Obradović: Farsa vlasti - donosi se zakon o veteranima, a otpuštaju odlikovani žandarmi
25.02.2020 Beograd

Obradović: Farsa vlasti - donosi se zakon o veteranima, a otpuštaju odlikovani žandarmi

Obradović: Farsa vlasti - donosi se zakon o veteranima, a otpuštaju odlikovani žandarmi Foto: Beta / Milan Obradović
Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je danas da je "farsa i marketinški trik" vlasti donošenje zakona koji rešava status ratnih vojnih veterana pred izbore, a da se vidi kako se oni stvarno ponašaju na slučaju davanja otkaza petorici pripadnika niškog odreda Žandarmerije zbog "nedostojnosti" da vrše tu dužnost, među kojima je i jedan pripadnik žandarmerije koji je ranjavan na dužnosti i dobitnik više priznanja i medalja.

Obradović je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije pozvao ministra policije Nebojšu Stefanovića da "povuče ovu nezakonitu odluku i da vrati na posao pripadnike niške žandarmerije", koji su dobili otkaz nakon što su uslovno osuđeni zbog incidenta tokom održavanja Parade ponosa u Beogradu u septembru 2014. godine, u kome su učestvovali Andrej Vučić i Predrag Mali, braća predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra finansija Siniše Malog.

"Policija nije znala ko su, hteli su da prođu na silu i izazvali incident. Žrtve koje su samo radile svoj posao predstavljeni su krivcima, to je dramatična slika vlasti u Srbiji danas. To licemerje je slika života koji mi danas živimo i slika kako vlast, njihovi očevi, kumovi, braća, mogu sve i neće odgovarati nizašta. Mogu da švercuju oružje, mogu da gaje i čitave plantaže marihuane i da za to dobijaju policijsko obezbeđenje", rekao je Obradović.

Novinarima se obratio i jedan od petorice žandarma koji su zbog incidenta 2014. godine dobili otkaz, Zlatko Gigić.

On je rekao da je rešenje o otkazu, u kome se navodi da mu je radni odnos prestao u decembru, dobio 21. februara, a da je u međuvremenu obavljao sve dužnosti.

Gigić je rekao da se u rešenju o prestanku njegovog radnog odnosa navodi da je "nedostojan uniforme i nedostojan rada u MUP-u", a zatim je novinarima pokazao izveštaj stacionarne ustanove posle ranjavanja na dužnosti 1999. godine godine.

"Tada sam bio dostojan. Ukazom predsednika Savezne republike Jugoslavije, kao jedan od najmlađih službenika odlikovan sam 2001. godine, i tada sam bio dostojan službovanja u MUP. Nakon samo godinu dana povodom dana MUP dodeljuje mi se nagrada za izuzetne postignute rezultate u izvršavanju bezbednosnih zadataka za šta sam dobio zlatnik "Jakov Nenadović". Uvek sam izvršavao zadatke u skladu sa zakonom i nikako drugačije. Tako sam došao (u Beograd 2014.godine) po naredbi komande Žandarmerije i izvršavao svoje planom postavljene zadatke", kazao je Gigić.

Gigić je odgovarajući na pitanje novinara da opiše incident rekao da se "sve brzo odvijalo i da nije neposredno video ko je započeo incident", ali da na osnovu snimka i na osnovu onoga što se čulo na suđenju može da kaže da je prvi kontakt nastao između službenika policije i službenika vojne policije koji su bili sa Andrejom Vučićem i Predragom Malim.

"Ja sam čuo kada je intervencija završena, kada je slomljen otpor kod pojedinaca, jedan od njih je izvukao službenu značku i pokazao", rekao je Gigić i dodao da je nakon toga jedan od njih rekao "vojna policija imamo štićeno lice".

 

MUP: Licemerno je da Obradović priča o žandarmima kad se SzS zalaže za ukidanje te jedinice

Šefica kabineta ministra unutrašnjih poslova, Katarina Tomašević ocenila je danas da je "potpuno licemerno" da lider Dveri Boško Obradović priča bilo šta o pripadnicima Žandarmerije, navodeći da se Savez za Srbiju, čiji su Dveri član, "zalaže za ukidanje te policijske jedinice i smanjivanje plata zaposlenima u Žandarmeriji".

"To što on sebe želi da prikaže kao navodnog zaštitnika pripadnika Žandarmerije, naravno je samo još jedna obmana javnosti i pripadnika MUP-a u nadi da su zaboravili da je upravo Dragan Djilas pozivao na gašenje Žandarmerije, dok je Janko Veselinović napadao njene pripadnike zbog, po njegovom mišljenju, previsokih plata", navela je Katarina Tomašević a preneo MUP.

Ocenila je i da "činjenice koje jasno ukazuju da su saborci Boška Obradovića najveći protivnici Žandarmerije i njenih policijskih službenika, ne može pokriti vajna borba za petoricu pripadnika kojima je radni odnos prestao po sili zakona, odnosno zbog pravosnažnih osuda".

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side