13.09.2019 Beograd

Obeležavanje 75. godišnjice misije Halijard u kojoj je spaseno 500 američkih pilota 1944-45.

Obeležavanje 75. godišnjice misije Halijard u kojoj je spaseno 500 američkih pilota 1944-45. Foto: Pixabay
Opština Gornji Milanovac najavila je obeležavanje 75 godina od misije "Halijard", u kojoj je od avgusta 1944. do februara 1945. godine evakuisano oko 500 američkih pilota oborenih nad Srbijom u Drugom svetskom ratu.

Godišnjca misije "Halijard" održaće se u nedelju, 15. septembra u gornjomilanaovačkom selu Pranjani, na Galovića polju, koje je u narodu bilo poznato kao "Gorski aerodrom", na kome je bio improvizovani aerodrom sa koga su piloti evakuisani.

Svečanost počinje u 10 časova ispred spomen obeležja na Galovića polju, kojoj će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, navodi se u saopštenju Opštine Gornji Milanovac.

Za sve zainteresovane građane obezbeđen je besplatan autobuski prevoz sa Trga kneza Mihaila u Gornjem Milanovcu.

Američka ambasada u Beogradu i Fondacija Halijard najavile su da će obeležiti 75. godišnjicu "Operacije Halijard" sa dva događaja koji će biti organizovani u Beogradu i u Pranjanima.

U Univerzitetskoj biblioteci Svetozar Marković u Beogradu danas će biti otvorena izložba pod nazivom "75. godišnjica spasilačke Misije Halijard", navodi se u saopštenju američke Ambasade.

Izložba sadrži reprodukcije autentičnih fotografija i dokumenata iz Drugog svetskog rata i biće otvorena za javnost do 27. septembra.

Najavljeno je da će američki ambasador Kajl Skot, zajedno sa zvaničnicima Srbije i predstavnicima drugih savezničkih zemalja koje su učestvovale u "Operaciji Halijard" prisustvovati u nedelju, 15. septembra, obeležavanju godišnjice spasilačke misije u Pranjanina kod Gornjeg Milanovca.

"Potomci nekoliko spasenih američkih vazduhoplovaca će doputovati u svoju prvu posetu Srbiji kako bi se upoznali sa potomcima porodica koje su spasile njihove očeve i učestvovali na obeležavanju godišnjice.

Takođe, nekoliko visoko rangiranih vojnih zvaničnika SAD će učestvovati u događajima da bi odali poštu nasleđu hrabrih srpskih porodica", navodi se u saopštenju američke ambasade u Beogradu.

Misija "Halijard" jedna je od najvećih akcija evakuacije oborenih savezničkih avijatičara u okupiranoj Evropi u Drugom svetskom ratu.

Oboreni piloti, koji su nalaženi na prostoru kod Gornjeg Milanovca, Čačka, Ivanjice, Arilja, Zlatibora i Guče, skrivani su u domovima meštana Pranjana i okolnih sela, a kasnije i evakuisani.

Maja 1944. godine uspostavljen je vazdušni most Pranjani - Bari. U prvom letu u Italiju je prebačeno pedesetak savezničkih pilota.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Intervju Dragan Đilas: Srbija može za šest meseci da se promeni Intervju Dragan Đilas: Srbija može za šest meseci da se promeni

  Za mene je sveto pismo potpis koji sam februara stavio na Sporazum s narodom – da pod ovim uslovima nećemo izaći na izbore. Neko će reći da taj sporazum nije dobar, ja mislim suprotno, ali ni to nije važno, važno je da smo se mi na nešto obavezali. Kako mislite da nam ljudi veruju ako slažemo prvu stvar koju smo obećali, kaže Đilas za Novi magazin

 • Katarina Golubović (JUKOM): Nezavisne institucije da raspetljaju aferu Krušik Katarina Golubović (JUKOM): Nezavisne institucije da raspetljaju aferu Krušik

  Izvršna direktorka Komiteta pravnika za ljudska prava - JUKOM Katarina Golubović izjavila je danas da je afera sa hapšenjem uzbunjivača iz Krušika postigla jedan cilj - građanima Srbije je jasno predočeno da će se svako iznošenje informacija strogo kažnjavati pritvorskom kaznom.

