26.12.2015 Beograd

Nikolić: Pregovori o poglavlju 35 stvar taktike Vlade

Nikolić: Pregovori o poglavlju 35 stvar taktike Vlade Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je danas da će model rešavanja pitanja koja se odnose na poglavlje 35 biti stvar taktike za koju se opredeli Vlada Srbije, ali da se mora naći model privatljiv i za Beograd i za Prištinu, jer Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

Nikolić je u intervjuu za srpski Sputnjik ocenio da ni članice EU nemaju uvek jedinstvene stavove po svim pitanjima, navodeći kao primer status Kosova i migrantsku krizu, i dodao da u tim "disonantnim tonovima" vidi priliku da Srbija nastupi drugačije od stava mnogih u Poglavlju 35, koje se tiče Kosova i Metohije.

"Počelo je od priznanja nezavisnosti takozvane države Kosovo, kada je pet država odbilo da učestvuje u zajedničkom stavu EU, pa nisu imale nikakve konsekvence. Niko nije rekao - sada izlazite iz EU pošto ne poštujete zajedničku politiku, odnosno osetilo se da će EU početi da izbegava formiranje zajedničke politike na pitanjima na kojima neće biti konsenzusa", rekao je on za Sputnjik.

Potom je, dodao je, nastupila izbeglička kriza u kojoj su se evropske države različito ponašale, a Slovenija je na referendumu odbila zakon o gej brakovima.

"Šta će sada biti sankcije prema Sloveniji? Da li će to biti isključivanje iz EU dok ne reši taj problem? Tako mislim da i mi imamo priliku da nastupimo drugačije od stava mnogih u poglavlju 35", istakao je Nikolić.

Na konstataciju da nas čeka pitanje priznavanja te takozvane republike, on kaže da je model rešavanja tog pitanja stvar strategije pregovaračkog tima, strategije Vlade Srbije, za koju će ona zatražiti saglasnost Narodne skupštine.

"Sad je sve na tome šta je okvir pregovora s kojim naša delegacija kreće. Prvo, stvar taktike - da li tu veštu diplomatsku ekvilibristiku, koja je došla iz Nemačke, taj obavezujući pravni sporazum o dobrosusedskim odnosima s Kosovom, staviti odmah na sto, razgovarati i raspravljati o tome, ili dovršavati sve što se tiče poglavlja 35 i iščekivati kako bi mogao da izgleda predlog sporazuma", objasnio je.

On smatra, kako kaže, da će EU najverovatnije pred našu i delegaciju iz Prištine izaći sa nekakvim predlogom sporazuma jer je do sada uvek tako bivalo - prvo bi se pojavio papir EU na koji bi jedna ili druga strana imale primedbi, što je potom usaglašavano.

"Nekakav osnovni papir uvek i treba da postoji, i možda nije loše da ga piše neko ko brine o interesima obe strane, nego da bude jednostrano napisan. Tim pre što EU i dalje govori o statusnoj neutralnosti, pa hajde da vidimo šta podrazumeva ta statusna neutralnost", ističe Nikolić.

Kaže i da, ako EU ostavi Prištinu i Beograd da se sami dogovaraju, onda nikada nećemo ući u EU zato što tu dogovora nema, "osim ako se ne umešaju veliki, koji bi mogli da pronađu model prihvatljiv i za jedne i za druge".

"Ako je taj sporazum uslov da mi uđemo u EU i ako taj uslov bude da mi priznamo nezavisnost KiM, onda je to znak da nas EU neće, ali da vrlo dobro zna da bez Srbije nije potpuna, i da bez Srbije u EU nema stabilnosti na Balkanu", naglasio je, ocenivši da će Evropa sada imati malo više vremena da se time pozabavi ako se smiri izbeglička kriza.

"To je sada igra, taktika, stvar principa i mislim da će Vlada o tome odluciti i dati nekakve smernice pregovarackom timu. Ja ne znam ni ko će voditi taj tim, možda će cak i predsednik Vlade da vodi tim za poglavlje 35, što je do sada praktično i činio", rekao je NIkolić.

autor: IG izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Oslobođen Vasilije Bojić pritvoren u akciji na severu Kosova Oslobođen Vasilije Bojić pritvoren u akciji na severu Kosova

  Sin šefa operative regionalne direkcije Policije Kosova za sever Kosova, Željka Bojića, Vasilije Bojić koji je pritvoren jutros u akciji policije na severu Kosova pošto je kod njega pronađeno oružje je posle davanja izjave oslobođen dok predmet protiv njega ide u redovnu proceduru.

