14.11.2017 Kragujevac

Okrugli sto: Žrtve porodičnog nasilja se teško zapošljavaju

Okrugli sto: Žrtve porodičnog nasilja se teško zapošljavaju Foto: Pixabay
Žrtve porodičnog nasilja se teško zapošljavaju, naročito žene srednjih godina a žrtve se retko odlučuju da traže posao usled straha, nesigurnost, kao i brige o tome ko će im čuvati decu dok rade, rečeno je u Kragujevcu na okruglom stolu o zapošljavanju osoba koje teže nalaze posao.

Učesnici okruglog stola o preprekama i mogućim rešenjima za te kategorije u okviru projekta "Znanjem do posla", koji se sprovodi u pet gradova u Srbiji, ocenili su da je žrtvama nasilja zbog brojnih teškoća potrebna stalna psihološka podrška i praćenje da bi se osnažile za ekonomsku samostalnost i uklopile u normalne životne tokove.

Prema podacima Centra za socijalni rad u Kragujevcu, od januara do septembra ove godine prijavljeno je 600 slučajeva porodičnog nasilja od čega 85 odsto čine psihičko i fizičko nasilje, a najveći broj prijava - 434 je zbog nasilje nad ženama.

U Prihvatilištu za žrtve porodičnog nasilja tokom ove godine zbrinuto je 28 žena sa 25 dece.

Predstavnici Centra za socijalni rad u Kragujevcu naveli su da je žrtvama porodičnog nasilja potrebno ekonomsko osnaživanje "na duže staze" umesto ad hoc novčane socijalne pomoći i drugih mera socijalne zaštite koje mogu da osobu učine pasivnom da ne traži posao.

Predstavnica kragujevačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Vesna Milovanović rekla je da je trenutno na evidenciji tržišta rada u Kragujevcu devet žrtava porodičnog nasilja i da je najviše mlađih žena bez obrazovanja.

"Naša iskustva govore da osećaju strah da će sa zaposlenjem izgubiti pravo na socijalnu pomoć, ali im uvek godi kada ih pozovemo na redovan razgovor sa savetodavcem, pružimo im potrebne informacije o slobodnim radnim mestima", rekla je Vesna Milovanović.

Dodala je da su osobe koje su trpele nasilje prepoznate kao teško zapošljiva grupa i "vuku" dodatnih 50 bodova ako konkurišu za sredstva NSZ za samozapošljavanje.

Tokom debate čula su se razmišljanja da mere NSZ nisu "skrojene" u skladu sa potrebama žrtava nasilja i da bi trebalo razmišljati o prilagođavanju.

Predstavnici nevladine organizacije "Oaza sigurnosti" naveli su da su razgovarali sa 30 žena do 35 godina starosti, koje su bile žrtve porodičnog nasilja, kako bi ih uključili u obuke "Znanjem do posla", čiji je cilj da se povećaju šanse za njihovo zapošljavanje, ali je na to pristalo samo 15.

Naveli su da žrtve nasilja imaju problem sa samopouzdanjem i strahuju da upuste u odgovornosti koje donosi zaposlenje.

Predstavnica te organizacije Mina Mijailović rekla je da će u program obuke za pekare biti uključeno deset žena, od koji će jedna pohađati kurs za šminkera, tri za frizere, a jedna će pohađati nastavu za viši nivo znanja engleskog jezika.

Iz "Moje pekare", firme koja je prihvatila da obučava žrtve porodičnog nasilja za pekarski posao, rekli su da je za dobro obavljanje posla važna motivacija i dobra obučenost radnika, a ne određenje da li su žrtve porodičnog nasilja ili nisu.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side