09.02.2016 Beograd

Od deset krivičnih dela na internetu, devet nekažnjeno

Od deset krivičnih dela na internetu, devet nekažnjeno Foto: freeimages.com
Od deset krivičnih dela koja se počine na internetu, čak devet izvršilaca ne bude otkriveno, kaže šef odseka u Odeljenju za borbu protiv visokotehnološkog kriminala MUP-a Srbije Vladimir Urošević.

Urošević zato poručuje, povodom svetskog Dana bezbednog interneta, da korisnici te mreže moraju da povedu računa kakve podatke dobrovoljno ostavljaju jer, kako ističe, sve sutra može postati predmet izvršenja krivičnog dela.

Kako je objasnio, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije ima mogućnosti i kapacitete da se protiv toga uspešno bori, ali da je poražavajuća statistika na svetskom nivou upravo zbog skrivanja identiteta izvršilaca i infrastrukture interneta, gde se servisi nalaze po čitavom svetu.

Statistika tog ministarstva pokazuje da su najčešći slučajevi zloupotrebe na internetu seksualna zloupotreba maloletnih lica u pornografske svrhe.

"Najviše pažnje posvećujemo suzbijanju tih krivičnih dela, ali tu su i računarske prevare, pravljenje i širenje računarskih virusa, DDOS napadi, neovlašćeni pristup zaštićenoj mreži i računarima, zloupotreba platnih kartica u elektronskom obliku i ugrožavanje sigurnosti na internetu", podvukao je Urošević.

MUP Srbije pokrenuo je 2010. akciju "Armagedon", u okviru koje je više od 120 osoba uhapšeno, dok je zaplenjeno više desetina terabajta nedozvoljenog materijala.

"U 2015. podnete su 44 krivične prijave iz te oblasti što predstavlja svojevrstan rekord u odnosu na prethodne godine. Verujemo da će se taj trend nastaviti", istakao je Urošević.

Ipak, kako je dodao, zabrinjavaju sve češći napadi na pravna lica, posebno putem prevara gde se ulazi u komunikaciju između poslovnih partnera, kada izvršioci krivičnih dela daju lažne profakture za uplatu novca.

"Tada dolazi do štete, od kojih su pojedine iznosile i više od milion evra, a u pitanju su bila mala i srednja preduzeća. Ta šteta je za njih zaista bila u mnogim slučajevima nepodnošljiva, a čak je dovela u pitanje i njihov rad", rekao je Urošević.

Prema njegovim rečima sve više je i računarskih virusa koji enkriptuju sadržaj zaraženog računara, a koje njihovi autori koriste za ucenjivanje i zahtev za otkupom od žrtve.

"Traži se otkup u bitkoinima, kriptovalutama, da bi se dobio ključ da se taj sadržaj otključa na računaru. To predstavlja veliki problem za firme, jer su tada onemogućene da posluju", rekao je Urošević.

Informaciona bezbednost u Srbiji svakako da bi mogla da bude bolja, smatra Urošević, ali dodaje da nema razlike između Srbije i ostalih država u okruženju.

Srbija je potpisnica Konvencije o sajberkriminalu koja je doneta 2001. i, kako je rekao, predstavlja osnov za uspešnu saradnju u toj oblasti.

"Konvencije primenjujemo i taj deo je kod nas prilično dobro uređen. Imali smo priznate rezultate i u međunarodnim okvirima. Imamo partnerski odnos sa mnogim stranim policijskim službama, s kojima razmenjujemo informacije o novim trendovima. Pratimo dešvanja i o tome obaveštavamo kako javnost tako i naše organizacije koje se bave zašittom kako fizičkih tako i pravnih lica", objasnio je Urošević.

Urošević je naglasio da se država, odnosno MUP, ostala ministarstva i organizacije, trude da zajedničkim aktivnostima podginu nivo informacione bezbednosti, poput predavanja u školama gde se podiže svest mladih, ali i njihovih roditelja i nastavnika.

Međutim, on primećuje da država može da odradi jedan deo posla, ali svaki korisnik je odgovoran za svoju bezbednost i podatke koje će dobrovoljno ostaviti na internetu.

"Veoma je važno da svaki građanin zna da sve ono što objavi na internetu, javno je dostupno i može sutra postati predmet izvršenja krivičnog dela, od krađe identiteta, pa na dalje", rekao je Urošević.

Krađa identiteta je veoma česta i, dodaje on, nastaje krađom fotografija, ličnih podataka sa raznih profila, zbog čega oštećeni građani kasnije moraju sami da dokazuju da je došlo do izvršenja krivičnog dela i načina na koji je ono izvršeno.

