24.04.2016 | 15:20h ► 19:40h Beograd

Nepravilnosti u toku glasanja

Nepravilnosti u toku glasanja Foto: Beta / Miloš Miškov
Do polovine izbornog dana u Srbiji nije bilo "ozbiljnih kršenja izbornih procedura", izjavio je danas predstavnik Centra za slobodne izbore i demokratiju (Cesid) Đorđe Vuković.

"Na nekoliko biračkih mesta došlo je do problema, ali su Republička izborna komisija ili Opštinske izborne komisije reagovale i sprečeno je kršenje procedure. Ovo je moglo bi se reći, jedan od izbornih procesa u kojima ima najmanje nepravilnosti ili potencijalnih zloupotreba", kazao je Vuković.

On je kazao da je do 14.00 biračko pravo iskoristilo 29,7 odsto građana upisanih u birački spisak.

Prema podacima Cesida najviši odziv bio u centralnoj Srbiji sa 31,5 odsto, dok je odziv bio najmanji u Beograd 26,5 odsto.

 

Prekinuto glasanje na jednom biračkom mestu u Jagodini

Po odluci Republičke izborne komisije u Ribniku kod Jagodine prekinuto je glasanje zato što je jedan od članova proširnog sastava biračkog odbora šutnuo glasačke kutije, izjavila je zamenica predsednika Gradske izborne komisije u Jagodini Zorica Radivojša.

"Član proširenog sastava biračkog odbora je iz Srpske radikalne stranke i bio je pijan", rekla je Radivojša.

U Jagodini je izlaznost u 18 časova bila 45 odsto, u Ćupriji 50 odsto, u Svilajncu 55 odsto, u Despotovcu 60 odsto, u Rekovcu 61 odsto, rečeno je u gradskim i opštinskim izbornim komisijama u Pomoravskom okrugu.

Osim tog jednog incidenta u Jagodini, u ostalim gradovima Pomoravskog okruga nije bilo nepravilnosti zbog kojih bi glasanje bilo prekinuto, kažu u opštinskim izbornim komisijama.

Predsednik RIK-a Dejan Đurđević ranije večeras izjavio je da su danas bile dve ozbiljnije neregularnosti, a jedna od njih je incident u Jagodini, zbog čega će glasanje na tom mestu biti ponovljeno.

 

GIK Subotica: Birač izneo glasački listić s biračkog mesta

Predsednik Gradske izborne komisije (GIK) u Subotici Karolj Kovač izjavio je danas da je jedan birač u Mesnoj zajednici Peščara izneo glasački listić sa biračkog mesta i dodao da će birački odbori utvrditi da li je reč o zloupotrebi i da li ima potrebe za ponavljanjem izbora na tom biračkom mestu.

Kovač je agenciji Beta rekao da je, prema njegovim informacijama, van biračkih mesta bilo i tuča.

"Birač je izneo listić što ne predstavlja bitnu povredu izbornog procesa, ali ukoliko birački odbori ustanove da je reč o zloupotrebi glasačkog listića, na način da se listić na neki način vraća ili da cirkuliše, u tom slučaju postoji mogućnost da se na tom biračkom mestu ponove izbori kao što je to bio slučaj i u Vranju", rekao je Kovač.

On je kazao da sama činjenica da neko iznese listić s biračkog mesta nije delo zbog kojeg bi se poništavali izbori.

Kovač je rekao da GIK-u s ostalih biračkih mesta nisu prijavljene nikakve nepravilnosti, tuče ili bilo kakvi neredi, ali da takvih primera ima van biračkih mesta.

"Nismo dobili primedbe sa ostalih biračkih mesta, ali sam informisan o tome da van biračkih mesta ima određenih tuča i koškanja i da je to prijavljeno nadležnim organima koji će da sprovedu istragu i da utvrde činjenice", kazao je Kovač.

 

Ekipi TV Telemark nije dozvoljeno snimanje biračkog mesta

Ekipi čačanske regionalne televizije Telemark danas nije bilo dozvoljeno da snimi tok glasanja na biračkom mestu u selu Zablaće kod Čačka.

Glavna urednica Telemarka Ivana Subotić rekla je agenciji Beta da je predsednik biračkog odbora u Zablaću, u parohijskom domu gde se odvija glasanje, fizički sprečio ekipu da snimi tok glasanja na tom biračkom odboru i izbacio ih iz prostorije.

Ona je dodala da je predsednik biračkog odbora rukom odgurnuo kameru i rekao da snimanje nije dozvoljeno, posle čega je ekipa Telemarka otišla.

Prema rečima glavne i odgovrne urednice, ekipe Telemarka nisu imali neprijatnosti na drugim biračkim mestima u Čačku gde su slobodno snimali atmosferu glasanja i uzimali izjave od birača.

