14.11.2017 Kragujevac

Okrugli sto: Žrtve porodičnog nasilja se teško zapošljavaju

Okrugli sto: Žrtve porodičnog nasilja se teško zapošljavaju Foto: Pixabay
Žrtve porodičnog nasilja se teško zapošljavaju, naročito žene srednjih godina a žrtve se retko odlučuju da traže posao usled straha, nesigurnost, kao i brige o tome ko će im čuvati decu dok rade, rečeno je u Kragujevcu na okruglom stolu o zapošljavanju osoba koje teže nalaze posao.

Učesnici okruglog stola o preprekama i mogućim rešenjima za te kategorije u okviru projekta "Znanjem do posla", koji se sprovodi u pet gradova u Srbiji, ocenili su da je žrtvama nasilja zbog brojnih teškoća potrebna stalna psihološka podrška i praćenje da bi se osnažile za ekonomsku samostalnost i uklopile u normalne životne tokove.

Prema podacima Centra za socijalni rad u Kragujevcu, od januara do septembra ove godine prijavljeno je 600 slučajeva porodičnog nasilja od čega 85 odsto čine psihičko i fizičko nasilje, a najveći broj prijava - 434 je zbog nasilje nad ženama.

U Prihvatilištu za žrtve porodičnog nasilja tokom ove godine zbrinuto je 28 žena sa 25 dece.

Predstavnici Centra za socijalni rad u Kragujevcu naveli su da je žrtvama porodičnog nasilja potrebno ekonomsko osnaživanje "na duže staze" umesto ad hoc novčane socijalne pomoći i drugih mera socijalne zaštite koje mogu da osobu učine pasivnom da ne traži posao.

Predstavnica kragujevačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Vesna Milovanović rekla je da je trenutno na evidenciji tržišta rada u Kragujevcu devet žrtava porodičnog nasilja i da je najviše mlađih žena bez obrazovanja.

"Naša iskustva govore da osećaju strah da će sa zaposlenjem izgubiti pravo na socijalnu pomoć, ali im uvek godi kada ih pozovemo na redovan razgovor sa savetodavcem, pružimo im potrebne informacije o slobodnim radnim mestima", rekla je Vesna Milovanović.

Dodala je da su osobe koje su trpele nasilje prepoznate kao teško zapošljiva grupa i "vuku" dodatnih 50 bodova ako konkurišu za sredstva NSZ za samozapošljavanje.

Tokom debate čula su se razmišljanja da mere NSZ nisu "skrojene" u skladu sa potrebama žrtava nasilja i da bi trebalo razmišljati o prilagođavanju.

Predstavnici nevladine organizacije "Oaza sigurnosti" naveli su da su razgovarali sa 30 žena do 35 godina starosti, koje su bile žrtve porodičnog nasilja, kako bi ih uključili u obuke "Znanjem do posla", čiji je cilj da se povećaju šanse za njihovo zapošljavanje, ali je na to pristalo samo 15.

Naveli su da žrtve nasilja imaju problem sa samopouzdanjem i strahuju da upuste u odgovornosti koje donosi zaposlenje.

Predstavnica te organizacije Mina Mijailović rekla je da će u program obuke za pekare biti uključeno deset žena, od koji će jedna pohađati kurs za šminkera, tri za frizere, a jedna će pohađati nastavu za viši nivo znanja engleskog jezika.

Iz "Moje pekare", firme koja je prihvatila da obučava žrtve porodičnog nasilja za pekarski posao, rekli su da je za dobro obavljanje posla važna motivacija i dobra obučenost radnika, a ne određenje da li su žrtve porodičnog nasilja ili nisu.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Zaharova: Presuda Mladiću nastavak politizovanog i pristrasnog rada Tribunala Zaharova: Presuda Mladiću nastavak politizovanog i pristrasnog rada Tribunala

  Presuda ratnom komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću predstavlja nastavak "politizovane i pristrasne linije" koja je od početka postojala u radu Haškog tribunala, izjavila je danas portparolka Ministrastva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

 • Intervju Ivan Vejvoda: Razmena teritorija sa Kosovom nije isključena Intervju Ivan Vejvoda: Razmena teritorija sa Kosovom nije isključena

  Da li je Evropska unija izašla iz krize, zašto jača uticaj Rusije i kako se sve to prelama na Balkanu, tj. kako utiče na poziciju Srbije i njene pregovore oko Kosova – bile su glavne teme razgovora koji su sa Ivanom Vejvodom vodili Nadežda Gaće i Mijat Lakićević

 • Kuburović: Presuda Mladiću ne može da se iskoristi za reviziju tužbe BiH Kuburović: Presuda Mladiću ne može da se iskoristi za reviziju tužbe BiH

  Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je danas da jučerašnja prvostepena haška presuda ratnom komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću ne može biti korišćena za eventualnu reviziju tužbe Bosne i Hercegovine (BiH) protiv Srbije za genocid.

