30.04.2012 Beograd

Nastavlja se štrajk u zdravstvu

Nastavlja se štrajk u zdravstvu
Članovi Sindikata lekara i farmaceuta Srbije i Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite 'Nezavisnost' nastaviće štrajk i ove nedelje uz poštovanje minimuma procesa rada.

Predsednik sindikata lekara i farmaceuta Srbije Dragan Cvetić podsetio je da je taj sindikat u štrajku od 17. aprila i ukazao da očekuje da ih predstavnici Ministarstva zdravlja pozovu što pre na razgovor.

Štrajk članova tog sindikata počeo je zbog nezadovoljstva materijalnim položajem zaposlenih i Uredbom o korektivnom koeficijentu koja bi na snagu trebalo da stupi od 1. jula, a kojom će, kako navode predstavnici sindikata, plate zaposlenima biti smanjenje za 10 odsto.

Cvetić je kazao da je štrajk lekara u svakom slučaju poremetio rad u zdravstvenim ustanovama, posebno kliničko-bolničkim centrima gde se kako je kazao, operišu samo hitni slučajevi.

"Štrajk je više poremetio rad u kliničko-bolničkim centrima nego u primarnim zdravstvenim ustanovama", rekao je Cvetić, navodeći primer KBC Bežanijska kosa, u kome se odlažu operacije, a operišu se samo hitni slučajevi. 

U domovima zdravlja situacija je nešto bolja. Cvetić je naveo da lekari koji su u štrajku prepisuju recepte hroničnim bolesnicima, ali im ne daju upute za specijalističke preglede.

On je rekao da je štrajk članova tog sindikata organizovan u 60 ustanova u Srbiji, od čega je 20 u Beogradu i da se neće prekidati sve dok ih predstavnici resornog ministarstva ne pozovu na razgovore.

Predsedik granskog sindikata "Nezavisnost" Zoran Ilić rekao je Tanjugu da i predstavnici tog sindikata nastavljaju štrajk, a da će im se za koji dan priključiti i kolege iz zdravstvenih ustanova u Vojvodini.

Za sada, kako je kazao, članovi tog sindikata štrajkuju u oko 80 ustanova Srbije, a od 3. maja očekuje da će štrajkovati lekari u svih 125 ustanova gde taj sindikat ima članstvo.

Predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Zoran Savić rekao je Tanjugu da za sada taj sindikat neće donositi odluku o štrajku, budući da su od Agencije za mirno rešavanje sporova dobili dopis u kome se navodi da je pokrenut postupak mirnog rešavanja spora.

Predsednik Novog sindikata zdravstva Srbije Živorad Mrkić rekao je Tanjugu da će predstavnici tog sindikata sutra imati protesno okupljanje u podne na Trgu Dimitrija Tucovića na Slaviji.

Kako je kazao, pridružiće im se i članovi Sindikata zdravstva "Sloga", Policijskog sindikata, studentske i omladinske organizacije.

Cilj je, kako je kazao, da se ukaže na radničku solidarnost i loš položaj zaposlenih u Srbiji, kao i sećanje na žrtve radničkih protesta u svetu.

Govoreći o problemima zaposlenih u zdravstvu, zbog čega su organizovali jednočasovni štrajk upozorenja prošle nedelje, on je najavio da će ukoliko ih Ministartsvo zdravlja ne pozove na razgovore tokom maja radikalizovati štrajk.

Članovi tri sindikata zaposlenih u zdravstvu organizovali su prošle nedelje jednočasovni štrajk upozorenja u svim zdravstvenim ustanovama u kojima imaju članstvo zbog nezadovoljstva materijalnim položajem zaposlenih i Uredbom o korektivnom koeficijentu koja bi na snagu trebalo da stupi od 1. jula.

autor: MP izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Rusija predala alternativni nacrt rezolucije o BiH Rusija predala alternativni nacrt rezolucije o BiH

  Rusija je predala Savetu bezbednosti UN (SB UN) alternativni nacrt rezolucije o BiH, kao protivtežu britanskom dokumentu koji se predlaže za usvajanje povodom 20. godišnjice tragičnih događaja u Srebrenici, javile su ruske agencije, pozivajući se na pres sekretara ruske misije pri UN Alekseja Zajceva.

 • EU predvidela izvršna ovlašćenja, Priština odbila EU predvidela izvršna ovlašćenja, Priština odbila

  EU je za Zajednicu srpskih opština, navodno, predvidela izvršna ovlašćenja u skladu sa Prvim briselskim sporazumom - pun nadzor u oblasti ekonomskog razvoja, obrazovanja, zdravstva, urbanog i ruralnog planiranja, saznaje Danas.

 • Vučić: Do kraja godine povećanje plata i penzija Vučić: Do kraja godine povećanje plata i penzija

  Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je večeras da će do kraja godine uslediti povećanje plata i penzija, najviše prosvetarima.

 • Devenport: Manji deo pitanja ostao na pregovaračkom stolu Devenport: Manji deo pitanja ostao na pregovaračkom stolu

  Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport izjavio je danas da je na pregovorima u Briselu postignut napredak u celom dijalogu, da proces treba da bude nastavljen i da je samo manji deo nerešenih pitanja ostao na pregovaračkom stolu.

 • Merkel poručila Mustafi: Kompromis i specijalni sud imperativ Merkel poručila Mustafi: Kompromis i specijalni sud imperativ

  Nemačka kancelarka Angela Merkel predočila je danas kosovskom premijeru Isi Mustafi da su kompromis u nastavku dijaloga i formiranje specijalnog suda za zločine koje je počinila OVK zahtevi koje Kosovo mora da ispuni.

 • Haradinaj: Vanredni izbori rešenje za tešku situaciju Haradinaj: Vanredni izbori rešenje za tešku situaciju

  Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da da je stanje na Kosovu veoma teško, da je strpljenje naroda pri kraju i da su vanredni izbori rešenje za prevazilaženje takve situacije.

 • Tabaković: Klijenti grčkih banaka potpuno sigurni Tabaković: Klijenti grčkih banaka potpuno sigurni

  Klijenti koji imaju račune u četiri grcke banke koje posluju u Srbiji potpuno su sigurni, jer one posluju uobičajeno, likvidne su i isplaćuju sve štedne uloge, izjavila je večeras guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

 • Vilhelm: Merkel ne donosi nove uslove Vilhelm: Merkel ne donosi nove uslove

  Odlazeći ambasador Nemačke u Beogradu Hajnc Vilhelm veruje da nemačka kancelarka Angela Merkel neće u Beograd doći sa novim uslovima za Srbiju.

 • Dačić u EP: Srbija spremna za poglavlja, čeka političku odluku EU Dačić u EP: Srbija spremna za poglavlja, čeka političku odluku EU

  Strateški cilj Srbije jeste članstvo u Evropskoj uniji i vlada u Beogradu je spremna da otvori prva poglavlja u pregovorima o tome, ali se čeka i na "političku odluku" unutar EU, jer je stav jedne moćne zemlje EU da se prvo mora otvoriti poglavlje 35 u kojem se traži normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

Preporuke prijatelja
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Fonet web tv Tanjug
Carnex brending