 

MUP: Policijsko zadržavanje za člana izborne komisije u Ribniku kraj Jagodine

Policija je odredila zadržavanja do 48 sati članu izborne komisije u selu Ribnik kraj Jagodine zbog sumnje da je razbio dve glasačke kutije na biračkom mestu, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

Protiv muškarca (54) podneta je krivična prijava zbog sumnje da je počinio krivično delo iz člana 106. Zakona o izboru narodnih poslanika, navodi se u saopštenju.

Policijsko zadržavanje do 48 sati određeno je po odobrenju Osnovnog javnog tužilaštva u Jagodini, dodao je MUP.

 

Bez produžetka glasanja zbog kašnjenja na biračkom mestu u Kragujevcu

Vreme za glasanje u Staroj radničkoj koloniji u Kragujevcu na biračkom mestu 166, gde je otvaranje kasnilo 50 minuta neće biti produženo posle 20.00 časova, rečeno je agenciji Beta u Gradskoj izbornoj komisiji (GIK).

Član GIK-a Tomislav Trakić rekao je da je do kašnjenja došlo iz tehničkih razloga, odnosno zbog prebrojavanja listića na jednom od većih biračkih mesta.

"Pošto kašnjenje nije bilo duže od sat vremena, neće biti produženo glasanje na mestu broj 166 posle 20.00 časova", rekao je Trakić.

On je potvrdio da glasanje u Kragujevcu protiče bez problema, a da se predstavnici biračkih odbora obraćaju GIK-u najčešće zbog ispražnjenih baterija na lampama, kao i zbog nedostatka potvrda za glasanje van biračkog mesta.

U Kragujevcu biračko pravo na lokalnim izborima ima 154.277 upisanih birača, za vanredne parlamentarne 159.088 birača, a glasanje se sprovodi na 168 biračkih mesta.

Odziv birača do 14.00 časova je 29,96 odsto, a nova procena odziva najavljena je za 18.00 časova.

 

CRTA: Nepravilnosti u Pančevu

Nevladina organizaciija CRTA uočila je nepravilnosti na glasanju u Pančevu, gde je primećena žena koja je ispred biračkog mesta stajala sa spiskom od oko 100 ljudi i nakon što glasači glasaju, zaokruživala njihova imena.

Prema rečima predstavnice organizacije CRTA Jovane Đurbabić, takvo ponašanje je zakonom zabranjeno.

"Birački odbor je pozvao policiju i ona je nakon toga udaljena 50 metara od biračkog mesta gde ne sme po zakonu da se vodi bilo kakva vrsta kampanje, ali je ona izvan tog kruga nastavila da zaokružuje glasače koji su glasali", kazala je Đurbabić.

CRTA je organizacija koja sprovodi izborni monitoring "Građani na straži", što je dugoročno praćenje izbornog procesa, a njih 34 od 24. marta do danas prate sve aspekte predizborne kampanje.

Danas, na sam dan izbora, posmatrači "Građani na straži" nalaze se na 450 biračkih mesta tokom celog dana.

 

Sa broja Er Srbije poslata poruka građanima za koga da glasaju

Avio prevoznik Er Srbija (Air Srbia) saopštila je danas da je sa broja telefona koji ta kompanija koristi u Velikoj Britaniji poslata automatizovana SMS poruka kojom se građani u Srbiji pozivaju da glasaju za jednu političku partiju.

Kompanija je saopštila da se ograđuje od sadržaja te poruke i da sarađuje sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Srbije, kako bi se utvrdile sve činjenice o zloupotrebi tog telefonskog broja.

U Srbiji se danas održavaj redovni pokrajinski i lokalni izbori, kao i vanredni parlamentarni izbori.

 

Đurđević: Nisu sve prijave povrede izbornog procesa

Predsednik Republičke izborne komisije Dejan Đurđević izjavio je danas da prijave o nepravilnostima na izbornim mestima, poput kašnjenja u otvaranju birališta i lažna dojava o postavljanju bombe, dolaze sa raznih strana, ali da ti slučajevi povrede izbornog procesa.

On je ta regionalnu televiziju N1 rekao da je jedno biračko mesto u Vranju zatvoreno zbog nepravilnosti i da će izbori na tom mestu biti ponovljeni.

Na biračkom mestu 24 u Osnovnoj školi "Dositej Obradović" u Vranju glasanje je prekinuto nakon što je utvrđeno da je birača došao sa popunjenim glasačkim listićem.

Upitan o nepravilnostima opštine Odžaci, on je kazao da je prebrojavanjem listića ustanovljeno da fali oko 90 njih za parlamentarne izbore, ali da je nepravilnost otklonjena i da je biralište otvoreno na vreme.

 

U Vranju prekinuto glasanje kada je birač pokušao da ubaci popunjeni listić

Na teritoriji Vranja danas do 11 časova glasalo je 16,9 odsto od upisanih birača, a glasanje je prekinuto na jednom mestu nakon što je utvrđeno da je birača došao sa popunjenim glasačkim listićem.