 • Obradović (Dveri): SNS započela progon Dveri Obradović (Dveri): SNS započela progon Dveri

  Predsednik Dveri i šef poslaničke grupe te stranke u Skupštini Srbije Boško Obradović optužio je danas Srpsku naprednu stranku (SNS) da je započela progon Dveri.

 • Mali: Nisam u kampanji, ne razmišljam o kandidaturi Mali: Nisam u kampanji, ne razmišljam o kandidaturi

  Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas ne razmišlja o novoj kandidaturi za tu funkciju i da nije u kampanji za predstojeće beogradske izbore već da želi da predstavi građanima šta je urađeno u glavnom gradu u prethodne tri i po godine i kakvi su planovi za budućnost.

 • Rističević i Atlagić podneli krivičnu prijavu protiv Obradovića zbog nasilničkog ponašanja Rističević i Atlagić podneli krivičnu prijavu protiv Obradovića zbog nasilničkog ponašanja

  Poslanici Narodne seljačke stranke i Srpske napredne stranke, Marijan Rističević i Marko Atlagić saopštili su danas da su podneli krivičnu prijavu zbog nasilničkog ponašanja protiv Boška Obradovića, šefa poslaničke grupe Dveri u Skupštini Srbije.

 • U Nišu proglašena epidemija malih boginja U Nišu proglašena epidemija malih boginja

  Institut za javno zdravlje u Nišu prijavio je danas epidemiju malih boginja u tom gradu pošto je sa instituta "Torlak" stigla potvrda da je petoro dece obolelo od te bolesti, izjavio je za Betu načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti niškog Instituta Zoran Veličković.

 • AM i AOM suspendovali učešće u Radnoj grupi za bezbednost novinara AM i AOM suspendovali učešće u Radnoj grupi za bezbednost novinara

  Asocijacija medija i Asocijacija onlajn medija saopštili su danas da su suspendovali učešće u Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara, posle odluke Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu da odbaci krivične prijave novinara napadnutih na predsedničkoj inauguraciji i obrazloženja kojim su praktično sami novinari optuženi za pokušaj izazivanja nereda.

 • Šutanovac: DS na beogradske izbore izlazi sa svojim kandidatom Šutanovac: DS na beogradske izbore izlazi sa svojim kandidatom

  Predsednik Demokratske stranke (DS) Dragan Šutanovac rekao je danas da će na beogradske izbore DS izaći sa svojim kandidatom za gradonačelnika i da se razgovara sa više ljudi.

 • Janković: Verovatno će biti saradnje sa Đilasom Janković: Verovatno će biti saradnje sa Đilasom

  Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Saša Janković izjavio je danas da se razgovara sa bivšim gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom o beogradskim izborima i da će verovatno biti saradnje.

 • Novosađanin napao policajca Novosađanin napao policajca

  Jedan Novosađanin uhapšen je jer je napao policajca koji je pokušao da ga spreči u teškoj krađi, saopštila je Policijska uprava u Novom Sadu.

 • Prekinuta sednica Skupštine Kosova Prekinuta sednica Skupštine Kosova

  Zbog nedostaka kvoruma i na zahtev šefa poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Avdulaha Hotija danas je prekinuta sednica Skupštine Kosova, koju su prethodno napustili poslanici iz redova koalicije okupljene oko Demokratske partije Kosova (DPK) i članovi Vlade Kosova.

 • U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte... U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte...

  Tema broja: Prava dece --- Mali ljudi, mala i prava: mnoga prava mnoge dece na normalno odrastanje samo su puki san, koji prelazi u košmar kada se nad nekim detetom nadvije smrt usled zlostavljanja, otmice, radne ili seksualne eksploatacije ili mučenja. U senci teških zločina ostaje notorna činjenica da je i svakodnevni život tegoba za mnoštvo dece. Iz raznih razloga... Piše: Jelka Jovanović

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
T6 bazeni, spa
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side Zemunske kapije festival nauke