24.05.2019 Beograd

Obeležena Nedelja borbe protiv distrofije – Da se vidimo

Obeležena Nedelja borbe protiv distrofije – Da se vidimo Foto: Novi magazin / Đurađ Šimić
"Osobe sa invaliditetom nisu dovoljno zastupljene u medijima, odnosno nevidljive su u društvu. Upravo zbog toga neophodna je intenzivnija medijska promocija različitosti, jer se time ne pomaže samo marginalizovanim grupama, već se podiže i kvalitet medija, ali i društvena svest", neki su od zaključaka današnjeg skupa kojim je obeležena “Nedelja borbe protiv distrofije - Da se vidimo” u organizaciji Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije (NOOIS) i Novog magazina u prostorijama Privredne komore Srbije.

Ivanka Jovanović izvršna direktorka NOOIS-a istakla je da je neophodno učiniti osobe sa invaliditetom medijski vidljivijim i da je zbog toga neophodno razviti veštine komunikacije, komunikaciju sa građanima putem društveni mreža ali i nastaviti sa edukacijom novinara o tome kako pisati o ovakvim temama. Ukazala je da, iako je važna adekvatna medijska promocija, da je jedan od problema i tabloidizacija medija, čime se marginalizovane grupe udaljavaju od medija, jer, u krajnjoj liniji, bolje je i ne pisati, nego li na senzacionalistički ili patetični način pisati o ovim temama.

“Mediji u Srbiji imaju danas ogromne problem i isto, kao i invalidske organizacije, suočavaju se sa pitanjima u vezi sa finansiranjem. U tom smislu, mediji su prinuđeni da “jure” za tiražima i većom vidljivošću, ali je problem u tome što ponekad u toj borbi za preživljavanje zaborave na društveno-odgovorno poslovanje. Ujedno, zaborave i teme kojima se podiže svesti građana Srbije o raznim marginalizovanim grupama, poput osoba sa invaliditetom”, naglasila je Jovanović. Istakla je da mediji uečstvuju u kreiranju stvarnosti i nemaju samo ulogu da informišu već i da edukuju.

“U toj oblasti informisanja i edukacije vidimo veliki prostor gde nam mediji mogu biti još veći saveznici u promeni paradigme- da su osobe sa invaliditetom manje sposobne osobe” istakla je Jovanović.

Nadežda Gaće, glavna i odgovorna urednica Novog magazina rekla je da mora postojati neophodnost promene svesti građana Srbije o tome koliko su ove teme životno važne.

“Deset posto populacije spada u osobe sa invaliditetom. To znači da ovo drušvo i vlast ne posvećuju dovoljno pažnje na 700.000 ljudi u ovoj državi”, objašnjava Nadežda Gaće.

Dragan Janjić, glavni i odgovorni urednik novinske agencije Beta ocenio je da je za medije u Srbiji karakteristična duboka taloidizacija uz napomenu da je mali broj medija koji na adekvatan način izveštava o ovoj temi.

“U ovakvoj situaciji ne može se očekivati velika medijska zastupljenost osoba sa invaliditetom, jer je koncept tabloida daleko od toga”, rekao je Janjić.

Dragana Malušev, stručna saradnica Saveza distrofičara Srbije (SDS) rekla je da ova organizacija jedna od najstarijih invalidskih organizacija koja ima u svom sastavu 21 gradsku, okružnu i pokrajinsku organizaciju. Inače, SDS je osnivač NOOIS-a i Nacionalne organizacije za retke bolesti (NORBS).

“Misija SDS je unapređenje zdravstvene zaštite i socijalnog statusa osoba sa distrofijom Srbije, kroz informisanje, edukovanje, javno zagovaranje, integraciju i inkluziju, uz primenu pozitivne zakonske regulative”, istakla je Malušev.

Inače, “Nedelja borbe protiv distrofije” obeležava se od 1973. godine u brojnim evropskim državama. To je prilika za sprovođenje kampanje za podizanje svesti javnosti o pravima i mogućnostima osoba obolelih o progresivnih neuromišićnih bolesti.

autor: IP izvor: Novi Magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Blic: Moguće odlaganje uvođenja državne mature Blic: Moguće odlaganje uvođenja državne mature

  Uvođenjei polaganje državne mature u srednjim školama koje je bilo planirano za kraj školske 2020/21. godine, možda će biti odloženo za godinu dana, piše Blic u izdanju od četvrtka.

