11.09.2018 Hag / Beograd

Novi specijalizovani tužilac suda za zločine OVK potpisao svečanu izjavu

Novi specijalizovani tužilac suda za zločine OVK potpisao svečanu izjavu Foto: pixabay
Američki pravnik Džek Smit koji je imenovan za novog glavnog tužioca suda za zločine OVK u Hagu danas je potpisao svečanu izjavu da će nezavisno, nepristrasno i savesno izvršavati svoju zvaničnu funkciju, u skladu sa članom 36. Zakona o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu.

Kako je saopštilo Tužilaštvo, Smit je za novog specijalizovanog tužioca izabran u maju 2018. godine nakon procedure koju je organizovala Evropska unija a imenovala ga je šefica misije Euleksa Aleksandra Papadopulu (Alexandra Papadopoulou).

Džek Smit je potpisao svečanu izjavu u Sekretarijatu Specijalizovanih veća u prisustvu sekretara Fidelme Donlon (Fidelma Donlon) u svojstvu svedoka.

Novi specijalizovani tužilac ima iskustva u političkim istragama na visokom nivou kao i međunarodnim krivičnim istragama. Na toj funkciji nasleđuje Dejvida Švendimena (David Sćwendiman), prvog specijalizovanog tužioca i pre toga glavnog tužioca, koji je napustio dužnost krajem marta kada mu je istekao mandat u američkoj diplomatskoj službi, navodi se u saopštenju.Sud za zločine OVK, čiji je zvanični naziv Specijalizovana veća Kosova, do sada nije podigao nijednu javnu optužnicu.

Sud je nadležan za "zločine započete ili počinjene na Kosovu" od 1. januara 2008. do 31. decembra 2000. godine.

Kako je zvanično najavljeno, sud za zločine OVK "vodiće sudske postupke o navodima koji proističu iz Izveštaja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope... od 7. januara 2011, a u kojem se iznose navodi o teškim prekograničnim i međunarodnim krivičnim delima".

U tom izveštaju, specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti (Dick Marty) pisao je o zločinima OVK nad otetim Srbima na Kosovu i u Albaniji i izneo sumnje da su nekima od njih u Albaniji vađeni organi kojima je kasnije trgovano.

Navode iz Martijevog izveštaja istraživala je, pre formiranja suda, specijalna radna grupa EU koju je predvodio američki pravnik Klint Vilijamson (Clint Williamson).

Pre odlaska sa te dužnosti, Vilijamson je potvrdio da je pronašao dokaze za neke od tvrdnji iznetih u Martijevom izveštaju.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side