23.10.2017 Beograd

Odbor Skupštine Srbije podržao Predlog zakona o dualnom obrazovanju

Odbor Skupštine Srbije podržao Predlog zakona o dualnom obrazovanju Foto: Novi magazin / SA
Odbor Skupštine Srbije za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo danas je podržao Predlog zakona o dualnom obrazovanju koji je na dnevnom redu nove sednice republičkog parlamenta.

Predstavljajući na sedenici odbora taj zakonski predlog, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević je rekao da je on izrađen na osnovu stranih iskustava i prilagođen domaćim potrebama.

On je rekao da je cilj zakona da se učenicima omogući da biraju između obrazovnih profila koji u sebi sadrže više veština, saopštilo je resorno ministarstvo.

Kao primer je naveo oblast prerade drveta, u kojoj je u profilu operater za izradu nameštaja sadržano više veština - stolar, dekorater, tapetar i modelar, navodi se u saopštenju.

Šarčević je rekao da učenici neće biti radnici i da je "njihovo prisustvo u kompanijama određeno nastavim plnom i programom".

On je rekao da učenici "tek na završnim godinama na učenju kroz rad mogu provoditi tri dana sedmično" i to ne više od "šest sati dnevno".

"Osim licenciranih instruktora, koji je poseduju najsavremenija tehnološka znanja, otišli smo i korak dalje od svih i predvideli postojanje pedagoški element, koordinatora praktične nastave", rekao je Šarčević.

Skupština Srbije na sutrašnjem zasedanju će početi raspravu o setu zakona o obrazovanju.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
Belex2018
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side