Obradović podneo krivičnu prijavu protiv Vučića
10.09.2019 | 11:30h ► 12:05h Beograd

Obradović podneo krivičnu prijavu protiv Vučića

Obradović podneo krivičnu prijavu protiv Vučića Foto: Dveri
Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović podneo je danas u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog, kako je naveo, kontinuiranog kršenja Ustava Srbije.

Obradović je novinarima ispred Višeg suda, u Katanićevoj ulici, kazao da se Vučić sumnjiči za ugrožavanje nezavisnosti zemlje, priznavanje kapitulacije i okupacije, ugrožavanje teritorijalne celine, kao i pripremanje dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije.

"Mi imamo najavu kršenja Ustava (od strane predsednika Srbije Vučića)", rekao je Obradović i dodao da je bilo krajnje vreme da se podnese krivična prijava.

On je kazao da je Vučić najavio pripremanje tog dela na konferenciji za novinare nakon nedavnog sastanka sa američkim senatorima Ronom Džonsonom i Krisom Marfijem u Beogradu. Prema Obradoviću, Vučić je to najavio "kada izjavio da je spreman da potpiše priznavanje nezavisnosti Kosova i Metohije i priznanje nezavisnosti ove lažne države ukoliko za uzvrat dobije nešto za uzvrat".

Prema Obradovićevim rečima, ovo nije uradio samo predsednik Aleksandar Vučić, već u više navrata i ministar odbrane Aleksandar Vulin, "protiv koga smo isto podneli ovu krivičnu prijavu". Predsednik Dveri je dodao da od Višeg javnog tužioca očekuju postupanje po obe krivične prijave.

Obradović je istakao da je sve to široki plan pripreme i najave priznanja Kosova nakon, kako je naveo, nastupajućih izbora i dodao da su zato sa svih strana "veliki pritisci da opozicija odustane od bojkota i da legitimitet u toj izdaji".

"Ne pada nam na pamet da u tome učestvujemo i Aleksandru Vučiću dajemo legitimitet", poručio je Obradović.

On je naveo i je još "jedan dokaz" da predsednik Srbije "priznaje Kosovo to što Srpska lista učestvuje na kosovskim izborima".

"Ne pada nam na pamet da učestvujemo na kosovskim izborima koje je raspisao Hašim Tači", kazao je Obradović i dodao da je učešće na tim izborima "priznavanje nezavisnosti Kosova".

On je naveo da je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao "samo istinu kada je rekao da oni koji tvrde da Srbija nema ništa na KiM znači da oni nemaju ništa u svojim glavama, kao i kada je rekao "da sram bude svakoga u Crnoj Gori i Srbiji kome pada na pamet izdaja Kosova".

"Šta je to loše i sporno rekao", upitao je Obradović i dodao da to isto "misli svaki Srbin i rodoljub".

On je naveo da ako današnja prijava ne bude procesuirana onda će "na isti taj način aktuelni režim moći da preda i druge delove Srbije", kao i da se "neće zaustaviti rasparčavanje Srbije".

"Jasno je da u ovoj državi ne postoji nijedna nezavisna institucija", rekao je Obradović i dodao da je "mala verovatnoća da će se naći smeli tužilac koji će procesuirati tu prijavu".

 

Kod predloga Jovanovića o prelaznoj vladi neprihvatljiva samo jedna klauzula 

Lider Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović kazao je danas da kod predloga lidera Liberalno demokratske partije Čedomira Jovanovića o formiranju "predizborne vlade" neprihvatljiva je samo klauzula koja se odnosi na to da ona bude formirana momentom raspisivanja izbora.

Obradović je novinarima ispred Višeg javnog tužilaštva u Beogradu kazao da bi po tom predlogu trajanje prelazne tehničke vlade bilo ograničeno na 45 dana i da su njihovi zahtevi da ta vlada mora trajati od šest do 12 meseci i da bi morala da garantuje slobodne medije i fer i poštene izbore.

"Mislim da je Čedomir Jovanović na jedan elegantan način iskopirao ideju Dveri o prelaznoj vladi o kojoj ja govorim već mesecima unazad", izjavio je Obradović i naveo primere takvih vlada u Austriji, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori.

On je kazao da cilj Dveri nije bojkot izbora i Skupštine Srbije, već pošteni i fer izbori, kao i da je taj pokret uvek spreman da razgovara o tome.

"Mi smo spremni da potpišemo sveobuhvatni sporazum koji bi doneo fer i poštene izbore, ali naši uslovi su jasni minimum šest do 12 meseci mora da postoji sloboda medija i garancije da će se taj sporazum primeniti", naveo je Obradović.

On je kazao da smatra da je prelazna tehnička vlada najbolji garant toga i da je spreman da čuje i druge predloge, mada, kako je istakao, misli da je prelazna tehnička vlada najbolji predlog, "jer Aleksandru Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci više niko normalan u Srbiji ne može da veruje na reč.

On je kazao da veruje će se na okruglim stolovima na Fakultetu političkih nauka u Beogradu o izbornim uslovima dogovoriti "vlast i lažna opozicija oličena u Vojislavu Šešelju i Nenadu Čanku". "Bilo kome drugom ko je spreman da tu vrstu dogovora sa aktuelnom vlašću, on od tog trenutka postaje takođe lažna opozicija", poručio je Obradović.

On je kazao i da će se videti "da li Čedomir Jovanović želi da se vrati u opoziciju svojim predlogom prelazne vlade ili ce i taj predlog služiti samo za zamajavanje javnosti u dogovoru sa Aleksandrom Vučićem".

"Dakle, biće to jedan dobar test ko će učestvovati na Vučićevim lažnim izborima, ko je prava a ko lažna opozicija, i dobar test su bili izbori u Medveđi kada su učestvovali Vučićevi penzioneri, Vučićevi radikali i Vučićeva desnica i tako će izgledati i izbori na proleće", rekao je Obradović.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side