravstvu, zbog čega su organizovali jednočasovni štrajk upozorenja prošle nedelje, on je najavio da će ukoliko ih Ministartsvo zdravlja ne pozove na razgovore tokom maja radikalizovati štrajk.

Članovi tri sindikata zaposlenih u zdravstvu organizovali su prošle nedelje jednočasovni štrajk upozorenja u svim zdravstvenim ustanovama u kojima imaju članstvo zbog nezadovoljstva materijalnim položajem zaposlenih i Uredbom o korektivnom koeficijentu koja bi na snagu trebalo da stupi od 1. jula.

autor: MP izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Uklonjena ploča sa mosta posle negativnih komentara Uklonjena ploča sa mosta posle negativnih komentara

  Crna mermerna ploča postavljena pre tri dana na Pupinovom mostu je uklonjena, saznaje Tanjug, a to je učninjeno u dogovoru sa Kinezima sa kojima je bilo dogovoreno i njeno postavljanje.

 • Nemačka štampa o Samitu: Događaj kakav bi se svideo Titu Nemačka štampa o Samitu: Događaj kakav bi se svideo Titu

  Peking privlači partnere jeftinim kreditima za projekte koje će realizovati u sopstvenoj režiji, a "zov milijardi" Puta svile osvaja uši u "ekonomski sušnoj" čekaonici Evropske unije, piše nemačka štampa o samitu u Beogradu.

 • Ne postoji policijski zapisnik o prebijanju Andreja Vučića (VIDEO) Ne postoji policijski zapisnik o prebijanju Andreja Vučića (VIDEO)

  Policijski zapisnik o primeni sile pripadnika policije nad bratom premijera Srbije Andrejem Vučićem tokom Parade ponosa u Beogradu ne postoji, navodi se u odgovoru koji je MUP Srbije dostavio Komitetu pravnika za ljudska prava (JUKOM).

 • Odbačena krivična prijava protiv Snežane Malović Odbačena krivična prijava protiv Snežane Malović

  Tužilaštvo za organizovani kriminal odbacilo je krivičnu prijavu podnetu zbog neuspele reforme pravosuđa iz 2009. i štete od 1,5 milijardi dinara protiv bivše ministarke pravde Snežane Malović i bivše predsednice Vrhovnog suda Nate Mesarović, saznaje Danas.

 • Li Kećijang : Prijateljstvo dve zemlje sve čvršće (FOTO) Li Kećijang : Prijateljstvo dve zemlje sve čvršće (FOTO)

  U Palati Srbije je počeo bilateralni susret premijera Srbije i Kine Aleksandra Vučića i Li Kećijanga, a Vučić je poručio da građani Srbije doživljavaju Kinu kao iskrenog prijatelja.

 • Tači: Narednih meseci procedure za učlanjenje u SE Tači: Narednih meseci procedure za učlanjenje u SE

  Kosovska diplomatija će narednih meseci i formalno početi procedure za učlanjenje u Savet Evrope, najavio je danas kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači, nakon susreta sa generalnim sekretarom Saveta Evrope Torbjornom Jaglandom.

 • Prosvetari nastavljaju štrajk Prosvetari nastavljaju štrajk

  Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije najavila je da će nastaviti zakonski štrajk iako su sindikati obrazovanja postigli dogovor sa Ministarstvom prosvete o Posebnom kolektivnom ugovoru za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika (PKU).

 • Poslanici vladajuće većine ignorisali "Zojin zakon" Poslanici vladajuće većine ignorisali "Zojin zakon"

  Srpsku javnost neprijatno je iznenadila odluka većine poslanika u Skupštini Srbije, da ne glasaju za stavljanje 'Zojinog zakona na dnevni red zasedanja.

 • Vučić: Hvala Kini što poštuje našu politiku i evropski put Vučić: Hvala Kini što poštuje našu politiku i evropski put

  Premijer Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se danas premijeru Kine Li Kećijangu zbog toga što njegova zemlja poštuje politiku i evropski put Srbije i što je tretira kao slobodnu,nezavisnu i samostalnu zemlju.

 • U nedeljniku Novi magazin U nedeljniku Novi magazin

  Treći samit „Kina i 16 zemalja centralne i istočne Evrope“ --> Pritajeni tigar – neskriveni zmaj: Kineski ekonomski prodor u region i Evropsku uniju deo je kineskog globalnog investicionog buma. Posle Poljske (2012) i Rumunije (2013), i Srbija je ugostila visoke goste iz zemalja koje je Kina okupila u okviru saradnje „Kina+16“. Piše: Dragana Mitrović

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Najvesti
Vesti.rs
Novinska agencija Beta Tanjug
Android NM