Nikolić polaže zakletvu u četvrtak
28.05.2012 | 14:36h ► 16:55h Beograd

Nikolić polaže zakletvu u četvrtak

Nikolić polaže zakletvu u četvrtak
Novoizabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić će u četvrtak 31. maja položiti zakletvu. Istog dana zakletvu će položiti i poslanici.

To je novinarima saopšteno posle sastanka Nikolića sa predsednicom parlamenta Slavicom Đukić Dejanović.

Inauguracija Nikolića dogovorena je za 11. jun.

Nikolić je novinarima rekao da će u četvrtak biti održane dve sednice parlamenta - prva na kojoj će biti verifikovani mandati poslanicima novog saziva i druga na kojoj će on položiti zakletvu.

On je istakao važnost brzog formiranja nove vlade.

"Ako na sednici u četvrtak bude izabran i predsednik Skupštine, to će značiti da je postignut dogovor o parlamentarnoj većini", rekao je Nikolić.

Dodao je da će, ako ga stranke do ponedeljka ne obaveste da postoji većina za formiranje vlade, početi formalne razgovore sa strankama počev od one koje je osvojila najviše mandata na parlamentarnim izborima 6. maja, odnosno sa Srpskom naprednom strankom.

Tomislav Nikolić izabran je za predsednika Srbije u drugom krugu izbora 20. maja ispred koalicije Pokrenimo Srbiju. Mandat predsednika traje pet godina.

Tekst zakletve glasi:

"Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti".

Poslanici polažu zakletvu

Novi saziv Skupštine Srbije biće konstituisan u četvrtak, 31. maja, kada će poslanici prvi put položiti zakletvu, a potom će na posebnoj sednici zakletvu položiti i novoizabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Skupština je konstituisana potvrđivanjem najmanje dve trećine poslanika. Tekst zakletve koju će poslanici prvi put položiti glasi:

"Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi!"

Na konstitutivnoj sednici treba da budu izabrani predsednik i potpredsednici parlamenta i imenovan generalni sekretar Skupštine.

Na prvoj sednici se, po pravilu, biraju članovi radnih tela Skupštine i članovi stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Do izbora predsednika parlamenta, sednicom će predsedavati najstariji poslanik, a pomagaće mu po jedan najmlađi sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj mandata.

Skupština Srbije ima 250 poslanika, a mandate je osvojilo 11 izbornih lista.
 

autor: MP izvor: agencije/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side