Novinarka portala Nova.rs puštena iz pritvora
02.04.2020 | 08:00h ► 11:43h Novi Sad

Novinarka portala Nova.rs puštena iz pritvora

Novinarka portala Nova.rs puštena iz pritvora
Novinarka portala Nova.rs i članica Upravnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine Ana Lalić puštena je nešto pre 11 časova iz policije, nakon što joj je prethodno bilo određeno zadržavanje zbog teksta o situaciji u Kliničkom centru Vojvodine.

Advokat Srđan Kovačević rekao je agenciji Beta da je tužilac ukinuo meru zadržavanja i da je novinarka na slobodi.

Policija je u sredu uveče privela novinarku Lalić, nakon što je Klinički centar Vojvodine obavestio tužilaštvo i policiju da je svojim tekstom uznemirila javnost i naštetila ugledu te zdravstvene ustanove, kada je objavila da u tom centru postoji hroničan nedostatak osnovne opreme i da vladaju haotični uslovi rada.

Novinarka portala Nova.rs izjavila je, nakon što je puštena iz policijske stanice u kojoj je provela noć, da "ni trenutka" nije zažalila što je napisala tekst o lošim uslovima lečenja u Kliničkom centru Vojvodine (KCV), zbog čega ju je ta medicinska ustanova potom prijavila policiji.

"Nisam ni trenutka zažalila zbog pisanja ovog teksta. Uverena sam da radimo pravu stvar, a to vidim i po reakcijama medicinara iz cele Vojvodine nakon što je pušten tekst na portal", kazala je Lalić, a preneo portal Nova.rs.

Ispričala je da je "njih šestoro" sinoć došlo u njen stan i da je delovalo "prilično strašno".

"Pretresli su sve, svaki deo stana, kao i automobil. Zaplenili su mi telefone i laptop, koji se još nalaze kod policije", rekla je Lalić.

Dodala je da je tek po izlasku iz pritvora čula za ukidanje zaključka koji je Vlada Srbije donela o informisanju građana o situaciji sa virusom korona.

"Ukoliko će uredba zaista biti ukinuta, to je vredelo noćenja u pritvoru", rekla je Ana Lalić.

Navela je da su joj u policiji uzimali izjavu od sinoć do dva ujutru, nakon čega su je odveli u ćeliju "koja je bila toliko prljava, da je morala da je dezinfikuje alkoholom".

"Celu noć sam presedela na ivici kreveta. Ujutru su me opet saslušali i pustili. Neki od njih su mi se privatno izvinjavali, videlo se da im je neprijatno", kazala je Lalić i dodala da su se policajci i tužilac prema njoj ponašali korektno.

Istakla je da za sve što je napisala u tekstu postoje svedoci, kao i da je poslala pitanja KCV i Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo na zvanične mejl adrese. Zvala je više puta i osobu za odnose sa javnošću KCV, koja se nije javljala na telefon.

"Čim je tekst objavljen na portalu, počele su da mi stižu reakcije od medicinara i njihovih porodica preko prijatelja i poznanika, uz tvrdnje da je još gore nego što sam pisala, javljala se i žena iz Kikinde koja je zabrinuta za ćerku koja radi u KCV. Sve te poruke su u mom telefonu, i policija i tužilaštvo mogu da ih vide", navela je Lalić.

KCV je juče izrazio "ogorčenje zbog netačnog, neproverenog i zlonamernog" izveštavanja portala Nova.rs o radu te ustanove i naveo da je "zbog uznemiravanja javnosti i rušenja ugleda" obavestio o tome tužilaštvo i policiju.

"Obaveštavamo javnost da su sve iznete informacije objavljene u tekstu na portalu Nova.rs pod naslovom 'KC Vojvodine pred pucanjem: Bez zaštite za medicinske sestre' neistinite i da KCV raspolaže dovoljnom količinom potrebnih lekova, sanitetskog materijala i lične zaštitne opreme", naveo je KCV u u saopštenju za javnost.

Portal Nova.rs je u tekstu naveo da u KCV-u imaju problem sa "hroničnim nedostatkom osnovne opreme i potpuno haotičnim uslovima rada u vreme pandemije". Portal je citirao i izjave medicinskog osoblja, koje tvrdi da u KCV-u vlada potpuni izostanak sprovođenja protokola i organizacije, odnosno da je na snazi "više improvizacija, nego organizacija".

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side