NDS: Beba Popović vrši uticaj na redakciju Danasa
08.07.2014 Beograd

NDS: Beba Popović vrši uticaj na redakciju Danasa

NDS: Beba Popović vrši uticaj na redakciju Danasa
Nova demokratska stranka (NDS) saopštila je danas da je deo redakcije lista Danas "pod kontrolom i instrumentalizovan" i da osnivač Centra za javnu politiku Vladimir Popović vrši uticaj na delove redakcije tog lista.

"Naše uverenje da Popović vrši uticaj na delove redakcije Danasa potiče, između ostalog, i iz njegovog hvalisanja da ima uticaj i na pojedine medijske kuće, pa i na neke novinare Danasa", navodi se u saopštenju NDS, i dodaje da nisu problem takvi pojedinci, nego Vlada koja ih legitimizuje sarađujući sa njima.

Stranka Borisa Tadića navela je da su pokušaji uticaja na medije u Srbiji danas velika pretnja ne samo slobodi medija, nego i demokratiji, i dodala da se Tadić "ceo svoj politički život borio ne samo za demokratiju, nego i za nezavisnost medija i slobodu izražavanja" i ta borba je jedan od principa i NDS.

Ta stranka je navela da je u odgovoru NDS-a novinarki Danasa Lidiji Valtner, koji je potpisala Marina Komad, mislila na jednog, konkretnog "bivšeg konobara", koji pokušava da instrumentalizuje pojedine redakcije u Srbiji kao što je to radio i u prošlosti, misleći da je promenom vlasti ponovo nastupila njegova epoha.

"Vladimir Beba Popović je javno priznao da se bavio šerovanjem pornografskih snimaka koje je bilo usmereno na brutalno diskreditovanje Vanje Ćalović, ali se hvalio i uticajem na regionalne vlade, među kojima nažalost i na srpsku", naveo je NDS.

NDS je naveo da odgovor Danasu, kojim je odbijen intervju predsednika NDS Borisa Tadića tom listu, nije bio javnog karaktera, i da se iz odgovora jasno vidi da je upućen "naručiocu tekstova" a ne novinarima.

"Nismo imali nameru da javno osuđujemo Danas samo na osnovu naših dubokih uverenja da je deo redakcije lista Danas pod kontrolom i instrumentalizovan. U obraćanju novinarki Lidiji Valtner nismo mislili na nju, što se i vidi iz našeg odgovora u kom smo je zamolili da pročita još jednom pitanja za koja imamo uverenje da ih nije ona pisala", naveo je NDS.

Tadićeva stranka je, međutim, istakla da je objavljen van konteksta i objašnjenja, njen odgovor pogrešno protumačen, etiketiran i kao takav osuđen, i da oštrina tona odgovora nije bio "napad na medije", nego upravo otpor kontroli medija.

"Budući da je naš odgovor pogrešno protumačen, ovom prilikom se izvinjavamo svim časnim novinarima i konobarima koji su pomislili da su naše reči upućene njima", naveo je NDS.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) kritikovalo je 4. jula lidera Nove demokratske stranke Borisa Tadića zbog uvredljivih kvalifikacija koje je, umesto odgovora na postavljena pitanja, uputio novinarki lista Danas Lidiji Valtner.

NUNS je pozvao Tadića da se javno izvini novinarki i redakciji lista Danas.

Udruženje novinara pozdravilo je odluku Danasa da obelodani prepisku svoje novinarke Lidije Valtner i Tadićeve savetnice Marine Komad i pozvalo novinare i medije da se odupru grubim diskvalifikacijama i napadima na slobodu medija objavljivanjem tih pritisaka.

autor: AM izvor: Beta/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
 • Intervju Rade Bojović: SPC glavni nosilac velikosrpske politike u Crnoj Gori Intervju Rade Bojović: SPC glavni nosilac velikosrpske politike u Crnoj Gori

  Ponašanje zvanične Srbije prema Crnoj Gori je neprijateljsko, pijemontsko i asimilatorsko. Pritom je garnirano starim istorijskim lažima i obmanama o Crnoj Gori.

