14.11.2017 Kragujevac

Okrugli sto: Žrtve porodičnog nasilja se teško zapošljavaju

Okrugli sto: Žrtve porodičnog nasilja se teško zapošljavaju Foto: Pixabay
Žrtve porodičnog nasilja se teško zapošljavaju, naročito žene srednjih godina a žrtve se retko odlučuju da traže posao usled straha, nesigurnost, kao i brige o tome ko će im čuvati decu dok rade, rečeno je u Kragujevcu na okruglom stolu o zapošljavanju osoba koje teže nalaze posao.

Učesnici okruglog stola o preprekama i mogućim rešenjima za te kategorije u okviru projekta "Znanjem do posla", koji se sprovodi u pet gradova u Srbiji, ocenili su da je žrtvama nasilja zbog brojnih teškoća potrebna stalna psihološka podrška i praćenje da bi se osnažile za ekonomsku samostalnost i uklopile u normalne životne tokove.

Prema podacima Centra za socijalni rad u Kragujevcu, od januara do septembra ove godine prijavljeno je 600 slučajeva porodičnog nasilja od čega 85 odsto čine psihičko i fizičko nasilje, a najveći broj prijava - 434 je zbog nasilje nad ženama.

U Prihvatilištu za žrtve porodičnog nasilja tokom ove godine zbrinuto je 28 žena sa 25 dece.

Predstavnici Centra za socijalni rad u Kragujevcu naveli su da je žrtvama porodičnog nasilja potrebno ekonomsko osnaživanje "na duže staze" umesto ad hoc novčane socijalne pomoći i drugih mera socijalne zaštite koje mogu da osobu učine pasivnom da ne traži posao.

Predstavnica kragujevačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Vesna Milovanović rekla je da je trenutno na evidenciji tržišta rada u Kragujevcu devet žrtava porodičnog nasilja i da je najviše mlađih žena bez obrazovanja.

"Naša iskustva govore da osećaju strah da će sa zaposlenjem izgubiti pravo na socijalnu pomoć, ali im uvek godi kada ih pozovemo na redovan razgovor sa savetodavcem, pružimo im potrebne informacije o slobodnim radnim mestima", rekla je Vesna Milovanović.

Dodala je da su osobe koje su trpele nasilje prepoznate kao teško zapošljiva grupa i "vuku" dodatnih 50 bodova ako konkurišu za sredstva NSZ za samozapošljavanje.

Tokom debate čula su se razmišljanja da mere NSZ nisu "skrojene" u skladu sa potrebama žrtava nasilja i da bi trebalo razmišljati o prilagođavanju.

Predstavnici nevladine organizacije "Oaza sigurnosti" naveli su da su razgovarali sa 30 žena do 35 godina starosti, koje su bile žrtve porodičnog nasilja, kako bi ih uključili u obuke "Znanjem do posla", čiji je cilj da se povećaju šanse za njihovo zapošljavanje, ali je na to pristalo samo 15.

Naveli su da žrtve nasilja imaju problem sa samopouzdanjem i strahuju da upuste u odgovornosti koje donosi zaposlenje.

Predstavnica te organizacije Mina Mijailović rekla je da će u program obuke za pekare biti uključeno deset žena, od koji će jedna pohađati kurs za šminkera, tri za frizere, a jedna će pohađati nastavu za viši nivo znanja engleskog jezika.

Iz "Moje pekare", firme koja je prihvatila da obučava žrtve porodičnog nasilja za pekarski posao, rekli su da je za dobro obavljanje posla važna motivacija i dobra obučenost radnika, a ne određenje da li su žrtve porodičnog nasilja ili nisu.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Vulin sa grčkom ministarkom: Srbija svesna da Grčka trpi pritiske kako bi promenila stav o Kosovu Vulin sa grčkom ministarkom: Srbija svesna da Grčka trpi pritiske kako bi promenila stav o Kosovu

  Ministar odbrane i kopredsednik Mešovite komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Grčke ;Aleksandar Vulin razgovarao je danas s ministarkom turizma Grčke Elenom Kundurom i zahvalio joj na stavu Grčke po pitanju Kosova.

