19.06.2018 | 13:20h ► 16:20h Beograd

Oricio: Korupcija je mnogo više od mita

Oricio: Korupcija je mnogo više od mita Foto: Medija centar Beograd
Šef Misije OEBS-a u Srbiji ambasador Andrea Oricio ocenio je danas u Novom Pazaru da je prevencija ključna reč u borbi protiv korupcije.

On je na okruglom stolu “Korupcija u fokusu- izgradnja kapaciteta lokalnih vlasti i podizanje svesti javnosti” rekao da korupcija predstavlja mnogo više od mita, sa čim je javnost često povezuje.

“Naša namera je da pomognemo civilnom sektoru da prepoznaju korupciju, da se protiv nje bori, ali i da pomognemo i institucijama da je spreče. U tom smislu mediji imaju važnu ulogu, a sami gradjani moraju biti medijski pismeni da bi u potpunosti primili informacije koje im se saopštavaju“, rekao je Oricio.

Skup je, uz podršku OEBS-a, organizovala Transparentnost Srbije, a njen programsjki direktor Nemanja Nenadić rekao je da je grad Novi Pazar izrazio spremnost da sa njima saradjuje u izradi lokalnog antikorupcijskog plana.

“Mi ćemo im ukazati na dobre primere, jer se dogodilo da su neke opštine usvajale te planove po automatizmu, prepisijući jedan model, a da kasnije nisu bile spremne da formiraju telo koje će na nezavisan način pratiti sprovođenje tog dokumenta“, rekao je Nenadić.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac rekao je da je cilj lokalne samouprave da bude što transparentnija, te da ojača kapacitete za borbu protiv korupcije.

“Istraživanja pokazuju da mi iz godine u godinu napredujemo u bodovanju transparentnosti. U tom smeru uskoro uvodimo elektronsku skupštinu putem koje će građani moći da se upoznaju sa svim predlozima odluka i dokumenata pre nego ih skupština usvoji. Treba nam pomoć za izradu plana za borbu protiv koruopcije, koji će biti kvalitetan i primenjiv u praksi“, rekao je Biševac.

Na skupu, kojem su prisustvovali predstavnici lokalnih samouprava Novog Pazara, Raške, Tutina, Prijepolja, Priboja i Nove Varoši, medija i nevladinih organizacija, bilo je reči i o javno privatnim partnerstvima, koja sa sobom nose brojne korupcijske rizike, kao i o planovima integriteta.

 

OEBS pomaže, Srbija odlučuje

Oricio je izjavio da OEBS aktivno pomaže reformu zakonodavstva, vladavinu prava i unapređenje položaja medija, ali da je Srbija ta koja na kraju odlučuje šta će biti urađeno u tim oblastima.

On je u intervjuu novopazarskom radiju Sto plus kazao da je zadatak Misije OEBS-a da pomogne zakonodavnu reformu u Srbiji čime bi se završio proces modernizacije države.

"Kada pričamo o zakonodavnoj reformi, mislimo na promene Ustava u oblasti pravosuđa koje mora biti nezavisno. Proteklih meseci smo organizovali javne debate o tome i izneli smo neke naše ideje, ali se reforma ne sprovodi kako bismo mi, Evropska unija ili Savet Evrope bili zadovoljni, već kako bi Ustav bio u interesu građana. Ustavne promene nisu lake, Srbija je na početku, a mi ćemo joj pomoći na tom putu", kazao je Oricio.

On je kazao da je OEBS, čija je Srbija važna članica, angažovan u odbrani medijskih sloboda i bezbednosti novinara, ali da je to težak zadatak za čije rešavanje ne postoji magična formula.

"Svi zajedno moramo raditi na kreiranju okruženja u kojem se mediji mogu razvijati i izveštavati slobodno i objektivno. Mora se raditi na profesionalizaciji medija i medijskoj pismenosti. Građani treba da steknu poverenje u medije, u ono što plasiraju, u kvalitet i izvor objavljenih informacija", rekao je Oricio.

U ostvarivanju toga, prema njegovom mišljenju, važnu ulogu će imati i Medijska strategija u čiju izradu je OEBS uključen ali čiji tekst, kako je Oricio naglasio, ne sastavlja.

"Mi samo pomažemo u izradi tog dokumenta koji može biti važan alat za unapređenje medijskog okruženja u Srbiji. Naša uloga je da povežemo sva udruženja i donosioce odluka jer smatramo da je apsolutno neophodno da svi budu uključeni u izradu Strategije. Formirana je radna grupa i postoji dobra volja svih njenih članova, a mi ćemo podržavati njihov rad, a ako treba, ponudićemo im i pomoć međunarodnih eksperata", poručio je Oricio.

On je dodao da će "biti izazovno usvojiti Strategiju koja će zadovoljiti sve strane, ali da je na Srbiji da to uradi i da odluči gde želi biti na mapi Evrope kada je reč o slobodi medija i bezbednosti novinara".

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side