22.05.2019 Beograd

Novosti: Srbija priprema kontramere zbog uvođenja taksi

Novosti: Srbija priprema kontramere zbog uvođenja taksi Foto: Beta / Armenija Zajmi Bešević
Beograd neće pokrenuti arbitražu protiv Prištine zbog povećanja taksi koje su uvedene na robu iz Srbije već je odlučeno da se primene kontramere, objavile su "Večernje novosti" u izdanju od četvrtka, 23. maja.

Od arbitraže se odustalo jer se, kako prenose izvori "Novosti", UNMIK koji je u ime Kosova potpisnik CEFTA sporazuma proglasio nenadležnim.

"U toj situaciji Beogradu je preostalo samo da tuži tzv. Republiku Kosovo, a pojavljivanje Kosova kao pravnog lica u međunarodnom pravu i to na inicijativu naše strane, nesumnjivo bi moglo da se protumači kao priznavanje njegove 'državnosti', zbog čega je opcija arbitraže i odbačena", navodi izvor "Novosti".

Jedna od kontramera Beograda prema Prištini mogla bi da bude zaustavljanje njihovih kamiona sa robom koji idu ka Evropskoj uniji. U tom slučaju međutim, postojao bi rizik da se i Srbija optuži za kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

O budućoj strategiji protiv taksi moglo bi da bude reči u petak, na sastanku predsednika Srbije sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 23.05.2019, 16:11h Čitalac...

    "Novosti: Srbija priprema kontramere zbog uvođenja taksi" ...- Ama, sve je to u redu (kontramere i sl.). Samo - ne razumem kako jedno takvo MALO TRŽIŠTE, kao što je Pokrajina KiM, može toliko pogubno da ošteti privredu Srbije. Ima naša privreda sigurno VEĆA I BOGATIJA tržišta na koje može da izveze svoje proizvode (npr. RUSIJA, KINA, BELORUSIJA...)

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side