 • Vučić: Srbija neće menjati politiku prema Rusiji Vučić: Srbija neće menjati politiku prema Rusiji

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beogradu da Srbija neće menjati svoju politiku prema Rusiji bez obzira na eventualne pritiske, da joj neće uvoditi sankcije, i da neće menjati svoju poziciju vojne neutralnosti.

 • AMSS upozorava na moguću poledicu AMSS upozorava na moguću poledicu

  Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je večeras vozače na zimske uslove vožnje a zbog vlažnih kolovoza i pojave niskih temperatura u jutarnjim i večernjim satima i na moguće stvaranje poledice.

 • Bastać: Napustio sam studio RTS jer ne želim da učestvujem u njihovom cirkusu Bastać: Napustio sam studio RTS jer ne želim da učestvujem u njihovom cirkusu

  Nosilac liste za beogradske izbore "Šta radite bre" Marko Bastać saopštio je danas da je napustio studio Radio televizije Srbije tokom predstavljanja te liste u emisiji "Beogradska hronika", jer "ne pristaje na uvrede i na njihove uslove".

 • Univerzitet i Inspektorat odbrane obeležili svoj Dan Univerzitet i Inspektorat odbrane obeležili svoj Dan

  Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin ocenio je danas povodom dana Univerziteta odbrane i Inspektorata odbrane da je svrha te dve institucije da "stvore vojnika, bilo kroz kontrolu, bilo kroz obuku".

 • Lavrov doputovao u Beograd Lavrov doputovao u Beograd

  Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov doputovao je danas popodne u dvodnevnu posetu Srbiji tokom koje će sa srpskim zvaničnicima razgovarati o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji, situaciji na Zapadnom Balkanu i rešavanju pitanja Kosova.

 • Intervju Milan Antonijević: Ministarstvo protiv pravde Intervju Milan Antonijević: Ministarstvo protiv pravde

  Sticajem okolnosti ovaj razgovor posvećen ustavnoj reformi odvijao se u gotovo dramatičnim okolnostima, tačnije nedugo nakon jednog dramatičnog skupa koji je okončan tako što su ga udruženja sudija, tužilaca i organizacije civilnog društva napustile.

 • Haško tužilaštvo: Odbaciti Mladićev zahtev za lečenje u Srbiji Haško tužilaštvo: Odbaciti Mladićev zahtev za lečenje u Srbiji

  Tužilaštvo međunarodnog suda u Hagu usprotivilo se danas zahtevu odbrane da general Ratko Mladić, nepravosnažno osuđen za genocid u BiH, bude pušten na privremenu slobodu radi lečenja u Srbiji.

 • U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte... U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte...

  Tema broja: Tema Izbori 4. marta --- Izbori gradski, kampanja državna: Na beogradskim izborima vlast se nada ubedljivijoj pobedi nego pre četiri godine, a opozicija početku kraja Aleksandra Vučića. I obe strane su svesne toga, pa se Vučić ubacio u kampanju kao da je predsednička, a opozicija više govori o njemu nego o gradu. Piše: Jelka Jovanović

 • Upravni sud poništio listu Ljubiše Belog Preletačevića Upravni sud poništio listu Ljubiše Belog Preletačevića

  Upravni sud poništio je listu Ljubiše Belog Preletačevića za predstojeće izbore u Beogradu, uz obrazloženje da ta lista ne sadrži naziv izborne liste, na način na koji to predviđa Uputstvo za proglašenje izborne liste.

 • Grаdonаčelnik u аkciji čišćenjа nа Lаbudovom brdu Grаdonаčelnik u аkciji čišćenjа nа Lаbudovom brdu

  Grаdonаčelnik Beogrаdа Sinišа Mаli pridružio se dаnаs akciji čišćenja na Labudovom brdu, koju su inicirаli grаđаni ovog delа Rаkovice i tom prilikom poručio da zajedničkim snagama Beograd može da bude lepši i uređeniji grad.

Preporuke prijatelja
FEST 2018
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
T6 bazeni, spa
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw