Skupština potvrdila sporazum Srbije i Evrodžasta, poslanici SRS protiv saradnje s EU
09.12.2019 | 12:12h ► 15:18h Beograd

Skupština potvrdila sporazum Srbije i Evrodžasta, poslanici SRS protiv saradnje s EU

Skupština potvrdila sporazum Srbije i Evrodžasta, poslanici SRS protiv saradnje s EU Foto: Novi magazin/ SA
Poslanici Skupštine Srbije potvrdili su danas Sporazum o saradnji Srbije i agencije Evropske unije "Evrodžast" koja se bavi pravosudnom saradnjom u krivičnim stvarima.

Time će se, ocenjeno je, omogućiti efikasnija saradnja u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma i drugih bezbednosnih rizika.

Rasprava o predlogu tog propisa je bila kratka. Govorilo je nekoliko poslanike Srpske radikalne stranke (SRS) koji su kritikovali saradnju Srbije sa EU, dok o samom predloženom sporazumu nije govorio ni jedan poslanik vladajuće koalicije.

Poslanik SRS Nemanja Šarović rekao je da se sada pravi novo partnerstvo sa Evropskom unijom u borbi protiv terorizma, ali da prvo treba razmotriti kako funkcionišu već postojeća partnerstva, na primer sa Interpolom.

"Koliko je puta došlo do toga da lica po 'crvenim poternicama' koje je (preko Interpola) raspisala Srbija budu uhapšena, a da potom ne budu u skladu sa sporazumom izručena Srbiji", rekao je Šarović i pitao zašto Srbija ispunjava svoje obaveze ako ih drugi ne ispunjavaju.

On je pomenuo i sporazum CEFTA koji je prekršilo Kosovo, te je tada premijerka Ana Brnabić rekla da će uputiti žalbu sudu CEFTA, a ne se zna da li je to i učinila.

Poslanik SRS Petar Jojić rekao je da Srbija reformom pravosudnog Sistema gubi suverenitet i naglasio da bi trebalo da je danas na sednici predstavnik predlagača, Ministarstva pravde.

Predsedavajući je iskoristio pravo da odmah nakon rasprave odredi dan za glasanje, te je odredio da to bude danas, i sporazum sa Evrodžastom je odmah usvojen, a prihvaćen je i "naročito opravdan razlog" da zakon stupi na snagu pre osmog dana od dana objavljivanja u Služenom glasniku Srbije.

Poslanici su potom počeli razmatranje seta zakona o poboljšanju izbornog procesa.

 

Nova sednica Skupštine o poboljšanju izbornog procesa

Poslanici Skupštine Srbije započeli su novu sednicu na kojoj će razmatrati set zakona čijom bi primenom trebalo da bude unapređen izborni proces.

Očekuje se rasprava o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju korupcije, Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i Predlogu zakona o dopunama Zakona o javnim preduzećima.

Poslanici će danas posle utvrđivanja dnevnog reda razmatrati Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o saradnji između Republike Srbije i Evrodžasta, koji je podnela Vlada Srbije u cilju jačanja borbe protiv kriminala, kao i Predlog odluke o izboru zamenika Zaštitnika građana, koji je podneo Zaštitnik građana.

Sednica je počela sa sat i dvadeset minuta zakašnjenja zbog nedostatka kvoruma od 126 poslanika potrebnih za početak novog zasedanja.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Intervju Profesor Džinzu Čen, MIT: Ne postoji država koja će sama rešiti ovu krizu Intervju Profesor Džinzu Čen, MIT: Ne postoji država koja će sama rešiti ovu krizu

  Ako uzmemo u obzir razliku u simptomima širom populacije, od asimptomatskih do fatalnih, bolest koju prouzrokuje SARS-CoV-2 je verovatno rezultat vrlo složene interakcije između virusa i ljudskog imunog sistema. Varijacije koje se pojavljuju u virusu, kao i razlike među ljudima, doprinose simptomima bolesti i krajnjem ishodu, pa je vrlo mala verovatnoća da će jedan lek biti efikasan za sve pacijente, kaže za Novi magazin dr Džinzu Čen.

