30.04.2012 Beograd

Nastavlja se štrajk u zdravstvu

Nastavlja se štrajk u zdravstvu
Članovi Sindikata lekara i farmaceuta Srbije i Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite 'Nezavisnost' nastaviće štrajk i ove nedelje uz poštovanje minimuma procesa rada.

Predsednik sindikata lekara i farmaceuta Srbije Dragan Cvetić podsetio je da je taj sindikat u štrajku od 17. aprila i ukazao da očekuje da ih predstavnici Ministarstva zdravlja pozovu što pre na razgovor.

Štrajk članova tog sindikata počeo je zbog nezadovoljstva materijalnim položajem zaposlenih i Uredbom o korektivnom koeficijentu koja bi na snagu trebalo da stupi od 1. jula, a kojom će, kako navode predstavnici sindikata, plate zaposlenima biti smanjenje za 10 odsto.

Cvetić je kazao da je štrajk lekara u svakom slučaju poremetio rad u zdravstvenim ustanovama, posebno kliničko-bolničkim centrima gde se kako je kazao, operišu samo hitni slučajevi.

"Štrajk je više poremetio rad u kliničko-bolničkim centrima nego u primarnim zdravstvenim ustanovama", rekao je Cvetić, navodeći primer KBC Bežanijska kosa, u kome se odlažu operacije, a operišu se samo hitni slučajevi. 

U domovima zdravlja situacija je nešto bolja. Cvetić je naveo da lekari koji su u štrajku prepisuju recepte hroničnim bolesnicima, ali im ne daju upute za specijalističke preglede.

On je rekao da je štrajk članova tog sindikata organizovan u 60 ustanova u Srbiji, od čega je 20 u Beogradu i da se neće prekidati sve dok ih predstavnici resornog ministarstva ne pozovu na razgovore.

Predsedik granskog sindikata "Nezavisnost" Zoran Ilić rekao je Tanjugu da i predstavnici tog sindikata nastavljaju štrajk, a da će im se za koji dan priključiti i kolege iz zdravstvenih ustanova u Vojvodini.

Za sada, kako je kazao, članovi tog sindikata štrajkuju u oko 80 ustanova Srbije, a od 3. maja očekuje da će štrajkovati lekari u svih 125 ustanova gde taj sindikat ima članstvo.

Predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Zoran Savić rekao je Tanjugu da za sada taj sindikat neće donositi odluku o štrajku, budući da su od Agencije za mirno rešavanje sporova dobili dopis u kome se navodi da je pokrenut postupak mirnog rešavanja spora.

Predsednik Novog sindikata zdravstva Srbije Živorad Mrkić rekao je Tanjugu da će predstavnici tog sindikata sutra imati protesno okupljanje u podne na Trgu Dimitrija Tucovića na Slaviji.

Kako je kazao, pridružiće im se i članovi Sindikata zdravstva "Sloga", Policijskog sindikata, studentske i omladinske organizacije.

Cilj je, kako je kazao, da se ukaže na radničku solidarnost i loš položaj zaposlenih u Srbiji, kao i sećanje na žrtve radničkih protesta u svetu.

Govoreći o problemima zaposlenih u zdravstvu, zbog čega su organizovali jednočasovni štrajk upozorenja prošle nedelje, on je najavio da će ukoliko ih Ministartsvo zdravlja ne pozove na razgovore tokom maja radikalizovati štrajk.

Članovi tri sindikata zaposlenih u zdravstvu organizovali su prošle nedelje jednočasovni štrajk upozorenja u svim zdravstvenim ustanovama u kojima imaju članstvo zbog nezadovoljstva materijalnim položajem zaposlenih i Uredbom o korektivnom koeficijentu koja bi na snagu trebalo da stupi od 1. jula.

autor: MP izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Stefanović: Srbija je migrantima usputna stanica Stefanović: Srbija je migrantima usputna stanica

  Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da migranti ne žele da ostanu u Srbiji, već da nastave svoj put ka zapadnim i nordijskim zemljama, kao i da se preduzimaju sve mere da se osigura bezbednost naših građana i teritorije.

