24.12.2017 Beograd

Nedeljkov: Neslobodni izbori u Pećincima, odbijen prigovor Crte

Nedeljkov: Neslobodni izbori u Pećincima, odbijen prigovor Crte Foto: Medija centar Beograd
Programski direktor Centra za istraživanje, transparentnost i dogovornost (CRTA) Raša Nedeljkov izjavio je danas da se vanredni izbori u Pećincima održavaju u "neslobodnoj atmosferi", jer je narušena tajnost glasanja, a biračka mesta obilazi obezbeđenje koje legitimiše građane.

"Atmosfera se ne može okarakterisati kao slobodna, jer su ispred biračkih mesta parkirana vozila koja nemaju stranačka obeležja, ali ljudi iz njih vode spisak građana. Prisutno je i potpuno fantomsko obezbeđnje koje cirkulišu po biračkim mestima, koje je presrelo i naše ekipe i tražilo da se identifikujemo. Nisu nam rekli čije su obezbeđenje, već da imaju pravo da budu tu", rekao je Nedeljkov za agenciju Beta.

On je kazao i da su dobili informacije od građana da je na nekoliko biračkih mesta isključena tajnost glasanja. "Ovoga puta su isključene te suptilne metode kontrole, poput fotografisanja, već su nam građani rekli da zaokružuju redni broj na listama tako da članovi biračkog odobra vide za koga su glasali", ispričao je Nedeljkov.

On je rekao i da su oko 11 sati dobili informaciju da je Opštinska izborna komisija u Pećincima odbila prigovor koji su uložili jer im je zabranjeno posmatranje izbora u toj opštini.

"Za sada ne mogu da vam kažem zbog čega je naš prigovor odbijen, jer ga razmatraju naši pravnici, ali da nam nisu zabranili da posmatramo izbore mi bismo sada mogli da kažemo istinitu informaciju o glasanju, a ne da se stvara prostor za različite spekulacije koje omogućavaju nepoverenje u izborni sistem", istakao je Nedeljkov.

Organizacija CRTA je najavila u četvrtak da će zbog zabrane da posmatranja izbora protiv predsednice OIK Pećinci podneti prijavu za krivično delo zloupotreba službenog položaja, dok će protiv sekretarke OIK Pećinci podneti prijavu za krivično delo nesavesnog rada u službi.

Sat vremena od otvaranja, na biračkom mestu u Popincima u opštini Pećnici, dogodio se incident i koškanje, nakon što su predstavnici Demokratske stranke (DS) počeli da prijavljuju nepravilnosti u vidu "javnog glasanja", a iz te stranke su najavili i krivičnu prijavu.

Vanredni lokalni izbori održavaju se i u Mionici, Negotinu, Preševu i Kostolcu, gde za sada protiču u najboljem redu.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side