30.04.2012 Beograd

Nastavlja se štrajk u zdravstvu

Nastavlja se štrajk u zdravstvu
Članovi Sindikata lekara i farmaceuta Srbije i Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite 'Nezavisnost' nastaviće štrajk i ove nedelje uz poštovanje minimuma procesa rada.

Predsednik sindikata lekara i farmaceuta Srbije Dragan Cvetić podsetio je da je taj sindikat u štrajku od 17. aprila i ukazao da očekuje da ih predstavnici Ministarstva zdravlja pozovu što pre na razgovor.

Štrajk članova tog sindikata počeo je zbog nezadovoljstva materijalnim položajem zaposlenih i Uredbom o korektivnom koeficijentu koja bi na snagu trebalo da stupi od 1. jula, a kojom će, kako navode predstavnici sindikata, plate zaposlenima biti smanjenje za 10 odsto.

Cvetić je kazao da je štrajk lekara u svakom slučaju poremetio rad u zdravstvenim ustanovama, posebno kliničko-bolničkim centrima gde se kako je kazao, operišu samo hitni slučajevi.

"Štrajk je više poremetio rad u kliničko-bolničkim centrima nego u primarnim zdravstvenim ustanovama", rekao je Cvetić, navodeći primer KBC Bežanijska kosa, u kome se odlažu operacije, a operišu se samo hitni slučajevi. 

U domovima zdravlja situacija je nešto bolja. Cvetić je naveo da lekari koji su u štrajku prepisuju recepte hroničnim bolesnicima, ali im ne daju upute za specijalističke preglede.

On je rekao da je štrajk članova tog sindikata organizovan u 60 ustanova u Srbiji, od čega je 20 u Beogradu i da se neće prekidati sve dok ih predstavnici resornog ministarstva ne pozovu na razgovore.

Predsedik granskog sindikata "Nezavisnost" Zoran Ilić rekao je Tanjugu da i predstavnici tog sindikata nastavljaju štrajk, a da će im se za koji dan priključiti i kolege iz zdravstvenih ustanova u Vojvodini.

Za sada, kako je kazao, članovi tog sindikata štrajkuju u oko 80 ustanova Srbije, a od 3. maja očekuje da će štrajkovati lekari u svih 125 ustanova gde taj sindikat ima članstvo.

Predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Zoran Savić rekao je Tanjugu da za sada taj sindikat neće donositi odluku o štrajku, budući da su od Agencije za mirno rešavanje sporova dobili dopis u kome se navodi da je pokrenut postupak mirnog rešavanja spora.

Predsednik Novog sindikata zdravstva Srbije Živorad Mrkić rekao je Tanjugu da će predstavnici tog sindikata sutra imati protesno okupljanje u podne na Trgu Dimitrija Tucovića na Slaviji.

Kako je kazao, pridružiće im se i članovi Sindikata zdravstva "Sloga", Policijskog sindikata, studentske i omladinske organizacije.

Cilj je, kako je kazao, da se ukaže na radničku solidarnost i loš položaj zaposlenih u Srbiji, kao i sećanje na žrtve radničkih protesta u svetu.

Govoreći o problemima zaposlenih u zdravstvu, zbog čega su organizovali jednočasovni štrajk upozorenja prošle nedelje, on je najavio da će ukoliko ih Ministartsvo zdravlja ne pozove na razgovore tokom maja radikalizovati štrajk.

Članovi tri sindikata zaposlenih u zdravstvu organizovali su prošle nedelje jednočasovni štrajk upozorenja u svim zdravstvenim ustanovama u kojima imaju članstvo zbog nezadovoljstva materijalnim položajem zaposlenih i Uredbom o korektivnom koeficijentu koja bi na snagu trebalo da stupi od 1. jula.

autor: MP izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Vučić: Voleli bismo da budemo kao Finska Vučić: Voleli bismo da budemo kao Finska

  Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Helsinkiju sa predsednikom Vlade te zemlje Aleksanderom Stubom sa kojim je razgovarao o putu Srbije ka Evropskoj uniji, predsedavanju OEBS-om, odnosima u regionu i o situaciji u Ukrajini.

