23.08.2012 Beograd

Označene tablice za kosovske Srbe?

Označene tablice za kosovske Srbe?
Srbi sa Kosova i Metohije sumnjaju da su za njih u Centru za registraciju vozila policije Kosova odvojene posebne registarske tablice, kako bi bili „označeni” kada se kreću južnom pokrajinom.

 

O tome je u utorak govorio i Ivica Dačić, predsednik srpske vlade, na sednici Saveta bezbednosti UN. Pozivajući se na izveštaj evropske nevladine organizacije Diadikasia pod nazivom: „Sloboda kretanja: izdavanje registarskih tablica RKS pripadnicima nealbanskih zajednica na Kosovu”Dačić je rekao da postoji formula prema kojoj se određene kombinacije slova daju pripadnicima srpske zajednice.

„Ovu zabrinjavajuću, krajnje diskriminatorsku praksu potvrdio je autorima izveštaja i jedan kosovski zvaničnik, čije su reči citirane u tom dokumentu: ’javna je tajna da su srpska vozila posebno označena’”, kazao je Dačić.

Dragan Nikolić, načelnik Kosovskopomoravskog okruga u kome su Srbi pre nešto više od mesec dana predali oko 100 zahteva za dobijanje registarskih tablica sa oznakom RKS i još ih nisu dobili za „Politiku” je rekao: Žitelji Kosovskog Pomoravlja su uznemireni, a i oni koji su dobili RKS registarske oznake sa strahom sedaju u svoje automobile. Sumnjamo da je za nas odvojena serija registarskih brojeva, kako bi bili prepoznatljivi na putu, a to znači da smo direktna i otvorena meta u svakom momentu ekstremnim Albancima. Srbi koji su ovde predali pre više od mesec dana sva potrebna dokumenta kako bi mogli, navodno, slobodno da se kreću Kosmetom, još te tablice nisu dobili, što dodatno potkrepljuje naše sumnje.

I u severnom delu Kosovske Mitrovice Srbi koji su uzeli dvojne tablice (pored onih koje je izdao MUP Srbije) rekli su da je očigledno ovaj deo Kosova posebno „označen slovnim formulama”.

izvor: Politika
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 24.08.2012, 10:11h Sandman

  Kako to da dozvoljavamo da vozila sa oznakama KOS predju bilo koju granicu Srbije i krecu se slobodno. Odmah to da se zabrani, hapsi, pleni i protera!

Pročitajte i...
 • Vučić: Imam poverenja u Nikolićeve namere Vučić: Imam poverenja u Nikolićeve namere

  Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da ima puno poverenje u dobre namere predsednika Tomislava Nikolića u vezi sa platformom o Kosovu i Metohiji i da nema ništa od njihove svađe.

 • Ljajić: Nerealno da Šešelj u utorak bude vraćen u Hag Ljajić: Nerealno da Šešelj u utorak bude vraćen u Hag

  Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić kazao je danas da je nerealno očekivanje Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji da predsednik Spske radikalne stranke Vojislav Šešelj bude isporučen Hagu u utorak, 26. maja.

 • Dve osobe poginule, trogodišnje dete životno ugroženo Dve osobe poginule, trogodišnje dete životno ugroženo

  Trogodišnje dete zadobilo je teške povrede u saobraćajnoj nesreći na putu Niš - Svrljig i one su opasne po život, rekao je večeras Tanjugu šef dežurne smene Urgentnog centra Kliničkog centra u Nišu Aleksandar Karanikolić.

 • Grad napravio veliku štetu u Paraćinu i Golupcu Grad napravio veliku štetu u Paraćinu i Golupcu

  Jako nevreme sa gradom zahvatilo je danas paraćinsku opštinu i napravilo veliku materijalnu štetu na poljoprivrednim kulturama, izjavio je za agenciju Beta predsednik opštine Paraćin Saša Paunović.

 • Kandidati za sudije i tužioce na Kosovu sutra predaju prijave Kandidati za sudije i tužioce na Kosovu sutra predaju prijave

  Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kazao je da očekuje da svi kandidati za sudije i tužioce na Kosovu svoje prijave predaju sutra.

 • Linta: Hrvatska da ispuni obaveze prema Srbima Linta: Hrvatska da ispuni obaveze prema Srbima

  Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta pozdravio je danas spremnost premijera Aleksandra Vučića i Vlade Srbije za punu saradnju sa Vladom Hrvatske, kao jedan od ključnih preduslova za rešavanje svih otvorenih pitanja između dve zemlje, među kojima su i ona koja se tiču preostalih Srba u Hrvatskoj i stotina hiljada proteranih Srba iz Hrvatske.

 • Za godinu prijave nestanak 100 dece Za godinu prijave nestanak 100 dece

  U Srbiji se godišnje prijavi nestanak više od stotinu dece, navode iz nevladine organizacije Astra uoči obeležavanja Međunarodnog dana nestale dece, 25. maja.Kako je za agenciju Beta rekla predstavnica Astre Katrina Ivanović, veći je broj prijava nestalih devojčica, a najčeći razlog nestanka je bežanje od kuće.

 • Direktor klinike zavapio da se konkurs sprovede po pravilima Direktor klinike zavapio da se konkurs sprovede po pravilima

  Konkurs za zapošljavanje osam lekara specijalista, koji je krajem prošle nedelje raspisao Klinički centar (KC) u Nišu, izazvao je veliko interesovanje nezaposlenih medicinara, ali i nesvakidašnju reakciju direktora ove zdravstvene ustanove Zorana Radovanović koji je javno zamolio poznanike da ne urgiraju za svoje kandidate.

 • Joksimović: Otvaranje poglavlja ubržaće reforme Joksimović: Otvaranje poglavlja ubržaće reforme

  Ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da otvaranje poglavlja u pregovorima o članstvu u EU ubrzava reforme u društvu i da veruje da će Unija ove godine poslati jasan signal Srbiji za otvaranje poglavlja.

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Najvesti
Vesti.rs
Fonet web tv Tanjug
Android NM