30.04.2012 Beograd

Nastavlja se štrajk u zdravstvu

Nastavlja se štrajk u zdravstvu
Članovi Sindikata lekara i farmaceuta Srbije i Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite 'Nezavisnost' nastaviće štrajk i ove nedelje uz poštovanje minimuma procesa rada.

Predsednik sindikata lekara i farmaceuta Srbije Dragan Cvetić podsetio je da je taj sindikat u štrajku od 17. aprila i ukazao da očekuje da ih predstavnici Ministarstva zdravlja pozovu što pre na razgovor.

Štrajk članova tog sindikata počeo je zbog nezadovoljstva materijalnim položajem zaposlenih i Uredbom o korektivnom koeficijentu koja bi na snagu trebalo da stupi od 1. jula, a kojom će, kako navode predstavnici sindikata, plate zaposlenima biti smanjenje za 10 odsto.

Cvetić je kazao da je štrajk lekara u svakom slučaju poremetio rad u zdravstvenim ustanovama, posebno kliničko-bolničkim centrima gde se kako je kazao, operišu samo hitni slučajevi.

"Štrajk je više poremetio rad u kliničko-bolničkim centrima nego u primarnim zdravstvenim ustanovama", rekao je Cvetić, navodeći primer KBC Bežanijska kosa, u kome se odlažu operacije, a operišu se samo hitni slučajevi. 

U domovima zdravlja situacija je nešto bolja. Cvetić je naveo da lekari koji su u štrajku prepisuju recepte hroničnim bolesnicima, ali im ne daju upute za specijalističke preglede.

On je rekao da je štrajk članova tog sindikata organizovan u 60 ustanova u Srbiji, od čega je 20 u Beogradu i da se neće prekidati sve dok ih predstavnici resornog ministarstva ne pozovu na razgovore.

Predsedik granskog sindikata "Nezavisnost" Zoran Ilić rekao je Tanjugu da i predstavnici tog sindikata nastavljaju štrajk, a da će im se za koji dan priključiti i kolege iz zdravstvenih ustanova u Vojvodini.

Za sada, kako je kazao, članovi tog sindikata štrajkuju u oko 80 ustanova Srbije, a od 3. maja očekuje da će štrajkovati lekari u svih 125 ustanova gde taj sindikat ima članstvo.

Predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Zoran Savić rekao je Tanjugu da za sada taj sindikat neće donositi odluku o štrajku, budući da su od Agencije za mirno rešavanje sporova dobili dopis u kome se navodi da je pokrenut postupak mirnog rešavanja spora.

Predsednik Novog sindikata zdravstva Srbije Živorad Mrkić rekao je Tanjugu da će predstavnici tog sindikata sutra imati protesno okupljanje u podne na Trgu Dimitrija Tucovića na Slaviji.

Kako je kazao, pridružiće im se i članovi Sindikata zdravstva "Sloga", Policijskog sindikata, studentske i omladinske organizacije.

Cilj je, kako je kazao, da se ukaže na radničku solidarnost i loš položaj zaposlenih u Srbiji, kao i sećanje na žrtve radničkih protesta u svetu.

Govoreći o problemima zaposlenih u zdravstvu, zbog čega su organizovali jednočasovni štrajk upozorenja prošle nedelje, on je najavio da će ukoliko ih Ministartsvo zdravlja ne pozove na razgovore tokom maja radikalizovati štrajk.

Članovi tri sindikata zaposlenih u zdravstvu organizovali su prošle nedelje jednočasovni štrajk upozorenja u svim zdravstvenim ustanovama u kojima imaju članstvo zbog nezadovoljstva materijalnim položajem zaposlenih i Uredbom o korektivnom koeficijentu koja bi na snagu trebalo da stupi od 1. jula.

autor: MP izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Ombudsmana prate četiri osobe Ombudsmana prate četiri osobe

  Policija i tužilaštvo pokrenuli su istragu o pretnjama upućenim zaštitniku građana Saši Jankoviću, saznaje Danas u bezbednosnim krugovima.

 • Potpisan Sporazum, kraj štrajka prosvetara Potpisan Sporazum, kraj štrajka prosvetara

  Petomesečni štrajk prosvetnih radnika okončan je danas nakon što su predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i dva sindikata, Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (SPRS) i Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS), potpisali Sporazum uz posredovanje Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova.

 • Vučić: Hvala prosvetari Vučić: Hvala prosvetari

  Premijer Aleksandar Vučić zahvalio je sindikatima prosvetara što su odlučili da prekinu štrajk, započet 17. novembra prošle godine.

 • Trojica povređenih radnika na putu za Nemačku Trojica povređenih radnika na putu za Nemačku

  Trojica radnika, koji su povređeni u pogonu "Tigar tajersa" u Pirotu, jutros su avionom prebačeni na dalje lečenje u Nemačku, preneo je RTS.

 • Pajtić: Spas za Srbiju su vanredni parlamentarni izbori Pajtić: Spas za Srbiju su vanredni parlamentarni izbori

  Predsednik Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić ocenio je danas da su zbog lošeg stanja u državi Srbiji potrebni vanredni republički izbori i da je miting te stranke 25. aprila u Beogradu korak u tom pravcu.

 • Nikolić: Srpski narod razume tragediju jermenskog naroda Nikolić: Srpski narod razume tragediju jermenskog naroda

  Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je danas, na komemoraciji povodom stogodišnjice zločina nad Jermenima, da Srbija, u vreme kad se politikantski neosetljivo manipuliše i samim pojmom "genocid", nije mogla da ne bude prisutna u Jerevanu i da, ako iko može da razume i oseti nesreću koja je zadesila Jermene, onda je to srpski narod.

 • Voda u Kruševcu još uvek nije za piće Voda u Kruševcu još uvek nije za piće

  Veći deo Kruševca i danas, četvrti dan za redom, ne moze da koristi vodu za piće iz gradskog vodovoda, a od analiza Zavoda za zaštitu zdravlja zavisi kada će moći da počnu da je konzumiraju.

 • Verbić: Prosvetari imaju niže plate nego što bi trebalo Verbić: Prosvetari imaju niže plate nego što bi trebalo

  Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić rekao je da sporazum koji je danas potpisan izmedu sindikata i Ministarstva prosvete podrazumeva isto ono što je bilo ponuđeno i pred druga dva sindikata u februaru.

 • Vesić: U nedelju potpisivanje ugovora, veliki dan za Beograd Vesić: U nedelju potpisivanje ugovora, veliki dan za Beograd

  Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je danas da će u nedelju biti potpisan ugovor za projekat "Beograd na vodi", čija će gradnja početi do kraja leta, a koji će doneti 13.000 radnih mesta i obezbediti stanove za skoro 17.000 ljudi.

 • Kraljevo: Izbodeni mladić van životne opasnosti Kraljevo: Izbodeni mladić van životne opasnosti

  Mladić iz Kraljeva P.U. (22) koji je juče operisan u kraljevačkoj bolnici, nakon što ga je grupa mladića izbola nožem u centru grada, u stabilnom je stanju i van životne opasnosti, izjavio je Tanjugu Zoran Mrvić, direktor Opšte bolnice.

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Najvesti
Novinska agencija Beta Tanjug
Android NM