 • Portal: Pacoli i Ljimaj traže obustavu brojanja glasova iz Srbije Portal: Pacoli i Ljimaj traže obustavu brojanja glasova iz Srbije

  Lideri Socijaldemokratske inicijative i Alijanse za novo Kosovo Fatmir Ljimaj i Bedžet Pacoli izjavili su danas da je koalicija tih stranaka i Partije pravde prešla cenzus na izborima 6. oktobra i zatražili od Centralne izborne komisije (CIK) da obustavi prebrojavanje glasova pristiglih poštom iz Srbije, tvrdeći da su neregularni.

 • Kancelarija: Na Kosovu nema uslova za fer suđenje Srbima Kancelarija: Na Kosovu nema uslova za fer suđenje Srbima

  Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju pozvala je danas međunarodne misije u Prištini da "pomno prate" slučaj Nenada Arsića, uhapšenog na prelazu Merdare zbog sumnje da je izvršio ratni zločin nad Albancima, jer kako je ocenila, "na Kosovu i Metohiji nema uslova za fer suđenje Srbima.

 • Četvoro lakše povređeno u lančanom sudaru u Ulici kneza Miloša Četvoro lakše povređeno u lančanom sudaru u Ulici kneza Miloša

  U lančanom sudaru u Ulici kneza Miloša u centru Beograda večeras oko 17 časova lakše su povređene četiri osobe, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP).

 • Tribina: Knjiga profesionalnih medija spala na nekoliko slova Tribina: Knjiga profesionalnih medija spala na nekoliko slova

  U Srbiji postoji medijsko antitržište ispunjeno spinovima, a knjiga profesionalnih medija spala je na sasvim malo slova i oni su stalno izloženi raznovrsnim pritiscima vlasti, rečeno je večeras na tribini "Kako je biti urednik u Srbiji", u kojoj su učestvovali urednici nekoliko medija.

 • Priština: Srbinu osumnjičenom za ratni zločin određen jednomesečni pritvor Priština: Srbinu osumnjičenom za ratni zločin određen jednomesečni pritvor

  Specijalno odeljenje Osnovnog suda u Prištini odredilo je jednomesečni pritvor državljaninu Srbije Nenadu Arsiću zbog sumnje da je tokom sukoba na Kosovu počinio ratni zločin, preneo je danas portal Kosovo onlajn.

 • Policija u magacinu firme otkrila 10 kilograma marihuane Policija u magacinu firme otkrila 10 kilograma marihuane

  Policija je danas u Novom Pazaru zaplenila oko 10 kilograma marihuane i uhapsila jednu osobu zbog sumnje da je trgovala drogom, nezvanično saznaje radio Sto plus.

 • Dačić i Pariljo: Srbiju i Kubu vezuju čvrsti prijateljski odnosi Dačić i Pariljo: Srbiju i Kubu vezuju čvrsti prijateljski odnosi

  Ministri spoljnih poslova Srbije i Kube, Ivica Dačić i Bruno Rodriges Pariljo, ocenili su danas u Azerbejdžanu da dve zemlje vezuju čvrsti prijateljski odnosi koji nikada u istoriji nisu bili poljuljani, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

 • NDMBGD: EU da obustavi razgovore o izbornim uslovima dok traju napadi na novinare NDMBGD: EU da obustavi razgovore o izbornim uslovima dok traju napadi na novinare

  Inicijativa "Ne davimo Beograd" najavila je danas da će od predstavnika Evropskog parlamenta i Evropske komisije zatražiti da se obustave razgovori o izbornim uslovima u Srbiji dok traju blaćenje, pritisci i napadi na novinare i medije u Srbiji.

 • Đurić: Kurti opsesivan i zlonameran tip Đurić: Kurti opsesivan i zlonameran tip

  Poruke mogućeg mandatara buduće kosovske vlade Aljbina Kurtija da su priznanje samoproglašenog Kosova jedini moguć kompromis sa Srbijom i da nije zainteresovan za dijalog sa Beogradom jesu opasne halucinacije, koje udaraju u same temelje stabilnosti regiona, ocenio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

 • Vučić za FT: Moramo o sebi da brinemo Vučić za FT: Moramo o sebi da brinemo

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić vidi u tome što EU nije odobrila početak pristupnih pregovora Severnoj Makedoniji i Albaniji uprkos reformskim naporima, potvrdu ispravnosti njegove politike učvršćivanja bliskijih veza sa Kinom i Rusijom.

Preporuke prijatelja
Belex eng
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side