 • Gašić i Šutanovac: Polemika o VBA Gašić i Šutanovac: Polemika o VBA

  Ministar odbrane Bratislav Gašić i bivši ministar Dragan Šutanovac su u Skupštini polemisali o optužbama da VBA bez odluke suda špijunira političke stranke.

 • Donja Borina: Sudar automobila i voza, pet osoba povređeno Donja Borina: Sudar automobila i voza, pet osoba povređeno

  Pet osoba je povređeno kada je putnički automobil naleteo na teretni voz na putnom prelazu u Donjoj Borini, saopštile su Železnice Srbije.

 • Borislav Stefanović: Pobeda Sirize će imati posledice Borislav Stefanović: Pobeda Sirize će imati posledice

  Šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović izjavio je danas povodom pobede ekstremne levice na vanrednim izborima u Grčkoj, da je to ozbiljna politička promena za južnu Evropu, Mediteran i Zapadni Balkan koja će imati svoje posledice.

 • Verbić: Glavni zadatak racionalizacija radnih mesta u prosveti Verbić: Glavni zadatak racionalizacija radnih mesta u prosveti

  Ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je danas da je glavni zadatak Ministarstva, nezavisno od štajka koji je u toku, racionalizacijha radnih mesta u prosveti, za šta postoje relativno jednostavni mehanizmi.

 • Advokatska komora: Državni organi dužni da sarađuju sa zaštitnikom građana Advokatska komora: Državni organi dužni da sarađuju sa zaštitnikom građana

  VBA i Ministarstvo dobrane su odbili da zaštitniku građana Saši Jankoviću dostave dokumente pomoću kojih bi okončao zakonom predviđenu kontrolu, o čemu je on obavestio javnost, ali i o saznanjima da VBA nezakonito prikuplja podatke o aktivnostima političkih stranaka, vojnih i civilnih sindikata i sudijama.

 • Šabić: (Ne)zakonito snimanje policijske aktivnosti Šabić: (Ne)zakonito snimanje policijske aktivnosti

  Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ocenjuje da saopštenje Sindikata Komunalne policije u kontekstu situacije nastale povodom vezivanja i privođenja građanke zbog neposedovanja autobuske karte u kome Sindikat "oštro osuđuje nezakonito snimanje od strane NN lica" i najavljuje podnošenje krivične prijave, nije primeren i opravdan način reagovanja.

 • Perčević iz pritvora svedočio na suđenju Bojiću Perčević iz pritvora svedočio na suđenju Bojiću

  Nekadašnji funkcijoner SPS-a i vlasnik "Interkomerca" Goran Perčević saslušan je danas u Palati pravde kao svedok na suđenju nekadašnjem ministru zdravlja Milovanu Bojiću.

 • RSZ: Na području Peći 18 zemljotresa za osam dana RSZ: Na području Peći 18 zemljotresa za osam dana

  Zemljotres magnitude 2,8 jedinica Rihterove skale registrovan je prethodne večeri, u 21.18 časova, u Pećkom području, na Kosovu, i osim uynemirenja građana nije pričinio nikakvu materijalnu štetu, rekao je danas Tanjugu zamenik direktora Republičkog seizmološkog zavoda Branko Dragičević.

 • Sutra oblačno, mestimično sa slabim snegom Sutra oblačno, mestimično sa slabim snegom

  U Srbiji će sutra preovlađivati oblačno vreme, mestimično sa slabim snegom, pre podne uglavnom u centralnim i južnim krajevima, a posle podne u svim krajevima, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Preporuke prijatelja
Frizer
medijska pismenost
Najvesti
Novinska agencija Beta Tanjug
Android NM