 • Ministarstvo kulture: Vatikan izneo korektne stavove povodom služenja katoličke mise u Novom Brdu Ministarstvo kulture: Vatikan izneo korektne stavove povodom služenja katoličke mise u Novom Brdu

  Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je danas da je primilo odgovor predsedavajućeg u Papskom savetu za kulturu, kardinala Đanfranka Ravasija, u vezi sa služenjem katoličke mise na ostаcimа prаvoslаvne crkve Svetog Nikole u Novom Brdu, u kom se izražava uveravanje da će "Sveta Stolica učiniti sve da se izbegnu bilo kakve napetosti koje mogu da načine štetu bogatoj hrišćanskoj tradiciji na Balkanu".

 • Sa aerodroma Morava u Кraljevu kreću prve linije za Beč i Solun Sa aerodroma Morava u Кraljevu kreću prve linije za Beč i Solun

  Sa međunarornog aerodroma Morava u Kraljevu od decembra će tri puta nedeljno avioni saobraćati na liniji do Beča, a isto toliko puta sedmično predviđeni su letovi od marta naredne godine na liniji do Soluna, saopštilo je danas Ministarstvo saobraćaja Srbije.

 • Zaključci BSF: Potreban veći angažman EU na Zapadnom Balkanu Zaključci BSF: Potreban veći angažman EU na Zapadnom Balkanu

  Učesnici Beogradskog bezbednosnog foruma (BSF) pozvali su Evropsku uniju (EU) da poveća angažman na Zapadnom Balkanu i upozorili da njen kredibilitet može biti doveden u pitanje ako ne ispuni obećanja u procesu proširenja, jedan je od zaključaka danas završenog trodnevnog skupa.

 • CRTA pozvala nadležne da pokrenu postupak protiv Igora Mirovića zbog zloupotrebe javnih resursa CRTA pozvala nadležne da pokrenu postupak protiv Igora Mirovića zbog zloupotrebe javnih resursa

  Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) pozvala je danas nadležno tužilaštvo i Agenciju za borbu protiv korupcije da hitno reaguju i pokrenu postupke protiv predsednika Izvršnog veća AP Vojvodine Igora Mirovića koji je u izjavi televiziji N1 priznao da je počinio krivično delo zloupotrebe javnih resursa u političke svrhe.

 • Srpska lista: Predugo traje ćutanje međunarodne zajednice Srpska lista: Predugo traje ćutanje međunarodne zajednice

  Srpska lista smatra da predugo traje ćutanje međunarodnih predstavnika na seriju zapaljivih izjava iz Prištine, koje izazivaju zabrinutost kod svih građana, posebno Srba na Кosovu.

 • U šabačkim selima zajednička akcija meštana i gradske uprave U šabačkim selima zajednička akcija meštana i gradske uprave

  Na teritoriji Šapca u toku su rekonstrukcija gradskih ulica i asfaltiranje seoskih puteva. U Pocerini, radovi su u punom jeku - u Nakučanima je asfaltirana Divič mala, put pored kojeg živi devetoro male dece koja će od sada lakše i brže stizati do škole udaljene tri i po kilometra, a u Zablaću dve male: Simića i Damnjanovića, čija je ukupna dužina više od dva kilometra.

 • Gojković razgovarala s predsednicom parlamenta Ugande Gojković razgovarala s predsednicom parlamenta Ugande

  Predsednice skupština Srbije i Ugande, Maja Gojković i Rebeka Kadaga, ocenile su danas u Beogradu da saradnja dva parlamenta otvara novo poglavlje u odnosima Srbije i Ugande, zasnovano na dobrim istorijskim vezama, saopštio je kabinet predsednice srpskog parlamenta.

 • Han razočaran zbog neotvaranja pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom Han razočaran zbog neotvaranja pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom

  Komesar EU za proširenje Johanes Han izrazio je danas "izrazito razočarenje" što vođe EU nisu ispunile svoje obećanje da otvore pregovore o pridruživanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom na njihovom sastanku u Briselu i pozvao ih da razjasne svoj stav.

 • Vesić sadio drveće na Ušću povodom 90. rođendana Zelenila Beograd Vesić sadio drveće na Ušću povodom 90. rođendana Zelenila Beograd

  Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić učestvovao je danas u akciji sadnje 90 sadnica crnog bora u parku Ušće u susret 90. rođendanu Zelenila-Beograd zajedno sa rukovodstvom i zaposlenima tog preduzeća, saopštilo je danas to javno komunalno preduzeće.

Preporuke prijatelja
Belex eng
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side