08.09.2011 Beograd

Nije bilo povlačenja priznanja Kosova?

Nije bilo povlačenja priznanja Kosova?
Zamenik ministra inostranih poslova Kosova Petrit Seljimi odbacio je danas pisanje beogradskih medija da su Oman i Gvineja Bisao povukle priznanje Kosova.

"Oman nikada nije priznao Kosovo, kako je to u februaru objasnila tadašnja v.d. dužnosti ministra Vljora Čitaku. Oni su nam poslali jedno srdačno pismo u kojem su nam zaželeli članstvo u UN. Gvineja Bisao je poslala jasnu diplomatsku notu o priznanju i od tada održava kontakte sa Kosovom", kazao je Seljimi za prištinske medije.

Prištinski mediji su preneli pisanje beogradskog "Blica" da su navodno predstavnici ove dve zemlje na ministarskom sastanku konferencije nesvrstanih zemalja u Beogradu najavili da će povući priznanje Kosova, odnosno da priznanja nije ni bilo.

Prema Seljimiju, ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić na taj način želi da skrene pažnju sa zahteva međunarodne zajednice o gašenju paralelnih srtuktura Srbije na severu Kosova i o poštovanju granica.

Međutim, iako Seljimi tvrdi da Vlada Kosova nije tvrdila da je Oman priznao Kosovo, nsajtu Ministarstva spoljinih poslova Kosova još u februaru je objavljeno da je Oman priznao Kosovo, odnosno da je ambasada Kosova u Londonu primila pismo kojim se omogućava uspostavljanje diplomatskih odnosa sa tom azijskom zemljom.

“U skladu sa odlukom Međunarodnog suda pravde o nezavisnosti Kosova, Vlada Sultanata Oman prihvatiće članstvo Kosova u UN i drugim međunarodnim organizacijama", navodi se u pismu.

Na kraju informacije se navodi da je Sultanat Oman 75. zemlja koja je priznala Kosovo. Kosovo je potom ambasadora u Londonu Muhameda Hamitija odredilo za nerezidencijalnog mabsadora u Omanu.

Gvineja Bisao je, kako se navodi na sajtu Ministarstva spoljinh poslova Kosova, priznalo nezavisnost Kosova u januaru 2011.

"Predsednik republike Gvineja Bisao Malam Bakaji peenosi pozdrave Vlade Gvineje Bisao i obbaveštava vas da je Gvineja Bisao priznala nezavisnost i suverenitet Republike Kosovo i izražava želju za brzo uspostavljanje diplomatskih odnosa", stoji u pismu.

Obe zemlje su na spisku 81 zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova.

 

autor: ZM izvor: Beta/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side