23.08.2012 Beograd

Označene tablice za kosovske Srbe?

Označene tablice za kosovske Srbe?
Srbi sa Kosova i Metohije sumnjaju da su za njih u Centru za registraciju vozila policije Kosova odvojene posebne registarske tablice, kako bi bili „označeni” kada se kreću južnom pokrajinom.

 

O tome je u utorak govorio i Ivica Dačić, predsednik srpske vlade, na sednici Saveta bezbednosti UN. Pozivajući se na izveštaj evropske nevladine organizacije Diadikasia pod nazivom: „Sloboda kretanja: izdavanje registarskih tablica RKS pripadnicima nealbanskih zajednica na Kosovu”Dačić je rekao da postoji formula prema kojoj se određene kombinacije slova daju pripadnicima srpske zajednice.

„Ovu zabrinjavajuću, krajnje diskriminatorsku praksu potvrdio je autorima izveštaja i jedan kosovski zvaničnik, čije su reči citirane u tom dokumentu: ’javna je tajna da su srpska vozila posebno označena’”, kazao je Dačić.

Dragan Nikolić, načelnik Kosovskopomoravskog okruga u kome su Srbi pre nešto više od mesec dana predali oko 100 zahteva za dobijanje registarskih tablica sa oznakom RKS i još ih nisu dobili za „Politiku” je rekao: Žitelji Kosovskog Pomoravlja su uznemireni, a i oni koji su dobili RKS registarske oznake sa strahom sedaju u svoje automobile. Sumnjamo da je za nas odvojena serija registarskih brojeva, kako bi bili prepoznatljivi na putu, a to znači da smo direktna i otvorena meta u svakom momentu ekstremnim Albancima. Srbi koji su ovde predali pre više od mesec dana sva potrebna dokumenta kako bi mogli, navodno, slobodno da se kreću Kosmetom, još te tablice nisu dobili, što dodatno potkrepljuje naše sumnje.

I u severnom delu Kosovske Mitrovice Srbi koji su uzeli dvojne tablice (pored onih koje je izdao MUP Srbije) rekli su da je očigledno ovaj deo Kosova posebno „označen slovnim formulama”.

izvor: Politika
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 24.08.2012, 03:11h Sandman

  Kako to da dozvoljavamo da vozila sa oznakama KOS predju bilo koju granicu Srbije i krecu se slobodno. Odmah to da se zabrani, hapsi, pleni i protera!

Pročitajte i...
 • Sutra promenljivo vreme, temperatura do 30 stepeni Sutra promenljivo vreme, temperatura do 30 stepeni

  U Srbiji će sutra na severu biti pretežno sunčano vreme, a u centralnim i južnim krajevima promenljivo oblačno, ponegde sa kratkotrajnom kišom ili pljuskom sa grmljavinom, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

 • Demarš EU Srbiji, Vučićev odgovor danas Demarš EU Srbiji, Vučićev odgovor danas

  Evropska unija (EU) uputila je demarš Vladi Srbije u kojem poziva da Srbija, kao kandidat za članstvo u Uniji, ne iskoristi ruske uzvratne sankcije Uniji kako bi plasirala svoje proizvode Rusiji, rečeno je Beti u Vladi.

 • Luka Bojović: Od države nisam tražio finansijsku pomoć Luka Bojović: Od države nisam tražio finansijsku pomoć

  Upornost bivšeg učenika Matematičke gimnazije Luke Bojovića da sakupi novac za studije inženjerstva na Triniti koledžu poslednjih dana je odjeknula u medijima mnogo glasnije nego nedavno osvojena srebrna medalja na Međunarodnoj olimpijadi iz astrofizike i bronza na Olimpijadi iz fizike. Sa publicitetom na koji se Luka odlučio kako bi stigao do svog sna, pojavile su se i negativne reakcije javnosti, ali i netačne informacije.

 • Megatrend: Naneta nam šteta, kampanja protiv nas Megatrend: Naneta nam šteta, kampanja protiv nas

  Megatrend univerzitet saopštio je da mu je naneta direktna šteta jer su u javnost izneti delovi analize Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta u kojima se navode nedostaci doktorskih studija, iako je taj univerzitet u međuvremenu postupio po nalozima Komisije.

 • Pukao magistralni gasovod u Novom Sadu Pukao magistralni gasovod u Novom Sadu

  U novosadskom naselju Podbara pokidan je magistralni vod gasovoda, potvrđeno je agenciji Beta u vatrogasnoj službi u Novom Sadu.

 • Matić: RRA odobrila promenu vlasničke strukture B92 Matić: RRA odobrila promenu vlasničke strukture B92

  Predsednik upravnog odbora B92 Veran Matić izjavio je danas, nakon što je Komisija za zaštitu konkurencije rešila da ispita kako je došlo do promene vlasničke strukture u toj kompaniji 2010, da je to učinjeno po odobrenju nadležne Republičke agencije za radiodifuziju.

 • Bajatović: Ako bude konkurs za direktora, prijaviću se Bajatović: Ako bude konkurs za direktora, prijaviću se

  Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je da će se, ukoliko Vlada raspiše konkurs za novog rukovodioca tog preduzeća, prijaviti, piše današnji “Kurir”.

 • DS: SNS izaziva političku krizu u Vojvodini DS: SNS izaziva političku krizu u Vojvodini

  Vojvođanski odbor Demokratske stranke optužio je danas Srpsku naprednu stranku da stvara političku krizu u Vojvodini, jer pokušava po svaku cenu da uđe u vlast.

 • Za 16 godina nisu pronađeni otmičari srpskih novinara Za 16 godina nisu pronađeni otmičari srpskih novinara

  Godišnjica od otmice srpskih novinara kod Orahovca 21. avgusta 1998. godine biće obeležena danas, a Kancelarija za Kosovo i Metohiju tim povodom konstatuje da ni posle 16 godina nisu pronađeni otmičari novinarske ekipe Radija Prištine, Ðura Slavuja i Ranka Perenića.

 • Vulin: Procedure za usvajanje dece nisu komplikovane Vulin: Procedure za usvajanje dece nisu komplikovane

  Aleksandar Vulin izjavio je danas da procedure oko usvajanja dece i smeštaja u hraniteljske porodice nisu komplikovane i da će se i dalje insistirati da se sve one ispoštuju.

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Vesti.rs
Fonet web tv Tanjug
Android NM