Nikolić: Jesam nacionalista, ali i demokrata
28.05.2012 Beograd

Nikolić: Jesam nacionalista, ali i demokrata

Nikolić: Jesam nacionalista, ali i demokrata
Novoizabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je za televiziju "Raša tudej", da jeste nacionalista, ali i demokrata koji će poštovati evropske vrednosti.

"Verovatno će proći dosta vremena dok me zapadna štampa ne prihvati i ne počne da se ponaša pravično, s obzirom da su godinama o meni pisali negativno", kazao je Nikolić u intervjuu za rusku televiziju.

Govoreći o putu Srbije ka EU, on je naveo da će taj proces biti zaustavljen "samo ako od nas zatraže da odustanemo od dela svoje teritorije - Kosova i Metohije".

"U trenutku kada uvedu takve uslove, smesta ću to saopštiti građanima", izjavio je on i dodao da će se povući s vlasti ako građani Srbije više ne budu želeli da ga vide na tom položaju.

Upitan da li će u Srbiji biti referenduma o ulasku u EU Nikolić je odgovorio potvrdno i napomenuo da će to biti učinjeno čim budu ispunjeni svi uslovi za prijem.

"Moj jedini strah jeste da će oni nametnuti uslove koje ja lično ne bih prihvatio, ali građani će verovatno reći ''hajde da ispunimo i to jer želimo da budemo u EU''", dodao je Nikolić.

"Da li će Srbija ući u EU, ne znam", rekao je on, ocenivši da je jasno da se to neće desiti u narednih 10 godina.

Govoreći o ideji podele Kosova, Nikolić je rekao da u ovom trenutku i sa ustavne tačke gledišta, to nije moguće. "Ako većina građana Srbije kaže ''da'' na referendumu? Ne znam."

Nikolić je kazao da ne bi želeo da bude stavljen pred dilemu EU ili Rusija.

"Voleo bih da Srbija bude dom s dvoja vrata, jedna prema Zapadu, a druga prema Istoku. Srbija jednostavno pripada Istoku, kao i Zapadu. Ja znam gde mi je srce, i to znaju svi u Srbiji, ali takođe mislim da treba da budemo dobar most između Evrope i Rusije i najbolji partner Rusije u EU", kazao je on.

Nikolić je ponovio da Srbija neće nikad ući u NATO, jer je to, kako je rekao, želja većine građana, ali je izrazio i verovanje da EU to nikad neće postaviti kao uslov za punopravno članstvo.

autor: IJ izvor: Tanjug/Novi Magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side