Odbijeni zahtevi tri stranke na Kosovu za ponovno prebrojavanje glasova
08.10.2019 Priština

Odbijeni zahtevi tri stranke na Kosovu za ponovno prebrojavanje glasova

Odbijeni zahtevi tri stranke na Kosovu za ponovno prebrojavanje glasova Foto: Beta, AP
Izborni panel za žalbe i predstavke (IPZZP) odbio je kao neosnovane zahteve Demokratske partije Kosova (DPK), Demokratskog saveza Kosova (DSK) i koalicija Socijaldemokratska inicijativa (SDIK), Alijansa novo Kosovo i Partija pravde koje su zatražile prebrojavanje glasova na svim glasačkim mestima na Kosovu.

"IPZZP na današnjoj sednici je razmotrio žalbe podnete 7.oktobra kojima su partije zahtevale da CIK izvrši ponovno brojanje svih glasačkih listića na teritoriji Kosova i odlučilo da ih odbaci kao neosnovane", kaže se u saopštenju IPZZP.

Po sajtu CIK-a, na osnovu prebrojavanja 99,37 odsto glasova s nedeljnih prevremenih parlamentarnih izbora, prvo je Samoopredelenje sa 201.387 glasova ili 25,53 odsto.

DSK je drugi sa 198.843 ili 24,83 odsto glasova.

Razlika između prve i druge stranke je 0,70 odsto, odnosno 4.544 glasa.

Demokratska partija Kosova je na trećem mestu sa 168.072 glasova ili 21,20 odsto, Alijansa za budućnost Kosova i Socijaldemokratska partija Kosova koje su bile u koaliciji, osvojile su ;91.317 glasova ili 11,52 odsto.

Van parlamenta je ostala koalicija Socijaldemokratske inicijative, Alijanse Novo Kosovo i Partije pravde koji su osvojili 39.140 glasova ili 4,94 odsto, te ta koalicija nije prešla izborni prag od 5,0 odsto.

Srpska lista je osvojila 52.613 glasova ili 6,64 odsto, čime je obezbedila deset mesta garantovanih ;za srpsku zajednicu.

Po Ustavu Kosova deset garantovanih mesta imaju i druge manjinske zajednice

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side