Ne davimo Beograd podseća da Njujork tajms piše o posledicama zagađenja vazduha po građane Srbije
28.03.2020 Beograd

Ne davimo Beograd podseća da Njujork tajms piše o posledicama zagađenja vazduha po građane Srbije

Ne davimo Beograd podseća da Njujork tajms piše o posledicama zagađenja vazduha po građane Srbije Foto: Pixabay
Beograd je juče bio grad sa najzagađenijim vazduhom na svetu, a o tome, kao i o posledicama tolikog zagađenja po građane Srbije pisali su svetski mediji poput Rojtersa i Njujork tajmsa, saopštila je Inicijativa Ne davimo Beograd.

"Za to vreme, Ministarstvo za zaštitu životne sredine još jednom je pozvalo Beograđane da sačekaju da se promene meteorološki uslovi, kako bi zagađenje prošlo", navodi se u današnjem saopštenju.

Inicijativa Ne davimo Beograd podseća da su do sada mnogo puta ukazivali na to da se problem ekstremnog zagađenja vazduha neće rešiti sam od sebe i da su neophodne konkretne mere kako bi se moglo očekivati bolje stanje.

U Beogradu je, navode oni, vazduh opasan po zdravlje preko 130 dana godišnje.

"Procene pulmologa kažu da oko milion građana i građanki Srbije boluje od respiratornih problema i da je za sve njih problem zagađenja vazduha posebno značajan. Ovo je dodatno bitno u doba korona virusa koji upravo napada respiratorne organe", saopšteno je iz Inicijative.

Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da, zbog posledica opasnog vazduha, u Srbiji godišnje prevremeno umre skoro sedam hiljada ljudi.

"Nakon što se Vlada oglušila na naše predloge, organizovali smo nekoliko protesta, a peticiju kojom se ove mere zahtevaju potpisalo je preko 15 hiljada građana", navode iz Inicijative.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side