Od sutra u školu
31.08.2011 Beograd

Od sutra u školu

Od sutra u školu
Učenici srednjih i osnovnih škola sutra se vraćaju u školske klupe. Nova školska godina 1. septembra počinje za oko 900.000 đaka, od kojih su 76.000 prvaci.

Upis u prvi razred još nije završen, pa oni roditelji koji još nisu upisali svoju decu mogu da učine još danas.

Po rečima Ministra prosvete i nauke Žarka Obradovića ove godine je predviđeno oko 228. 000 besplatnih školskih udžbenika. Za ovu školsku godinu neke lokalne samouprave su pomogle da se za osim prva tri razreda obezbede i dodatni besplatni udžbenici i za druge razrede.

U Beogradu će besplatne školske knjige dobiti svi osnovci. Izvršno veće Vojvodine takođe će obezbediti besplatne udžbenike i za druge razrede osim za prva tri. U spisak kompleta besplatnih udžbenika unete su i knjige za đake sa posebnim potrebama.

U zavisnosti od cena udžbeničkih kompleta koji nisu obuhvaćeni projektom, prosečna cena knjge Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Beograd iznosi između 450 i 550 dinara, a cena celog kompleta košta od 4. 000 do 9.000.

Kalendarom školskih aktivnosti Ministarstva prosvete i nauke predviđeno je da đaci svoj prvi raspust imaju od 3. do 7. novembra. Nešto duže će odmarati tokom zimskog raspusta koji će biti od 4. do 13. januara 2012. a za tri meseca od 9. do 16. aprila imaće i prolećni odmor.

Školska 2011/12. za učenike osmog razreda završava se malo ranije kao i obično 25. maja 2012. dok će se svi ostali raspustiti 8. juna. Maturanti se raspuštaju 18. maja, a maturanti srednjih stručnih škola 25. maja. Ostali srednjoškolci letnji raspust će dočekati 15. juna.

Svi đaci neće ići u školu ni na državne praznike – Novu godinu, Dan državnosti i Praznik rada kao i na verske praznike u zavisnosti koje su vere. Tako pravoslavci neće ići u školu na prvi dan krsne slave, pripadnici Islamske zajednice na prvi dan Kurban Bajrama 6. novembra, a pripadnici Jevrejske zajednice  na prvi dan Jom Kipura 7. oktobra. Pripadnici verskih zajednica koji obeležavaju praznike po Gregorijanskom kalendaru mogu izostati iz škole 25. decembra kada je prvi dan Božića, a pripadnici koji ovaj praznik slave po Julijanskom kalnedaru iz škole će izostati 7. januara 2012.

Kalendar rada škola u Vojvodini, koji se odnosi na pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice nešto je drugačiji, ali su termini završetka školske godine približni sa ostalim školama u Srbiji.

 

autor: JS izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side