"Utoliko više oni moraju da paze na sve što na internetu postavljaju upravo da ne bi dolazilo do takvih stvari", zaključio je Urošević.

autor: IG izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Blic: Moguće odlaganje uvođenja državne mature Blic: Moguće odlaganje uvođenja državne mature

  Uvođenjei polaganje državne mature u srednjim školama koje je bilo planirano za kraj školske 2020/21. godine, možda će biti odloženo za godinu dana, piše Blic u izdanju od četvrtka.

 • Portal: Pacoli i Ljimaj traže obustavu brojanja glasova iz Srbije Portal: Pacoli i Ljimaj traže obustavu brojanja glasova iz Srbije

  Lideri Socijaldemokratske inicijative i Alijanse za novo Kosovo Fatmir Ljimaj i Bedžet Pacoli izjavili su danas da je koalicija tih stranaka i Partije pravde prešla cenzus na izborima 6. oktobra i zatražili od Centralne izborne komisije (CIK) da obustavi prebrojavanje glasova pristiglih poštom iz Srbije, tvrdeći da su neregularni.

 • Kancelarija: Na Kosovu nema uslova za fer suđenje Srbima Kancelarija: Na Kosovu nema uslova za fer suđenje Srbima

  Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju pozvala je danas međunarodne misije u Prištini da "pomno prate" slučaj Nenada Arsića, uhapšenog na prelazu Merdare zbog sumnje da je izvršio ratni zločin nad Albancima, jer kako je ocenila, "na Kosovu i Metohiji nema uslova za fer suđenje Srbima.

 • Četvoro lakše povređeno u lančanom sudaru u Ulici kneza Miloša Četvoro lakše povređeno u lančanom sudaru u Ulici kneza Miloša

  U lančanom sudaru u Ulici kneza Miloša u centru Beograda večeras oko 17 časova lakše su povređene četiri osobe, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP).

 • Tribina: Knjiga profesionalnih medija spala na nekoliko slova Tribina: Knjiga profesionalnih medija spala na nekoliko slova

  U Srbiji postoji medijsko antitržište ispunjeno spinovima, a knjiga profesionalnih medija spala je na sasvim malo slova i oni su stalno izloženi raznovrsnim pritiscima vlasti, rečeno je večeras na tribini "Kako je biti urednik u Srbiji", u kojoj su učestvovali urednici nekoliko medija.

 • Priština: Srbinu osumnjičenom za ratni zločin određen jednomesečni pritvor Priština: Srbinu osumnjičenom za ratni zločin određen jednomesečni pritvor

  Specijalno odeljenje Osnovnog suda u Prištini odredilo je jednomesečni pritvor državljaninu Srbije Nenadu Arsiću zbog sumnje da je tokom sukoba na Kosovu počinio ratni zločin, preneo je danas portal Kosovo onlajn.

 • Policija u magacinu firme otkrila 10 kilograma marihuane Policija u magacinu firme otkrila 10 kilograma marihuane

  Policija je danas u Novom Pazaru zaplenila oko 10 kilograma marihuane i uhapsila jednu osobu zbog sumnje da je trgovala drogom, nezvanično saznaje radio Sto plus.

 • Dačić i Pariljo: Srbiju i Kubu vezuju čvrsti prijateljski odnosi Dačić i Pariljo: Srbiju i Kubu vezuju čvrsti prijateljski odnosi

  Ministri spoljnih poslova Srbije i Kube, Ivica Dačić i Bruno Rodriges Pariljo, ocenili su danas u Azerbejdžanu da dve zemlje vezuju čvrsti prijateljski odnosi koji nikada u istoriji nisu bili poljuljani, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

 • NDMBGD: EU da obustavi razgovore o izbornim uslovima dok traju napadi na novinare NDMBGD: EU da obustavi razgovore o izbornim uslovima dok traju napadi na novinare

  Inicijativa "Ne davimo Beograd" najavila je danas da će od predstavnika Evropskog parlamenta i Evropske komisije zatražiti da se obustave razgovori o izbornim uslovima u Srbiji dok traju blaćenje, pritisci i napadi na novinare i medije u Srbiji.

 • Đurić: Kurti opsesivan i zlonameran tip Đurić: Kurti opsesivan i zlonameran tip

  Poruke mogućeg mandatara buduće kosovske vlade Aljbina Kurtija da su priznanje samoproglašenog Kosova jedini moguć kompromis sa Srbijom i da nije zainteresovan za dijalog sa Beogradom jesu opasne halucinacije, koje udaraju u same temelje stabilnosti regiona, ocenio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

 • Vučić za FT: Moramo o sebi da brinemo Vučić za FT: Moramo o sebi da brinemo

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić vidi u tome što EU nije odobrila početak pristupnih pregovora Severnoj Makedoniji i Albaniji uprkos reformskim naporima, potvrdu ispravnosti njegove politike učvršćivanja bliskijih veza sa Kinom i Rusijom.

Preporuke prijatelja
Belex eng
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side