Od žrtve vršnjačkog nasilja do najboljeg edukatora
23.10.2019 Beograd

Od žrtve vršnjačkog nasilja do najboljeg edukatora

Od žrtve vršnjačkog nasilja do najboljeg edukatora Foto: Pixabay
Borko Petrović(38), nastavnik engleskog jezika u Osnovnoj školi "Stevan Jakovljević" u Paraćinu kao mali je trpeo vršnjačko nasilje ali je uspeo, uz pomoć porodice, da se izbori sa tim problemom i danas postane jedan od najboljih edukatora Srbije.

U to vreme, kaže Borko, nije ni postojao pojam vršnjačkog nasilja. O tome se nije pričalo, mnogima se dešavalo i bilo je skoro normalna pojava.

"Tek kada odrastete vidite da te stvari mogu psihički da utiču na ljude. Ja sam se izvukao ali mnogima je ostala trauma za ceo život. Ja sam imao fizičke povrede, ali to nije ostavilo traga na moje psihičko zdravlje. Ali ne doživljamo svi stres isto. Za nekog je to teška stvar. Imamo primer Alekse iz Niša čiji se život tragično završio", rekao je Borko agenciji Beta.

Petrović je rekao da nasilje treba da prepoznaju roditelji i stručne službe škole.

"Rešenje je da pričamo. Neka dece neće da pričaju o nasilju koje trpe i zato nastavnici moraju da prepoznaju problem, a uglavnom se vidi da dete ima problem. To zatim treba da prijave roditeljima, pedagogu, razrednom starešini. Svako ko primeti promenu kod deteta treba da reaguje", objasnio je Borko Petrović.

Vršnjačko nasilje koje je trpeo kao mali sada mu pomaže da uoči problem kod učenika.

"Kao razredni starešina obraćam više pažnje na decu. Nasilje već u korenu treba da se seče, čak i verbalno nasilje. Za decu je to igra ali nasilje se zatim prenosi na društvene mreže koje ne možemo da kontrolišemo. Iamo sam slučaj da je devojčica promenila ponašanje jer su je ucenjivali nekom fotografijom. Ja sam ponosan što imam takav odnos sa učenicima koji mogu slobodno mi kažu šta ih muči. Deca moraju da osećaju da je vama stalo do njih, tada i mogu da im se poveravaju jer vam veruju. Ja deci uvek pričam da mogu da mi kažu za svaki problem jer nikad neću da se ljutim na njih i da svaki problem može da se reši", kazao je Borko.

Borko Petrović nije imao takvu podršku u školi ali je, srećom, imao u porodici.

"Počeo sam da imam tikove i mučnine, psihoza u meni je počela fizički da se odražava tako da je porodični lekar video da imam problem druge vrste. Video je da je kod mene u pitanju psihosomatska bolest. On je preporučio da se izmestim u drugu sredinu i odmah je sve bilo bolje. Od petog razreda prešao sam u OŠ 'Stevan Jakovljević' gde i danas radim", kazao je Borko Petrović.

On je poručio da je važno da neko prepozna promene kod dece koja trpe nasilje, da ne treba okrenuti glavu već treba pomoći.

Borko je sa ostalim naboljim edukatorima Srbije bio gost kod ambasadorke Srbije u Danskoj Jasmine Mitrović Marić. Najbolji nastavnici Srbije su tamo posetili osnovne i srednje škole, privatne i državne škole kako bi uporedili sistem obrazovanja u Danskoj i Srbiji.

"U Danskoj u skoro svakom odeljenju imaju pedagoga koji prati ponašanje dece. Čim uoči neki problem kontaktira roditelje koji dolaze na razgovor. Ukoliko roditelji odbiju kontaktiraju se socijalne stručne službe. Kod njih postoji sistem koji funkcioniše", istakao je Petrović.

Udruženje "Živojin Mišić" iz Beograda proglasilo je Borka Petrovića za najedukatora Srbije 2017.godine.

Naredne godine takmičiće se za najboljeg nastavnika sveta.

