14.05.2013 Beograd

Onlajn probni test za male maturante

Onlajn probni test za male maturante
Mali maturanti koji se pripremaju za završni ispit mogu na sajtu mala-matura.com da urade test simulacije male mature.

Prema rečima Aleksandra Prokopijevića, profesora srpskoga jezika u Srednjoj školi za informacione tehnologije, test je urađen po ugledu na zvanični koji će đaci polagati u junu.

"Zadaci su uzeti iz zbirke Ministarstva prosvete, a broj zadataka i vreme koje je dozvoljeno za njihovo rešavanje će biti kao na pravom ispitu. Dodatna pogodnost je što je testiranje onlajn, pa će svako dete moći da radi test od kuće, kad god za to bude imalo vremena. Na taj način će imati priliku da provere šta još nisu dovoljno savladali od gradiva, te šta bi trebalo još da obnove ", objašnjava Prokopijević.

Ukoliko im zatreba pomoć u učenju, mali maturanti mogu da postavljaju profesorima pitanja, putem čet konsultacija.

Konsultacijama se svako može priključiti veoma lako, dok uči na platformi sajta, klikom na polje u levom uglu, sa oznakom chat. Termini za konsultacije su: svakog radnog dana, u periodu od 14 do 15 časova za matematiku, i od 15 do 16 časova, za srpski jezik i književnost.

Da bi malim maturantima učenje bilo još lakše i zanimljivije, veb sajt mala-matura.com će uskoro biti dostupan i kao Android aplikacija.

Projekat je zamišljen tako da učenicima omogući da na lak i zanimljiv način, putem platforme za učenje na daljinu, od kuće, savladaju celokupno gradivo iz srpskog jezika i matematike.

Projekat besplatne pripremne nastave zajednički su realizovale Srednja škola za informacione tehnologije ITHS (www.iths.edu.rs), Visoka škola strukovnih studija za informacione tehnologije ITS (www.its.edu.rs) i kompanija LINK group.

Dovoljno je samo da se učenik registruje na sajt i može da bira oblasti iz srpskog jezika i matematike, kao što su, na primer, fonetika, morfologija, ili geometrija, algebra, a svaka od njih ima i test na kojem mogu da provere svoje znanje.

autor: VM izvor: 24sata/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Vojna parada u Novom Sadu povodom Dana oslobođenja Vojna parada u Novom Sadu povodom Dana oslobođenja

  Povodom 72 godine od oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu u tom gradu je danas održana vojna parada - prikaz dela operativnih sposobnosti Vojske Srbije, koju je pratio državni vrh Srbije, kao i veliki broj građana.

 • Vučić: Da prevaziđemo poraze, i da idemo dalje Vučić: Da prevaziđemo poraze, i da idemo dalje

  Srećan sam što sam u spomen sobi u kasarni u Nišu mogao da vidim da neko vodi računa o Srbima koji su poginuli u NATO agresiji, što su njihova imena tu, što nisu zaboravljena, iako sve to radimo stidljivo, i dalje se svoje senke plašimo, kaže premijer Aleksandar Vučić.

 • Koha: Beograd izneo dva uslova za pozivni broj, Priština odbila Koha: Beograd izneo dva uslova za pozivni broj, Priština odbila

  Prištinski list "Koha ditore" piše danas da je u pregovorima Beograda i Prištine o sporazumu o telekomunikacijama u Briselu "srpska strana predstavila dva uslova u zamenu za davanje zelenog svetla Međunarodnoj telekomunikacionoj uniji (ITU) koja treba da dodeli pozivni telefonski broj Kosovu", koje je Priština navodno odbila.

 • Nikolić: Srbija se opet bori za pravdu u međunarodnom pravu Nikolić: Srbija se opet bori za pravdu u međunarodnom pravu

  Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da se Srbija danas, kao i mnogo puta u svojoj istoriji, opet bori za principe pravde u međunarodnom pravu i poretku i iste standarde za sve.

 • EU: Demarkacija granice Kosova s Crnom Gorom uslov za viznu liberalizaciju EU: Demarkacija granice Kosova s Crnom Gorom uslov za viznu liberalizaciju

  Šefica kancelarije i specijalna izaslanica EU na Kosovu, Natalija Apostolova danas je u Prištini rekla da je demarkaciju granične linije Kosova s Crnom Gorom Evropska komisija postavila Kosovu kao uslov za liberalizaciju viza, da bi se izbegli problemi kojih je bilo s drugim zemljama.

 • Templari žele da obnove izgorelu srpsku crkvu u Njujorku Templari žele da obnove izgorelu srpsku crkvu u Njujorku

  Međunarodni red vitezova templara sa sedištem u SAD je zainteresovan za obnovu crkve Svetog Save koja je izgorela u Njujorku, pišu Večernje novosti.

 • Mladenovac: Mladić pretio da će skočiti sa zgrade Mladenovac: Mladić pretio da će skočiti sa zgrade

  Mladenovčanin D. R. (28) zapretio je večeras oko 18 sati da će skočiti sa vrha zgrade u Ulici Janka Katića u Mladenovcu, a nakon četvoročasovne drame sišao je sa zgrade oko 22 sata.

 • Žrtve zločina u Sjeverinu proglasiti civilnim žrtvama rata Žrtve zločina u Sjeverinu proglasiti civilnim žrtvama rata

  Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović izjavio je danas da se žrtvama zločina u Sjeverinu mora obezbediti status civilnih žrtava rata, a svi koji su učestvovali u pripremama, organizaciji, komandovanju, izvršenju i skrivanju zločinaca osuđeni.

 • Mirović: Vojvodina dobila ogromnu podršku Vlade Srbije Mirović: Vojvodina dobila ogromnu podršku Vlade Srbije

  Predsednik vojvođanske vlade Igor Mirović izjavio je danas da je Vojvodina dobila ogromnu podršku Vlade Srbije u svakom smislu za realizaciju značajnih projekata i da će u narednoj godini budžet pokrajine dobiti i konkretnu podršku.

 • Minić: Poseta delegacije Krima Srbiji je problematična Minić: Poseta delegacije Krima Srbiji je problematična

  Predsednica Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić ocenila je danas da je posete delegacije Krima Srbiji problematična jer utiče pre svega na njene odnose sa Ukrajinom, navodeći da poseta takođe ne doprinosi unapređivanju položaja Srbije u procesu evrointegracija.

 • Vučić: Sutra detalji o istrazi o zbivanjima u Crnoj Gori Vučić: Sutra detalji o istrazi o zbivanjima u Crnoj Gori

  Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da će sutra saopštiti detalje do kojih su došli nadležni organi Srbije u vezi sa istragom koja se u Crnoj Gori vodi povodom optužbi za navodni pokušaj državnog udara u toj državi i hapšenjem grupe državljana Srbije.

 • U 113. godini preminula najstarija Beograđanka U 113. godini preminula najstarija Beograđanka

  Najstarija Beogrаđаnkа, Jelisаvetа Veljković, preminulа je u 113. godini u svom domu nа Senjаku.

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Sajam knjiga 2016
medijska pismenost
Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side
Android NM