17.04.2019 Novi Pazar

Oricio: Nastavićemo da podržavamo manjinska prava

Oricio: Nastavićemo da podržavamo manjinska prava Foto: Beta / Milan Obradović
Šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio ocenio je danas u Novom Pazaru da je potrebno podstaći veće uključivanje manjinskih zajednica u funkcionisanje Srbije.

On je, nakon sastanka sa predsednikom Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Esadom Džudžom, rekao novinarima da će OEBS nastaviti da podržava manjinska prava, a u okviru toga i upotrebu manjinskih jezika, ali da to ostvarivanje bude sinhronizovano.

“Saveti nacionalnih manjina imaju veoma bitnu ulogu i zato je bitno da se saslušaju svi akteri u društvu, državni organi, lokalni organi, organizacije civilnog sektora i da se identifikuju realne potrebe koje postoje, a da mi u okviru toga znamo gde možemo da pružimo podršku”, rekao je Oricio.

On je dodao da mladi ljudi treba da predstavljaju motor napredka u svakoj aktivnosti, jer su potencijal koji se može i mora iskoristiti.

Džudžo je rekao da su prioriteti rada BNV redakcija na bosanskom jeziku na Radio televiziji Srbije, otvaranja studijskog programa bosanski jezik i književnost na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, kao i osnivanje Zavoda za kulturu sandžačkih Bošnjaka.

“Osim toga podelili smo sa ambasadorom i ideju o tome da ćemo narednih dana objaviti platformu oko koje želimo da okupimo sve političke stranke, akademsku zajednicu, civilno društvo da se složimo oko zajedničkih stvari u cilju podizanja naših kapaciteta u Srbiji”, rekao je Džudžo.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side