29.09.2011 Leskovac

Otkriven spomenik Tomi Zdravkoviću

Otkriven spomenik Tomi Zdravkoviću
Spomenik legendi narodne muzike Tomi Zdravkoviću otkriven je danas u centru Leskovca pred nekoliko stotina meštana, gostiju i članova porodice pokojnog pevača.

Crveni plašt sa spomenika visokog 2,3 metra, skunuli su Zdravkovićev sin Saša, unuk Danijel i gradonačelnik Leskovca Slobodan Kocić, uz zvuke popularnih pevačevih pesama i povike "Tomo, Tomo".

Voditelj programa glumac Aljoša Vučković rekao je da je reč o spomeniku čoveku koji je "ušao u priču i dan danas traje".

Pevač i kum pevača Zoran Kalezić rekao je da je Toma svojim životom i pesmama zadužio Leskovac, ali i Srbiju, bivšu Jugoslaviju i Balkan.

Tomin sin Saša Zdravković je umesto govora pročitao tekst Živka Bojanića o umetničkoj ličnosti pokojnog pevača i boema.

"Posle 20 godina prvi put sam u Srbiji i Leskovcu i veoma sam uzbuđen i srećan što su Leskovčani podigli spomenik mom ocu", kazao je Saša kasnije Beti i dodao da je od očevog talenta nasledio ljubav prema muzici i da se u Torontu, gde živi sa majkom Gordanom, bavi produkcijom muzike i da svira klavir i violinu.

Gordana, poslednja životna saputnica slavnog pevača sve vreme je plakala, a suze u očima imala je i Tomina ćerka Žaklina iz braka sa prvom ženom Olgicom.

Ona je iz Amsterdama u Leskovac stigla sa sinom Danijelom, koji je na lošem srpskom rekao Beti da zna sve o svom dedi i da sluša njegove pesme.

Spomenik Tomi Zdravkoviću je podigao grad Leskovac povodom 20 godina od smrti pevača, a ranije danas u selu Pečenjevce, gde se rodio i odrastao Toma Zdravković, otkrivena je spomen česma sa njegovim likom i stihovima koje je pevao.

Tomi u čast, večeras će biti održan skup na kome će govoriti njegove kolege koje će evocirati uspomene na pokojnog barda srpske.

autor: MP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Belex eng
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side