14.05.2013 Beograd

Onlajn probni test za male maturante

Onlajn probni test za male maturante
Mali maturanti koji se pripremaju za završni ispit mogu na sajtu mala-matura.com da urade test simulacije male mature.

Prema rečima Aleksandra Prokopijevića, profesora srpskoga jezika u Srednjoj školi za informacione tehnologije, test je urađen po ugledu na zvanični koji će đaci polagati u junu.

"Zadaci su uzeti iz zbirke Ministarstva prosvete, a broj zadataka i vreme koje je dozvoljeno za njihovo rešavanje će biti kao na pravom ispitu. Dodatna pogodnost je što je testiranje onlajn, pa će svako dete moći da radi test od kuće, kad god za to bude imalo vremena. Na taj način će imati priliku da provere šta još nisu dovoljno savladali od gradiva, te šta bi trebalo još da obnove ", objašnjava Prokopijević.

Ukoliko im zatreba pomoć u učenju, mali maturanti mogu da postavljaju profesorima pitanja, putem čet konsultacija.

Konsultacijama se svako može priključiti veoma lako, dok uči na platformi sajta, klikom na polje u levom uglu, sa oznakom chat. Termini za konsultacije su: svakog radnog dana, u periodu od 14 do 15 časova za matematiku, i od 15 do 16 časova, za srpski jezik i književnost.

Da bi malim maturantima učenje bilo još lakše i zanimljivije, veb sajt mala-matura.com će uskoro biti dostupan i kao Android aplikacija.

Projekat je zamišljen tako da učenicima omogući da na lak i zanimljiv način, putem platforme za učenje na daljinu, od kuće, savladaju celokupno gradivo iz srpskog jezika i matematike.

Projekat besplatne pripremne nastave zajednički su realizovale Srednja škola za informacione tehnologije ITHS (www.iths.edu.rs), Visoka škola strukovnih studija za informacione tehnologije ITS (www.its.edu.rs) i kompanija LINK group.

Dovoljno je samo da se učenik registruje na sajt i može da bira oblasti iz srpskog jezika i matematike, kao što su, na primer, fonetika, morfologija, ili geometrija, algebra, a svaka od njih ima i test na kojem mogu da provere svoje znanje.

autor: VM izvor: 24sata/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • U EU neki protiv proširivanja, Srbija nastavlja U EU neki protiv proširivanja, Srbija nastavlja

  Uticajni političari u Evropskoj uniji traže da se politika proširivanja preispita, uz "privremeno zamrzavanje" ulaska u članstvo zemalja Zapadnog Balkana, rampu za Tursku, odnosno da se uz jezgro EU oko evra, uspostavi i kategorija "pridruženog članstva".

 • Migranti koji su pešačili do Horgoša počeli štrajk glađu Migranti koji su pešačili do Horgoša počeli štrajk glađu

  Grupa od 130 migranta koja je oko 20 časova stigla u blizinu graničnog prelaza Horgoš, počela je štrajk glađu, javio je reporter RTS-a.

 • Migrant iz Pakistana: Ne ostavljati izbeglice u Srbiji Migrant iz Pakistana: Ne ostavljati izbeglice u Srbiji

  Migrant iz Pakistana Rohol Amin Afridi, koji sa grupom migranata od petka pešaci ka granici Srbije sa Mađarskom, kaže da izbeglice ne treba ostavljati u Srbiji, već rešiti njihovo pitanje na globalnom nivou.

 • Beograd: Devojčica povređena zbog Pokemona Beograd: Devojčica povređena zbog Pokemona

  Trinaestogodišnja devojčica T. N. teško je povređena u subotu u Beogradu, kada je na nju naleteo automobil dok je igrajući "Pokemon Go" pojurila za Pokemonom.

 • Marihuana najzastupljenija droga u Srbiji Marihuana najzastupljenija droga u Srbiji

  Veliki broj ljudi na planeti zloupotrebljava neke od proizvoda "indijske konoplje" odnosno kanabisa, kao što su marihuana, hašiš ili hašišovo ulje, a direktor Kancelarije za borbu protiv droga Vlade Srbije Milan Pekić kaže da je marihuana najzastupljenija droga i u Srbiji.

 • Šuvakov: Večiti studenti mogu da pređu na bolonjski sistem Šuvakov: Večiti studenti mogu da pređu na bolonjski sistem

  Pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Milovan Šuvakov izjavio je danas da se "večitim studentima" ne zabranjuje da studiraju, već da se ukidaju zastareli studijski programi koji nisu akreditovani, a tim merama biće pogođeno oko dva odsto studenata.

 • Radulović: Novi parlamentarni izbori posle predsedničkih Radulović: Novi parlamentarni izbori posle predsedničkih

  Predsednik pokreta "Dosta je bilo" Saša Radulović ocenio je da mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić odugovlači sa formiranjem nove Vlade jer se boji ozbiljne opozicije u parlamentu i diskusije.

 • U ponedeljak temperatura do 34 stepena U ponedeljak temperatura do 34 stepena

  U Srbiji će ponedeljak biti sunčano i toplo sa maksimalnom dnevnom temperaturom do 34 stepena, saopštio je Republički hidro-meteorološki zavod (RHMZ).

 • Šešelj: SAD pripremaju svog kandiadata za predsednika Srbije Šešelj: SAD pripremaju svog kandiadata za predsednika Srbije

  Lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj izjavio je da se odlaže formiranje Vlade Srbije se jer je mandatar Aleksandar Vučić suočen s jakim spoljnim pritiscima.

 • Đorđević: Vojska i policija odlično obezbeđuju granicu Đorđević: Vojska i policija odlično obezbeđuju granicu

  Ministar odbrane Zoran Đorđević obišao je timove vojske i policije koji obezbeđuju granicu Srbije sa Bugarskom i ocenio da odlično obezbeđuju granicu od ilegalnih ulazaka u zemlju, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

 • Vučić sutra na izložbi SNS Vučić sutra na izložbi SNS

  Mandatar i predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić posetiće sutra izložbu SNS "Necenzurisane laži", saopštila je danas ta stranka.

 • Vulin: Vučić treba i mora da vodi novu vladu Vulin: Vučić treba i mora da vodi novu vladu

  Aleksandar Vučić je garant politike u koju verujemo i zbog koje postojimo i Pokret socijalista (PS) ne moze da garantuje da će podržati bilo kog drugog osim njega za predsednika Vlade Srbije i ne može unapred da kaže da je spreman da bude deo vladajuće koalicije ukoliko nju ne predvodi Vučić, izjavio je danas predsednik te stranke Aleksandar Vulin.

Preporuke prijatelja
Najvesti
Vesti.rs
medijska pismenost
Novinska agencija Beta Tanjug
Android NM