30.06.2017 Beograd

Obrazovanje produbljuje nejednakosti u Srbiji

Obrazovanje produbljuje nejednakosti u Srbiji
Deca i mladi iz nižih društvenih slojeva u Srbiji nemaju podjednake šanse da se uspešno obrazuju, ostvare svoje potencijale i daju pun doprinos društvu, rečeno je na današnjoj panel diskusiji posvećenoj nejednakostima u obrazovanju.

Diskusija je organizovana povodom predstavljanja novog broja i teme na internet platformi za monitoring socijalne situacije u Srbiji MONS (www.mons.rs).

Prema rečima Danila Vukovića iz SeConS grupe za razvojnu inicijativu, docent Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, srpski obrazovni sistem se na nekoliko ključnih tačaka zatvara za decu iz nižih društvenih slojeva.

„Ona ređe pohađaju predškolsko vaspitanje i obrazovanje i ne dobijaju podršku od države koju njihove porodice ne mogu da im obezbede, ređe upisuju srednje škole koje vode na fakultete, ređe upisuju i završavaju fakultet“ objasnio je Vuković. I sam proces obrazovanja produbljuje nejednakosti, jer je došlo do izmeštanja procesa učenja iz škole u porodični dom. Vuković je istakao da deca sve više idu na privatne časove, dok ona nižeg socio-ekonomskog statusa manje koriste dodatnu i privatnu nastavu, ređe vannastavno uče strane jezike, idu u muzičku  školu ili se bave sportom.

Kao posledica, deca iz nižih društvenih slojeva imaju veće šanse da završe na slabo plaćenim poslovima, u siromaštvu i socijalnoj isključenosti. Kako su istakli učesnici diskusije, u ne tako dalekoj prošlosti, naš obrazovni sistem igrao je upravo suprotnu ulogu: otvarao je kanale društvene pokretljivosti za decu radnika i seljaka, dok danas za to ne postoje adekvatni mehanizmi. Tako na primer, mlada osoba u Srbiji čiji roditelji imaju osnovno obrazovanje danas ima čak 79 puta manju šansu da završi višu školu ili fakultet u odnosu na osobu čiji roditelji imaju visoko obrazovanje.

Lara Lebedinski istraživačica Fondacije za razvoj ekonomske nauke FREN istakla je da je ulaganje u rani dečiji razvoj veoma važno zbog toga što investiranje u predškolsko obrazovanje ima najveću stopu povraćaja kroz rast bruto društvenog proizvoda i ekonomski razvoj. Srbija izdvaja 0.43% BDP-a na predškolsko, a prosek u 19 najrazvijenijih zemalja EU iznosi 0.5%. Takođe, obuhvat dece uzrasta do 5 godina predškolskim obrazovanjem u Srbiji iznosi 66%, a taj procenat u EU dostiže čak 85%. Lebedinski je istakla da je najveći problem u tome što u našoj zemlji predškolskim obrazovanjem nisu pokrivena najsiromašnija deca, kojima bi ono najviše pomoglo u ublažavanju nejednakosti koje proističu iz njihovog društveno ekonomskog položaja.

O značaju obrazovanja za smanjenje siromaštva u Srbiji govorio je Vitomir Jovanović,istraživač Centra za obrazovne politike (COP), ističući da završetak srednje škole gotovo duplo umanjuje rizik od siromaštva. Pored toga, po rečima Jovanovića, socio-ekonomski status dece je u direktnoj korelaciji sa uspehom na međunarodnim proverama znanja poput PISA testiranja, uspehom na završnim ispitima i nastavkom školovanja.Deca nižeg socio-ekonomskog statusa imaju manje prilike da razviju svoje inmtelektualne kapacitete i zato je važno razvijati mehanizme podrške za njihovo dalje školovanje, od predškolskog do univerzitetskog.

Kako su autori MONS-a pokazali još u prvom broju, visoka nejednakost je loša za ekonomski rasti njegovu održivost,a jedan od uzroka veoma visoke nejednakosti u raspodeli dohotka u Srbiji, su i nejednake šanse i mogućnosti za obrazovanje.

FREN i SeConS su novu internet platformu za Monitoring socijalne situacije u Srbiji MONS pokrenuli kako bi omogućili donosiocima odluka, akademskoj zajednici, organizacijama civilnog društva i medijima da na jednom mestu prate najznačajnija društveno-ekonomska pitanja u zemlji, kako ona u žiži javnosti, tako i teme koje su trenutno zanemarene. MONS kvartalnopredstavljapojednu socio-ekonomskutemu, kojuekspertiiz date oblastisveobuhvatnoanaliziraju, koristećirelevantneipouzdaneizvorepodataka.Pokretanje platforme podržao je “PERFORM”, projekat Švajcarske agencija za razvoj i saradnju, koji sprovodi organizacija HELVETAS Swiss Intercooperation u partnerstvu sa Univerzitetom u Friburgu.

Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Kosovo dobilo novu vladu: Krhka vlast Ramuša Haradinaja Kosovo dobilo novu vladu: Krhka vlast Ramuša Haradinaja

  Najvažniji izazov za Vladu, osim demarkacije granice sa Crnom Gorom i formiranja Zajednice srpskih opština, biće početak rada Specijalnog suda za ratne zločine bivše Oslobodilačke vojske Kosova. Iako je nepoznanica ko će se sve naći na optužnicama, sasvim je izvesno da će biti pomeranja na političkoj sceni Kosova koja mogu dodatno destabilizovati ionako nestabilnu vlast

 • Fabrici: Proširenje na Zapadni Balkan među prioritetima EU Fabrici: Proširenje na Zapadni Balkan među prioritetima EU

  Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović razgovarala je danas u Beogradu sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem, koji je rekao da je proširenje na Zapadni Balkan među prioritetima Unije u narednom periodu, uz stabilnost, rešavanje migrantske krize i vladavinu prava.

 • Maja Gojković: Srbija posvećena primeni nuklearne energije u miroljubive svrhe Maja Gojković: Srbija posvećena primeni nuklearne energije u miroljubive svrhe

  Predsednica Skupština Srbije Maja Gojković je na godišnjem zasedanju Generalne konferencije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u Beču izjavila da je Srbija tradicionalno i snažno posvećena sigurnoj i bezbednoj primeni nuklearne energije u miroljubive svrhe.

 • Intervju Vladimir Vučinić: Branio sam sudsku odluku Intervju Vladimir Vučinić: Branio sam sudsku odluku

  Bivši sudija Specijalnog suda u Beogradu, sada advokat Vladimir Vučinić u razgovoru za Novi magazin objašnjava kako je i zašto doneo odluku o vraćanju pasoša Miroslavu Miškoviću, koja ga je odvela iz sudske karijere, i zašto bi je ponovio

 • Viši sud: Pritvor do 30 dana za osumnjičenog za napad na novinarku televizije PInk Viši sud: Pritvor do 30 dana za osumnjičenog za napad na novinarku televizije PInk

  Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana za muškarca osumnjičenog za napad na novinarku televizije Pink tokom protesta pokreta Dveri u subotu ispred zgarde te televizije.

 • Uprava: Mirković od danas u Specijanoj zatvorskoj bolnici u Beogradu Uprava: Mirković od danas u Specijanoj zatvorskoj bolnici u Beogradu

  Bivši predsednik Skupštine grada Zaječara Saša Mirković će danas biti prebačen u Specijalnu zatvorsku bolnicu u Beogradu, rečeno je Beti u Upravi za izvršenje zatvorskih sankcija.

 • Ana Brnabić: Nemačka primer idealne države Ana Brnabić: Nemačka primer idealne države

  Nemačka je mnogim ljudima u Srbiji primer idealne države, ne samo sa ekonomskog, već i sa društvenog aspekta, navela je premijerka Srbije Ana Brnabić u autorskom tekstu za Dojče vele (DW).

 • SNS: Razbijeno staklo na prostorija Opštinskog odbora na Zvezdari SNS: Razbijeno staklo na prostorija Opštinskog odbora na Zvezdari

  Grаdski odbor Beogrаd Srpske nаpredne strаnke (SNS) sаopštio je dа je jutros rаzbijeno stаklo nа prostorijаmа Opštinskog odborа nа Zvezdаri.

 • Mаli: Grаd će obnoviti sve sportske terene nа Adi Cigаnliji Mаli: Grаd će obnoviti sve sportske terene nа Adi Cigаnliji

  Grаdonаčelnik Beogrаdа Sinišа Mаli izjavio je danas da će Grаd Beogrаd u nаredne dve do tri godine urаditi kompletnu rekonstrukciju аsfаltа nа svim sportskim terenimа nа Adi Cigаnliji.

 • Vučić od danas u Njujorku na Generalnoj skupštini UN Vučić od danas u Njujorku na Generalnoj skupštini UN

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće od danas do 22. septembra u Njujorku gde će učestvovati na 72. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN), saopštila je jutros pres služba predsednika Srbije. Vučić će se tokom boravka obratiti Generalnoj skupštini UN, učestvovati na prezentaciji Globalnog pakta o zaštiti životne sredine u organizaciji predsednika Francuske Emanuela Makrona, prisustvovaće Samitu o održivom razvoju Svetskog ekonomskog foruma i Poslovnom forumu Bloomberg Global.

 • Tači otputovao za Njujork, sastanak i sa Trampom Tači otputovao za Njujork, sastanak i sa Trampom

  Predsednik Kosova Hašim Tači danas je otputovao za Njujork gde će učestvovati na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

 • Sutra na severu i zapadu oblačno, u ostalim krajevima sunčano Sutra na severu i zapadu oblačno, u ostalim krajevima sunčano

  Na severu i zapadu Srbije sutra će biti umereno do potpuno oblačno, posle podne i uveče mestimično s kišom i lokalnim pljuskovima s grmljavinom, a u ostalim krajevima pretežno sunčano uz postepeno povećanje oblačnosti krajem dana, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

 • Diković na rusko-beloruskoj vežbi u Rusiji Diković na rusko-beloruskoj vežbi u Rusiji

  Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković je u službenoj poseti Rusiji gde je danas, na poligonu "Lužskij" prisustvovao izvođenju vežbe ruske i beloruske vojske "Zapad 2017", objavljeno je večeras na sajtu Vojske Srtbije.

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side Vinarija Milovanovic