Ombudsman apelovao na vlast Srbije da obezbedi uslove za ostvarivanje biračkog prava gradjana
05.03.2020 Beograd

Ombudsman apelovao na vlast Srbije da obezbedi uslove za ostvarivanje biračkog prava gradjana

Ombudsman apelovao na vlast Srbije da obezbedi uslove za ostvarivanje biračkog prava gradjana Foto: Beta, AP / Milan Obradović
Zaštitnik građana Zoran Pašalić apelovao je danas na organe vlasti Srbije koji učestvuju u organizaciji izbornog procesa da, poštujući zakone, obezbede predviđene uslove i ispune obaveze kako bi svi državljani Srbije u punoj meri ostvarili svoje biračko pravo.

"Imajući u vidu iskustvo iz ranijih izbornih procesa, neophodno je naročitu pažnju posvetiti obezbeđivanju potrebnih uslova za ostvarivanje biračkih prava osoba sa invaliditetom, starijih i bolesnih, kojima je zbog različitih fizičkih i informativno-komunikacionih prepreka često otežano ili potpuno onemogućeno da ravnopravno učestvuju u odlučivanju i izraze svoju političku volju", naveo je Pašalić u pisanoj izjavi.

Dodao je da je, u cilju unapređenja izbornog procesa i zbog njegove pune dostupnosti osobama sa invaliditetom, on postao član Grupe za konsultacije o inkluzivnom izbornom procesu i pravilima, da bi kroz zajednički rad zainteresovanih strana bili izrađeni konkretni predlozi za unapređenja izbornog procesa, uključujući i predstojeće izbore.

"Državljani Srbije koji žive van granica zemlje, nisu uvek bili u mogućnosti da ostvare biračko pravo, iako su, preko diplomatsko-konzularnih predstavništava, blagovremeno podneli zahteve da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će glasati u inostranstvu", dodao je u saopštenju.

Ombudsman je naveo da je neophodno obezbediti uslove da se izborni proces, na zakonom predviđen način, sprovede i u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija kako bi svoje biračko pravo ostvarila i lica lišena slobode.

Pašalić je dodao da je obavezna upotreba jezika nacionalnih manjina pri štampanju izbornog materijala u opštinama gde su jezici nacionalnih manjina u službenoj upotrebi, kao i da je obavezna zastupljenost predstavnika nacionalnih manjina u organima za sprovođenje izbora u nacionalno mešovitim jedinicama lokalne samouprave.

Pašalić je apelovao na nadležne organe da, u okviru svojih nadležnosti, preduzmu sve mere u cilju nesmetanog ostvarivanja izbornih prava građana.

Ukazao je da će institucija Zaštitnika građana "s posebnom pažnjom pratiti postupanja svih organa koji su uključeni u sprovođđenje predstojećih izbora u cilju zaštite izbornih prava građana".

autor: AO izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side