Koordinator Vranja za parlamentarne izbore Maja Jović izjavila je danas da je glasanje na biračkom mestu broj 24 u Osnovnoj školi "Dositej Obradović" prekinuto nakon što je utvrđeno da je jedan od birača na glasanje došao sa glasačkim listićem na kome je već bila zaokružena jedna izborna lista.

Maja Jović je za agenciju Beta rekla da je potom glasanje prekinuto i da su preduzete radnje u skladu sa propisima, a da je o incidentu obaveštena i Republička izborna komisija.

 

U Konarevu birač glasao na dva listića za republičke izbore

Na biračkom mestu u Konarevu kod Kraljeva kod jednog glasača pronađena su tri popunjena listića, dva zalepljena jedan za drugi za republičke izbore i jedan za lokalne koji je bio uredan, potvrdio je predsednik Gradske izborne komisije (GIK) Ivan Petrović.Petrović je agenciji Beta rekao da glasanje na tom biračkom mestu nije prekinuto, jer je u pitanju ljudski faktor.

"Jedan birač je greškom dobio dva listića za parlamentarne izbore jer su se zalepili, i jedan za lokalne. Međutim, on je popunio oba listića za parlamentarne izbore i pokušao da ih ubaci u kutiju, ali je Komisija to uočila i taj listić sklonila sa strane kao neupotrebljen", rekao je predsednik GIK-a u Kraljevu.

Petrović je dodao da je sve što se događalo sa zalepljenim listićima na biračkom mestu u Konarevu kod Kraljeva, uneto u zapisnik i glasanje je nastavljeno.

Na teritoriji Kraljeva, jutros u 7.00 sati otvoreno je svih 129 glasačkih mesta za vanredne parlamentarne i redovne lokalne izbore u Srbiji.

 

Crta: Glasanje u skladu s propisima, nepravilnosti na nekoliko mesta

Otvaranje biračkih mesta za glasanje na izborima u Srbiji prošlo je jutros uglavnom u skladu sa propisanim procedurama, dok su na nekoliko mesta zabeležene nepravilnosti, rekao je danas u Beogradu šef posmatračke misije CRTA "Građani na straži", Raša Nedeljkov.

Nedeljkov je na konferenciji za novinare rekao je da je 82 odsto biračkih mesta otvoreno na vreme, dok je sedam odsto otvoreno pre vremena, a 11 odsto otvoreno sa zakašnjenjem, kao i da su na jedan odsto biračkih mesta zabeležene ozbiljne neregularnosti pri otvaranju biračkih mesta.

Kako je rekao, te neregularnosti su izolovani slučajevi širom Srbije i ne mogu se smatrati trendom.

"Kašnjenja sa otvaranjem biračkih mesta zabeležena su u Beogradu i na jugu Srbije, dok je ranije otvaranje biračkih mesta zabeleženo u Zapadnoj i Centralnoj Srbiji", naveo je on.

Nedeljkov je kazao da su posmatrači CRTE, koji su na 450 biračkih mesta na osnovu slučajnog, reprezentativnog uzorka, javili da su na gotovo svim biračkim mestima (99,8 odsto) glasačke kutije bile prazna pre no što su zapečaćene.

"Na dva odsto biračkih mesta kontrolni listić nije ubačen u glasačku kutiju na početku samog glasanja i to prvenstveno na jugu Srbije. Četiri posto biračkih mesta u Srbiji nije organizovano u skladu sa propisanim procedurama, i na istom procentu biračkih mesta nisu zabeležene sve aktivnosti u zapisnik o radu biračkog odbora. Ovi slučajevi uglavnom su na istoku Srbije", kazao je on.

Nedeljkov je rekao da u vreme otvaranja osam odsto biračkih mesta nisu bili svi članovi stalnog sastava biračkog odbora i to uglavnom na istoku i zapadu Srbije.

"Zabeleženo je i da ukupno 59 posto biračkih mesta nije dostupno za osobe sa invaliditetom širom Srbije", dodao je on.

"Na jedan posto biračkih mesta zabeležena se ozbiljne neregularnosti pri otvaranju biračkih mesta poput nekontrolisanja ličnih isprava birača pre glasanja, nekorišćenja UV lampe, fotografisanja glasačkih listića zatim članovi biračkog odbora nisu prebrojali glasačke listiće pre otvaranje biračkog mesta. Zabeležen su i slučajevi vođenja kampanje na manje od 50 metara od biračkog mesta", kazao je Nedeljkov.

Zaključak CRTE je da su glasačka mesta u Srbiji uglavnom otvarena u skladu s propisanom procedurom.

CRTA će naredne podatke o izlaznosti i regularnosti saopštiti u 12 časova.

 

 

autor: MIM, VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side