21.01.2020 Beograd

Norveška pomaže zapošljavanje mladih u Srbiji sa 500.000 evra

Norveška pomaže zapošljavanje mladih u Srbiji sa 500.000 evra
Norveška je, kroz projekat "Norveška za vas", za ovu godinu izdvojila 500.000 evra u okviru javnog poziva za podršku zapošlјavanju mladih i socijalnom uklјučivanju u nerazvijenim područjima Srbije, saopštila je danas Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) koja sprovodi projekat.

Predloge projekata za dodelu bespovratnih sredstava mogu da podnesu organizacije za podršku poslovanju, zadužbine i fondacije registrovane u Srbiji, dok aktivnosti treba da budu sprovedene u jednoj od 91 lokalne samouprave obuhvaćene projektom.

Poziv je otvoren do 8. marta, a vrednost podrške može da iznosi od 20.000 do 100.000 evra.

Kako je istaknuto, javni poziv ima za cilj da doprinese zapošlјavanju mladih i socijalnom uklјučivanju ugroženih i marginalizovanih grupa kroz unapređenje poslovnog okruženja, tako što će lokalna preduzeća učiniti održivijim i konkurentnijim i zaposliti više mladih putem podrške koju pružaju korisničke organizacije.

Projektni predlozi mogu da obuhvate intervencije koje doprinose poboljšanju procesa proizvodnje i kvaliteta usluga ili proizvoda, širenju tržišta, uvođenju relevantnih standarda i dobijanju sertifikata, zapošljavanju mladih i unapređenju poslovnog okruženja na lokalnom nivou.

Korisnici projekata moraju biti građani gradova i opština uključenih u projekat "Norveška za vas".

Gotovinsko učešće podnosilaca predloga od 10 odsto ukupnih prihvatljivih troškova obavezno je za projekte koje realizuju profitni subjekti. U slučaju da se projekat realizuje u partnerstvu između profitnog i neprofitnog subjekta, učešće u podeli troškova je obavezno.

Detaljni kriterijumi javnog poziva i dokumenta za podnošenje prijave dostupni su na sajtu projekta "Norveška za vas", www.norveskazavas. org.rs

Informativne sesije, na kojima će svi zainteresovani moći da dobiju pojašnjenja i detaljnije informacije, biće održane u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Užicu, a tačan raspored biće naknadno objavljen.

Projekat "Norveška za vas - Srbija" ima za cilj da doprinese ravnomernom društveno-ekonomskom razvoju u Srbiji kroz povećanje mogućnosti zapošljavanja, posebno ranjivih i marginalizovanih grupa, podršku socijalnoj koheziji, unapređenje lokalne infrastrukture, podršku integracijama Srbije u Evropsku uniju i jačanje informacione bezbednosti Vlade Srbije.

Projekat finansira Norveška sa 6,18 miliona evra.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side