20.06.2019 Beograd

NUNS i NDNV: Smena Gajovića je stalni zahtev novinarskih udruženja

NUNS i NDNV: Smena Gajovića je stalni zahtev novinarskih udruženja
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštili su danas da je državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović nedoličnim ponašanjem prema članici komisije za ocenjivanje medijskih projekata Dragani Pejović, koja je predsednica Izvršnog odbora Udruženja novinara Srbije (UNS), zaslužio da konačno bude smenjen sa funkcije.

Udruženje novinara Srbije saopštilo je juče da je Gajović pred početak zasedanja komisije za ocenu medijskih projekata namenjenih osobama sa invaliditetom pokušao da zastraši predstavnicu tog udruženja Draganu Pejović.

"Početkom februara 2018. godine, samo četiri meseca nakon što je Aleksandar Gajović imenovan za državnog sekretara, Koalicija novinarskih i medijskih udruženja a zatim i Grupa za slobodu medija tražile od premijerke Ane Brnabić i ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića da ga smene.

Povod je bio Gajovićev intervju za Radio Slobodna Evropa u kojem je, između ostalog, rekao da reakcije povodom napada na novinare nisu u ingerenciji Ministarstva i da novinari treba sami da se zaštite", navodi se u saopštenju koje potpisuju ta novinarska udruženja.

Početkom jula prošle godine NUNS, NDNV zajedno sa Asocijacijom nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i Asocijacijom Lokal pres (LP) ponovo su tražili smenu Gajovića, ali i ministra Vukosavljevića smatrajući ih najodgovornijim za katastrofalno sroveden konkurs za sufinansiranje medija u 2018.

Prethodno su četiri udruženja povukla svoje predstavnike iz komisija za ocenjivanje medijskih projekata ne želeći da daju legitimitet "jednom u potpunosti nelegitimnom procesu u kojem su milionski iznosi dodeljeni nepoznatim kvazi medijskim firmama koje su lažirale projektnu dokumentaciju", dodaje se.

Četiri meseca kasnije, u novembru 2018, NUNS i NDNV su zatražili smenu ministra Vukosavljevića i sekretara Gajovića zbog, kako su ocenili, besramnog saopštenja Ministarstva kulture i informisanja o naslovnoj stranici dnevnog lista Danas.

"Podsećamo da su NUNS i NDNV još krajem oktobra 2017. odmah nakon imenovanja Aleksandra Gajovića za državnog sekretara javno izrazili neslaganje sa time ukazujući da je reč o čoveku koji žene ne smatra ravnopravnim sa muškarcima, kao i da je to samo nastavak kadrovanja u kojem ključni kriterijumi 'nisu ni stručnost ni odgovornost već podobnost'", dodaje se u saopštenju.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side