 • U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte . . . U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte . . .

  Tema broja: Finansije u doba korone - Bankarski sefovi puni - Šta znači doštampavanje bilion evra, neograničena pomoć privredi u Nemačkoj, pet milijardi evra ovdašnjim preduzećima? Kako će preduzeća stizati do zajmova, koji će sektori prvi stradati, a koji prvi izaći na zelenu granu? Kako će se sve te milijarde evra u Srbiji i svetu pravično raspodeliti i ko će biti sudija? Bankari, privrednici sami ili slabost zdravstvenih sistema? - Priredila: Jelena Aleksić

 • Bilčik: Garantovati slobodu medija i izražavanja i tokom vanrednog stanja Bilčik: Garantovati slobodu medija i izražavanja i tokom vanrednog stanja

  Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da je od suštinske važnosti da se garantuju sloboda medija i sloboda izražavaja čak i tokom vanrednog stanja.

 • Tiodorović: Sada smo u udarnom talasu, nije vreme za diskusije o demokratiji Tiodorović: Sada smo u udarnom talasu, nije vreme za diskusije o demokratiji

  Epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje koronavirusa Branislav Tiodorović izjavio je da se nalazimo u "udarnom talasu i to će sigurno da traje negde do Vaskrsa, a to je optimistički i uslovljeno održavanjem socijalne distance".

 • U KC Vojvodine 126 pacijenata zaraženih koronavirusom U KC Vojvodine 126 pacijenata zaraženih koronavirusom

  U Kliničkom centru Vojvodine trenutno se leči 126 pacijenata zaraženih koronavirusom, od kojih je osmoro u izuzetno teškom stanju i nalaze se na respiratorima.

 • Pao deo fasade u centru Beograda, povređena žena Pao deo fasade u centru Beograda, povređena žena

  U centru Beograda je pao deo fasade i tom prilikom je povređena četrdesettrogodišnja žena, javlja RTS.

 • Popović: Senat zabrinut zbog kažnjavanja sveštenika i docenta Milićevića Popović: Senat zabrinut zbog kažnjavanja sveštenika i docenta Milićevića

  Članovi Senata Univerziteta u Beogradu (UB) jednoglasno su se složili da izdaju saopštenje, u kome će, kako je rekla rektorka Ivanka Popović, "odmereno" i "biranim rečima" izraziti zabrinutost zbog situacije u kojoj se našao docent Pravoslavno-bogoslovskog fakulteta (PBF) Vukašin Milićević.

 • Indeks: Vučić koristi pandemiju za suspenziju institucija, ukidanje sloboda Indeks: Vučić koristi pandemiju za suspenziju institucija, ukidanje sloboda

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pandemiju koronavirusa prvenstveno iskoristio za uvođenje vanrednog stanja, suspenziju rada parlamenta i preuzimanje još veće moći, uz psihološko-policijski teror nad građanima kroz kombinaciju svakodnevnih javnih istupa i drakonskih mera i ad hok ukidanja građanskih sloboda, piše hrvatski portal Indeks (Index.hr).

 • Lazović: Vučić u političkoj kampanji, građani i opozicija u karantinu Lazović: Vučić u političkoj kampanji, građani i opozicija u karantinu

  Aktivista Inicijative na davimo Beograd Radomir Lazović izjavio je da, uprkos opštoj opasnosti od koronavirusa, režim sprovodi političku kampanju kako bi dobio na rejtingu i kako bi iz ove situacija "Aleksandar Vučić izašao kao spacilac".

 • Novi način obaveštavanja KC Niš o stanju obolelih od koronavirusa Novi način obaveštavanja KC Niš o stanju obolelih od koronavirusa

  Klinički centar u Nišu uveo je novi "protokol" o obaveštavanju porodica o zdravstvenom stanju njihovih članova hospitalizovanih zbog koronavirusa, tako da svakoga dana u 13 sati zdravstveno osoblje KC Niš najbližim članovima porodice, ispred "čistih" ulaza u klinike koje zbrinjavaju pacijente sa virusom Covid-19, daje sve potrebne infomacije, saznaje agencija Beta u toj zdravstvenoj ustanovi.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side