14.02.2019 Beograd

Novi savez, Romi Srbije, podržao proteste 1 od 5 miliona

Novi savez, Romi Srbije, podržao proteste 1 od 5 miliona Foto: Beta/Emil Vaš
Romska Partija na čelu sa Srđanom Šajnom i Jedinstvena stranka Pravde, čiji je predsednik Dejan Matić, potpisale su sporazum o političkoj saradnji i saopštile da se taj novi savez, Romi Srbije, pridružuje protestima "1 od 5 miliona", preneo je Glas Amerike.


Šajn je izjavio da se pridružuju saopštenim zahtevima na protestima nezadovoljnih građana širom Srbije.

"Paketi, šećer i patike prvenstveno su namenjeni biračima ove zajednice. U zavisnosti od ukupne izlaznosti svih birača, glasovi Roma i Romkinja odlučuju o 12 odsto poslaničkih mesta u Skupštini Srbije. Iz navednog logično je pitanje, ima li bez Roma i Romkinja istinske demokratije", rekao je Šajn.

On je naveo da osam odsto ukupnog biračkog tela u Srbiji čine Romi, kao i da se sa glasovima Roma i Romkinja do sada najviše manipulisalo.

Stranke su ocenile da put do postizanja dogovora između Beograda i Prištine mora da se trasira dijalogom u Skupštini Srbije, a da se potvrdi u unutrašnjem dijalogu sa narodom, navodi se u saopštenju Saveza.

Lider Jedinstvene stranke Pravda Dejan Matić rekao je da osuđuje najave formiranja novih političkih stranaka, koje bi da okupljaju Rome, a iza njih u suštini stoje većinske partije.

"Tu se radi o nečasnim principima i sprovode se u saradnji sa onim pripadnicima romske zajednice kojima je demokratija vredna litar ulja i kilogram šećera", naveo je on.

Kako se navodi u saopštenju, jačanje glasa marginalnih grupa i okupljanje Roma i Romkinja u političkom životu pravno uređene države je koheziona snaga tog političkog saveza.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side