On će zajedno sa još dvoje najboljih edukatora Srbije, učiteljem Zoranom Ilićem iz Leskovca i nastavnicom srpskog jezika Ivanom Kovačević iz Beograda, predstavljati Srbiju na takmičenju "Global teaćer Prize" u Dubaiju marta sledeće godine.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
 • Intervju Rade Bojović: SPC glavni nosilac velikosrpske politike u Crnoj Gori Intervju Rade Bojović: SPC glavni nosilac velikosrpske politike u Crnoj Gori

  Ponašanje zvanične Srbije prema Crnoj Gori je neprijateljsko, pijemontsko i asimilatorsko. Pritom je garnirano starim istorijskim lažima i obmanama o Crnoj Gori.

 • Najplaćeniji funkcioneri mesečno primaju i po 20.000 evra Najplaćeniji funkcioneri mesečno primaju i po 20.000 evra

  Državni funkcioneri u Srbiji u proseku primaju platu oko 1.000 evra, ali pojedini značajno odskaču od tog proseka, objavljeno je na portalu nova.rs.

 • Tepić: Biljana Popović Ivković se neće baviti MUP-om, već MUP njom Tepić: Biljana Popović Ivković se neće baviti MUP-om, već MUP njom

  Potpredsednica Stranke slobode i pravde i narodna poslanica Marinika Tepić poručila je danas da se državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova neće baviti policijom, nego će se policija baviti njom.

 • Izbore organizuje RIK, ali birači mogu da glasaju samo na lokalu Izbore organizuje RIK, ali birači mogu da glasaju samo na lokalu

  Kada se istog dana održavaju lokalni, pokrajinski i republički izbori za organizaciju glasanja zadužena je Republička izborna komisija (RIK) i lokalna samouprava nema nadležnosti, ali je ipak moguće da građanin glasa samo na jednom nivou ukoliko tako odluči, izjavio je programski direktor Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) Raša Nedeljkov.

 • Ponoš: Vlast nema odgovor na bojkot Ponoš: Vlast nema odgovor na bojkot

  Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš izjavio je danas da vlast nema odgovor na bojkot izbora, koji će je delegitimizovati, jer nije reč samo o procentima izašlih birača i osvojenih glasova, nego i o tome kako će izgledati skupština u kojoj nema nikoga ko zastupa polovinu glasačkog tela Srbije.

 • Italijanski ambasador zahvalio Srbiji na pomoći i podržao njen evropski put Italijanski ambasador zahvalio Srbiji na pomoći i podržao njen evropski put

  Italijanski ambasador u Beogradu Karlo lo Kašo zahvalio se danas Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću na velikodušnoj donaciji medicinske opreme Italiji i istakao da je u krizi epohalnih razmera u interesu svih da se obezbede garancije za budućnost čitave Evrope i zato Italija veruje u integraciju Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, podržavajući snažno evropski put Srbije.

 • DW: Ratni zločinci žele u Skupštinu Srbije DW: Ratni zločinci žele u Skupštinu Srbije

  U Srbiji pod vlašću predsednika Aleksandra Vučića odrasta generacija koja nema pojma o istoriji, piše švajcarski Tagesancajger povodom kandidatura Vojislava Šešelja, Dragana Vasiljkovića i drugih osuđenih ratnih zločinaca na junskim izborima u Srbiji, prenosi danas Dojče vele (DW).

 • Počinje vađenje 23 potopljena nemačka broda iz Dunava Počinje vađenje 23 potopljena nemačka broda iz Dunava

  Od 220 rečnih brodova za koje se zna da ih je nemačka vojska potopila u Dunavu na kraju Drugog svetskog rata, neposredno posle rata izvađeno je njih 30, a ostalo je još 183 koje treba izvaditi, rakao je predstavnik Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Veljko Kovačević.

 • Skupština Kosova sutra bira novu Vladu Skupština Kosova sutra bira novu Vladu

  Sednica kosovskog parlamenta na kojoj će se glasati o novoj vladi na čelu sa Avdulahom Hotijem biće održana sutra u 11 časova, saopštio je šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Arben Gaši.

 • Vulin: Vojska za ponos Srbije, sve ostvareno uz podršku Vučića Vulin: Vojska za ponos Srbije, sve ostvareno uz podršku Vučića

  Ministar odbrane Aleksandar Vulin ocenio je da je tokom borbe sa epidemijom koronavirusa Vojska Srbije još jednom pokazala da u slučaju krize predstavlja stabilan i pouzdan oslonac svom narodu i državi.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side