 • Najplaćeniji funkcioneri mesečno primaju i po 20.000 evra Najplaćeniji funkcioneri mesečno primaju i po 20.000 evra

  Državni funkcioneri u Srbiji u proseku primaju platu oko 1.000 evra, ali pojedini značajno odskaču od tog proseka, objavljeno je na portalu nova.rs.

 • Tepić: Biljana Popović Ivković se neće baviti MUP-om, već MUP njom Tepić: Biljana Popović Ivković se neće baviti MUP-om, već MUP njom

  Potpredsednica Stranke slobode i pravde i narodna poslanica Marinika Tepić poručila je danas da se državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova neće baviti policijom, nego će se policija baviti njom.

 • Izbore organizuje RIK, ali birači mogu da glasaju samo na lokalu Izbore organizuje RIK, ali birači mogu da glasaju samo na lokalu

  Kada se istog dana održavaju lokalni, pokrajinski i republički izbori za organizaciju glasanja zadužena je Republička izborna komisija (RIK) i lokalna samouprava nema nadležnosti, ali je ipak moguće da građanin glasa samo na jednom nivou ukoliko tako odluči, izjavio je programski direktor Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) Raša Nedeljkov.

 • Ponoš: Vlast nema odgovor na bojkot Ponoš: Vlast nema odgovor na bojkot

  Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš izjavio je danas da vlast nema odgovor na bojkot izbora, koji će je delegitimizovati, jer nije reč samo o procentima izašlih birača i osvojenih glasova, nego i o tome kako će izgledati skupština u kojoj nema nikoga ko zastupa polovinu glasačkog tela Srbije.

 • Italijanski ambasador zahvalio Srbiji na pomoći i podržao njen evropski put Italijanski ambasador zahvalio Srbiji na pomoći i podržao njen evropski put

  Italijanski ambasador u Beogradu Karlo lo Kašo zahvalio se danas Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću na velikodušnoj donaciji medicinske opreme Italiji i istakao da je u krizi epohalnih razmera u interesu svih da se obezbede garancije za budućnost čitave Evrope i zato Italija veruje u integraciju Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, podržavajući snažno evropski put Srbije.

 • DW: Ratni zločinci žele u Skupštinu Srbije DW: Ratni zločinci žele u Skupštinu Srbije

  U Srbiji pod vlašću predsednika Aleksandra Vučića odrasta generacija koja nema pojma o istoriji, piše švajcarski Tagesancajger povodom kandidatura Vojislava Šešelja, Dragana Vasiljkovića i drugih osuđenih ratnih zločinaca na junskim izborima u Srbiji, prenosi danas Dojče vele (DW).

 • Počinje vađenje 23 potopljena nemačka broda iz Dunava Počinje vađenje 23 potopljena nemačka broda iz Dunava

  Od 220 rečnih brodova za koje se zna da ih je nemačka vojska potopila u Dunavu na kraju Drugog svetskog rata, neposredno posle rata izvađeno je njih 30, a ostalo je još 183 koje treba izvaditi, rakao je predstavnik Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Veljko Kovačević.

 • Skupština Kosova sutra bira novu Vladu Skupština Kosova sutra bira novu Vladu

  Sednica kosovskog parlamenta na kojoj će se glasati o novoj vladi na čelu sa Avdulahom Hotijem biće održana sutra u 11 časova, saopštio je šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Arben Gaši.

 • Vulin: Vojska za ponos Srbije, sve ostvareno uz podršku Vučića Vulin: Vojska za ponos Srbije, sve ostvareno uz podršku Vučića

  Ministar odbrane Aleksandar Vulin ocenio je da je tokom borbe sa epidemijom koronavirusa Vojska Srbije još jednom pokazala da u slučaju krize predstavlja stabilan i pouzdan oslonac svom narodu i državi.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side