 • Specijalni tužilac: Sumnja se da su policajci prikrivali dokaze o ubistvu Ivanovića Specijalni tužilac: Sumnja se da su policajci prikrivali dokaze o ubistvu Ivanovića

  Specijalni tužilac Sulj Hodža koji vodi istragu o ubistvu Olivera Ivanovića izjavio je da je svrha jutrošnje policijske akcije na severu Kosova povezana sa istragom ubistva lidera Inicijative SDP i da su predmet bili pripadnici Policije Kosova za koje se sumnja da su prikrivali dokaze o tom zločinu.

 • U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte... U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte...

  Tema broja: Mediji i tržište u Srbiji -- Medijske slike i (ne)prilike -- Do dobrih i zdravih medija vodi neki drugi put od ovoga na kojem smo mi sada – a tržište, tržišni uslovi i jasna pravila šta je medijima ne/dozvoljeno, kao i praksa koja ta pravila efikasno sprovodi, neophodni su preduslovi i pre ili kasnije to će se i nama desiti. Kako će se to desiti, kakav će ambijent za ekonomsku održivost stvarati i hoće li taj ambijent biti takav da će ekonomska održivost, nezavisnost i kvalitet biti glavne karakteristike medija, svakako najviše zavisi od države. Autor: Dejan Radosavljević*

 • Iva Đilas: Navodi medija o nasilju u našoj porodici apsolutna neistina Iva Đilas: Navodi medija o nasilju u našoj porodici apsolutna neistina

  Bivša supruga lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, Iva Đilas izjavila je danas da je apsolutna neistina sve što mediji objavljuju o njemu i njihovom odnosu i istakla da nikada nije bilo fizičkog nasilja.

 • Dve godine od spota kojim je Oliver Ivanović žigosan kao izdajnik Dve godine od spota kojim je Oliver Ivanović žigosan kao izdajnik

  Danas se navršava 21 mesec od ubistva Olivera Ivanovića, a na današnji dan, pre tačno dve godine objavljen je i spot na TV Pink i TV Mostu, kojim je žigosan kao "nepošten čovek" i "izdajnik", podseća portal Košev uz navode da ubistvo nije rasvetljeno, kao ni to ko je autor spota.

 • Dačić: Srbija, Crna Gora i BiH bi trebalo da nastupaju kao blok Dačić: Srbija, Crna Gora i BiH bi trebalo da nastupaju kao blok

  Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da bi Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina trebalo da što bolje sarađuju i na neki način prave i nastupaju kao jedan blok.

 • CarGo podneo krivičnu prijavu protiv taksista zbog štrajka CarGo podneo krivičnu prijavu protiv taksista zbog štrajka

  Predsednik Udruženja građana CarGo Aleksandar Vučić podneo je Višem javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv organizatora štrajka taksista u Beogradu sa obrazloženjem da su izvršili krivično delo zloupotrebe prava na štrajk, saopštilo je danas to udruženje.

 • UNS: Glavni urednik TV Hepi pozvan na sednicu REM-a UNS: Glavni urednik TV Hepi pozvan na sednicu REM-a

  Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) pokrenuo je postupak za izricanje mere protiv televizije Hepi zbog emitovanja scene oralnog seksa u rijaliti programu "Parovi", prenelo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS).

 • Sindikat najavio krivičnu prijavu protiv Vulina zbog smenjivanja uzbunjivača Sindikat najavio krivičnu prijavu protiv Vulina zbog smenjivanja uzbunjivača

  Vojni sindikat Srbije najavio je danas da će podneti krivičnu prijavu protiv ministra odbrane Aleksandra Vulina i njegovih najbližih saradnika zbog progona, degradiranja i mobingovanja uzbunivača koji je ukazao na korpuciju i nezakonitost prilikom zapošljavanja četiri osobe u Ministarstvo odbrane.

 • Brnabić: Funkcija u SNS-u mi nije potrebna, volela bih da radim s mladima Brnabić: Funkcija u SNS-u mi nije potrebna, volela bih da radim s mladima

  Premijerka Srbije Ana Brnabić koja je prošle nedelje postala članica vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), kazala je da joj funkcija u stranci nije potrebna i da bi u SNS-u volela da radi s mladim ljudima. Branbić je za izdanje beogradskih "Večernjih novosti" od srede rekla da SNS "brine o ljudima, a ne o popularnosti".

 • Rebić: Imali smo saznanja da će biti sprovedena akcija na severu Kosova Rebić: Imali smo saznanja da će biti sprovedena akcija na severu Kosova

  Direktor policije Vladimir Rebić izjavio je danas da je srpska policija imala saznanja da će ROSU danas sprovesti akciju na severu Kosova.

Preporuke prijatelja
Belex eng
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side