30.04.2012 Beograd

Nastavlja se štrajk u zdravstvu

Nastavlja se štrajk u zdravstvu
Članovi Sindikata lekara i farmaceuta Srbije i Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite 'Nezavisnost' nastaviće štrajk i ove nedelje uz poštovanje minimuma procesa rada.

Predsednik sindikata lekara i farmaceuta Srbije Dragan Cvetić podsetio je da je taj sindikat u štrajku od 17. aprila i ukazao da očekuje da ih predstavnici Ministarstva zdravlja pozovu što pre na razgovor.

Štrajk članova tog sindikata počeo je zbog nezadovoljstva materijalnim položajem zaposlenih i Uredbom o korektivnom koeficijentu koja bi na snagu trebalo da stupi od 1. jula, a kojom će, kako navode predstavnici sindikata, plate zaposlenima biti smanjenje za 10 odsto.

Cvetić je kazao da je štrajk lekara u svakom slučaju poremetio rad u zdravstvenim ustanovama, posebno kliničko-bolničkim centrima gde se kako je kazao, operišu samo hitni slučajevi.

"Štrajk je više poremetio rad u kliničko-bolničkim centrima nego u primarnim zdravstvenim ustanovama", rekao je Cvetić, navodeći primer KBC Bežanijska kosa, u kome se odlažu operacije, a operišu se samo hitni slučajevi. 

U domovima zdravlja situacija je nešto bolja. Cvetić je naveo da lekari koji su u štrajku prepisuju recepte hroničnim bolesnicima, ali im ne daju upute za specijalističke preglede.

On je rekao da je štrajk članova tog sindikata organizovan u 60 ustanova u Srbiji, od čega je 20 u Beogradu i da se neće prekidati sve dok ih predstavnici resornog ministarstva ne pozovu na razgovore.

Predsedik granskog sindikata "Nezavisnost" Zoran Ilić rekao je Tanjugu da i predstavnici tog sindikata nastavljaju štrajk, a da će im se za koji dan priključiti i kolege iz zdravstvenih ustanova u Vojvodini.

Za sada, kako je kazao, članovi tog sindikata štrajkuju u oko 80 ustanova Srbije, a od 3. maja očekuje da će štrajkovati lekari u svih 125 ustanova gde taj sindikat ima članstvo.

Predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Zoran Savić rekao je Tanjugu da za sada taj sindikat neće donositi odluku o štrajku, budući da su od Agencije za mirno rešavanje sporova dobili dopis u kome se navodi da je pokrenut postupak mirnog rešavanja spora.

Predsednik Novog sindikata zdravstva Srbije Živorad Mrkić rekao je Tanjugu da će predstavnici tog sindikata sutra imati protesno okupljanje u podne na Trgu Dimitrija Tucovića na Slaviji.

Kako je kazao, pridružiće im se i članovi Sindikata zdravstva "Sloga", Policijskog sindikata, studentske i omladinske organizacije.

Cilj je, kako je kazao, da se ukaže na radničku solidarnost i loš položaj zaposlenih u Srbiji, kao i sećanje na žrtve radničkih protesta u svetu.

Govoreći o problemima zaposlenih u zdravstvu, zbog čega su organizovali jednočasovni štrajk upozorenja prošle nedelje, on je najavio da će ukoliko ih Ministartsvo zdravlja ne pozove na razgovore tokom maja radikalizovati štrajk.

Članovi tri sindikata zaposlenih u zdravstvu organizovali su prošle nedelje jednočasovni štrajk upozorenja u svim zdravstvenim ustanovama u kojima imaju članstvo zbog nezadovoljstva materijalnim položajem zaposlenih i Uredbom o korektivnom koeficijentu koja bi na snagu trebalo da stupi od 1. jula.

autor: MP izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Beživotno telo rudara izvučeno iz jame "Srmosten" Beživotno telo rudara izvučeno iz jame "Srmosten"

  Telo rudara Željka Miletića(36), koji je stradao u jami "Strmosten" rudnika Rembas izvučeno je iz jame i odvezeno na obdukciju.

 • Olja Bećković: Vučić ima opsesiju uređivanja medija (VIDEO) Olja Bećković: Vučić ima opsesiju uređivanja medija (VIDEO)

  Autorka emisije 'Utisak nedelje' Olja Bećković je optužila Aleksandra Vučića da ima 'opsesiju uređivanja medija', i da je umislio da njena emisija predstavlja 'front protiv njega'.

 • Šta je prethodilo prebijanju Andreja Vučića Šta je prethodilo prebijanju Andreja Vučića

  Dan nakon incidenta u kome su pripadnici Žandarmerije pretukli brata premijera Srbije Andreja Vučića, brata gradonačelnka Beograda Predraga Malog i članove obezbeđenja, mediji spekulišu šta je prethodilo incidentu.

 • Tabaković: Uhapšen je pogrešan čovek Tabaković: Uhapšen je pogrešan čovek

  Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković kaže da je crnogorska policija uhapsila pogrešnog čoveka.

 • Branko Lazarević optužen za odavanje tajni Šarićevom klanu Branko Lazarević optužen za odavanje tajni Šarićevom klanu

  Tužilaštvo za organizovani kriminal optužilo je danas bivšeg šefa kabineta ministra unutrašnih poslova Branka Lazarevića i još trojicu okrivljenih zbog odavanja policijskih informacija o praćenju i prisluškivanju pripadnika njegove grupe Darka Šarića, optuženog za šverc kokaina i pranje para.

 • Mali potvrdio da mu je brat pretučen Mali potvrdio da mu je brat pretučen

  Gradonačelnik Beograda Siniša Mali potvrdio je danas da su pripadnici Žandarmerije, pored brata premijera Andreja Vučića, pretukli i njegovog brata Predraga Malog.

 • Srbijavode duguju za sanaciju terena od majskih poplava Srbijavode duguju za sanaciju terena od majskih poplava

  Preduzećima koja su prilikom poplava u maju obavljala poslove dopremanja, punjenja i razmeštanja džakova sa peskom, nije do danas isplaćen ni jedan jedini dinar.

 • Novi Sad leglo prostitucije Novi Sad leglo prostitucije

  Prostitucija u Novom Sadu je postala epidemija, zahvaljujući ekonomskoj krizi koja obara cene usluga žigola i prostitutki, piše 021.rs.

 • Novinarke se oporavljaju, transplantacija bubrega prošla dobro Novinarke se oporavljaju, transplantacija bubrega prošla dobro

  Novinarki NIN-a Ivani Janković prošlog utorka u Turskoj transplantiran je bubreg i ona se u bolnici u Bursi oporavlja od zahtevne intervencije. Njen donor, dugogodišnja prijateljica Marijana Milosavljević, izašla je iz bolnice prošlog petka, ali je i dalje pod svakodnevnom lekarskom kontrolom.

 • NUNS: Protest nije završen NUNS: Protest nije završen

  Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izrazilo je zadovoljstvo zbog sinoćnog skupa ispred zgrade RTV B92, održanog u znak protesta zbog skidanja emisije "Utisak nedelje" Olje Bećković iz programske šeme te televizije uz poruku da ne smatra taj protest završenim.

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Najvesti
Nedstor
Medija centar Tanjug
Android NM