23.08.2012 Beograd

Označene tablice za kosovske Srbe?

Označene tablice za kosovske Srbe?
Srbi sa Kosova i Metohije sumnjaju da su za njih u Centru za registraciju vozila policije Kosova odvojene posebne registarske tablice, kako bi bili „označeni” kada se kreću južnom pokrajinom.

 

O tome je u utorak govorio i Ivica Dačić, predsednik srpske vlade, na sednici Saveta bezbednosti UN. Pozivajući se na izveštaj evropske nevladine organizacije Diadikasia pod nazivom: „Sloboda kretanja: izdavanje registarskih tablica RKS pripadnicima nealbanskih zajednica na Kosovu”Dačić je rekao da postoji formula prema kojoj se određene kombinacije slova daju pripadnicima srpske zajednice.

„Ovu zabrinjavajuću, krajnje diskriminatorsku praksu potvrdio je autorima izveštaja i jedan kosovski zvaničnik, čije su reči citirane u tom dokumentu: ’javna je tajna da su srpska vozila posebno označena’”, kazao je Dačić.

Dragan Nikolić, načelnik Kosovskopomoravskog okruga u kome su Srbi pre nešto više od mesec dana predali oko 100 zahteva za dobijanje registarskih tablica sa oznakom RKS i još ih nisu dobili za „Politiku” je rekao: Žitelji Kosovskog Pomoravlja su uznemireni, a i oni koji su dobili RKS registarske oznake sa strahom sedaju u svoje automobile. Sumnjamo da je za nas odvojena serija registarskih brojeva, kako bi bili prepoznatljivi na putu, a to znači da smo direktna i otvorena meta u svakom momentu ekstremnim Albancima. Srbi koji su ovde predali pre više od mesec dana sva potrebna dokumenta kako bi mogli, navodno, slobodno da se kreću Kosmetom, još te tablice nisu dobili, što dodatno potkrepljuje naše sumnje.

I u severnom delu Kosovske Mitrovice Srbi koji su uzeli dvojne tablice (pored onih koje je izdao MUP Srbije) rekli su da je očigledno ovaj deo Kosova posebno „označen slovnim formulama”.

izvor: Politika
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 24.08.2012, 10:11h Sandman

  Kako to da dozvoljavamo da vozila sa oznakama KOS predju bilo koju granicu Srbije i krecu se slobodno. Odmah to da se zabrani, hapsi, pleni i protera!

Pročitajte i...
 • Na Vračaru pronađena dva beživotna tela, sumnja se na ubistvo Na Vračaru pronađena dva beživotna tela, sumnja se na ubistvo

  U stanu u Mileševskoj ulici, na Vračaru, jutros su zatečena dva beživotna tela, rečeno je Tanjugu u MUP-u Srbije.

 • Vučić: Ova vlada nema podršku društva Vučić: Ova vlada nema podršku društva

  Premijer Srbije Aleksanadar Vučić ocenio je da vlada na čijem je čelu, bez obzira na priče da je sveprisutna i da sve kontroliše, nema podršku društva da se "ide ka budućnosti".

 • Šoprad: Nezavisnost Kosova istorijska greška Šoprad: Nezavisnost Kosova istorijska greška

  Pariz je napravio istorijsku grešku što je priznao Kosovo, izjavio je evropski parlamentarac iz Francuske Emerik Šoprad, navodeći da je NATO ratom protiv Srbije potvrdio separatizam Albanaca, a da je EU sledila američki politiku.

 • Dačić dobio četiri pomoćnika Dačić dobio četiri pomoćnika

  Vlada Srbije postavila je četiri pomoćnika ministra spoljnih poslova, u svojstvu vršilaca dužnosti na period od šest meseci, objavljeno je u Službenom glasniku.

 • Povelja za građansku hrabrost Biljani Srbljanović Povelja za građansku hrabrost Biljani Srbljanović

  Dramska spisateljica Biljana Srbljanović ovogodišnja je dobitnica Povelje za građansku hrabrost "Dragoljub Stošić", saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije.

 • Kragujevac: Zbog gripa šest pacijenta u bolnici Kragujevac: Zbog gripa šest pacijenta u bolnici

  U Kliničkom centru u Kragujevcu na lečenju je šest pacijenata sa potvrđenim virusom grupa, od kojih su četiri priključena na respiratore za veštačko disanje, izjavila je danas novinarima portparol te zdravstvene ustanove Vanja Ðorđević.

 • Ognjenović negirao krivicu za Galeniku Ognjenović negirao krivicu za Galeniku

  Generalni direktor "Galenike" Nenad Ognjenović negirao je danas u Specijalnom sudu u Beogradu optužbe da je sa saradnicima oštetio tu fabriku lekova za više od 900 miliona.

 • Jugović: Stefanović formira front lažne levice Jugović: Stefanović formira front lažne levice

  Direktor Pokreta socijalista Bratislav Jugović rekao je danas da potpredsednik DS Borislav Stefanović formira front "svoje lažne levice" i poručio mu da ne može postati levičar pobedom Sirize, već to mora pokazati svojim dugogodišnjim delovanjem.

 • Dragana Hejns o ubistvu supruga Dejvida Dragana Hejns o ubistvu supruga Dejvida

  Prvi put nakon objavljivanja identiteta Džihadiste Džona, odnosno Mumaeda Emvazija, Dragana Hejns ekskluzivno za N1 govori o ubistvu muža humanitarca Dejvida Hejnsa ali i o nadi da može nastaviti da živi bez straha.

 • Vulin: Smanjiti stope nezaposlenosti Vulin: Smanjiti stope nezaposlenosti

  Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da je cilj da se podrži i eventualno malo smanji stopa nezaposlenosti iz prošle godine, kao i da se smanji stopa nezaposlenosti mladih.

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Najvesti
Medija centar Tanjug
Android NM