 • Brod s natpisom Ne da(vi)mo Beograd udaljen sa Karnevala brodova Brod s natpisom Ne da(vi)mo Beograd udaljen sa Karnevala brodova

  Rečna policija danas je na manifestaciji Beogradski karneval brodova članovima inicijative "Ne da(vi)mo Beograd" oduzela natpis sa imenom te inicijative i privremeno im zabranila vožnju u defileu brodova, saopštila je ta inicijativa koja se protivi sprovođenju projekta "Beograd na vodi".

 • Ðurić: Smiriti tenzije, raditi na normalizaciji odnosa Ðurić: Smiriti tenzije, raditi na normalizaciji odnosa

  Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić, koji je danas u Beogradu razgovarao sa predstavnicima Srba na Kosovu i Metohiji, rekao je posle sastanka da je veoma važno da se posle postizanja sporazuma u Briselu smire tenzije i okrene daljoj normalizaciji odnosa.

 • Prevrnuo se čamac tokom Karnevala brodova Prevrnuo se čamac tokom Karnevala brodova

  Na Karnevalu brodova koji se održavao večeras u Beogradu došlo je do prevrtanja jednog čamca oko 18 sati.

 • Požar u Studenici pod kontrolom Požar u Studenici pod kontrolom

  Vatrogasci su uspeli u subotu uveče da stave pod kontrolu požar u Studenici koji je zahvatio borovu šumu nadomak zaseoka Borovci, izjavio je agenciji Beta načelnik Uprave vatrogasno-spasilačke jedinice u sektoru za vanredne situacije MUP-a Goran Nikolić.

 • Devenport: Srbija može da očekuje veću pomoć Brisela Devenport: Srbija može da očekuje veću pomoć Brisela

  Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport izjavio je danas da Srbija može da očekuje veću pomoć Unije u zbrinjavanju izbeglica i dodao da je impresioniran načinom na koji Srbija brine o izbeglicama.

 • Euleks: Pitanje nestalih od izuzetnog značaja Euleks: Pitanje nestalih od izuzetnog značaja

  Šef misije Euleksa na Kosovu Gabriel Meuči izjavio je danas uoči Međunarodnog dana nestalih lica da je pitanje nestalih veoma važno za brojne porodice na Kosovu, ali i od izuzetnog značaja za tu međunarodnu misiju.

 • Subotica: Uskoro dva nova prihvatilišta za migrante Subotica: Uskoro dva nova prihvatilišta za migrante

  Plan je da se na području Subotice uskoro podignu dva privremena prihvatna centra za migrante sa Bliskog istoka, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu rada Nenad Ivanišević i dodao da se o lokacijama razgovara sa predstavnicima gradskih vlasti.

 • Ponavlja se suđenje za ubistvo devojke u klubu na Adi Ponavlja se suđenje za ubistvo devojke u klubu na Adi

  Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom je na devet godina zatvora bio osuđen Vukašin Cmiljanić (23) zbog pucanja iz pištolja kada je slučajno ubio Tamaru Radulović (29) u klubu "Džast vanila" na Adi Ciganliji 2011. godine.

 • Sutra sunčano i veoma toplo, do 37 stepeni Sutra sunčano i veoma toplo, do 37 stepeni

  U Srbiji će do srede, 2. septembra, biti sunčano i veoma toplo s najvišom temperaturom do 37 stepeni Celzijusa, saopštio je danas Hidrometeorološki zavod Srbije.

 • Policija pronašla falsifikovane isprave kod 96 migranata Policija pronašla falsifikovane isprave kod 96 migranata

  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Uprave saobraćajne policije zaustavili su dva autobusa sa ukupno 96 migranata sa falsifikovanim ispravama, izjavio je ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović.

 • Đurić: Posle formiranja ZSO veća odgovornost Đurić: Posle formiranja ZSO veća odgovornost

  Šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da je će politički predstavnici Srba na Kosovu posle formiranja Zajednice srpskih opština imati neuporedivo veću odgovornost za sudbinu Srbije i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Preporuke prijatelja
Najvesti
Vesti.rs
medijska pismenost
Medija centar Tanjug
Carnex brending