23.08.2012 Beograd

Označene tablice za kosovske Srbe?

Označene tablice za kosovske Srbe?
Srbi sa Kosova i Metohije sumnjaju da su za njih u Centru za registraciju vozila policije Kosova odvojene posebne registarske tablice, kako bi bili „označeni” kada se kreću južnom pokrajinom.

 

O tome je u utorak govorio i Ivica Dačić, predsednik srpske vlade, na sednici Saveta bezbednosti UN. Pozivajući se na izveštaj evropske nevladine organizacije Diadikasia pod nazivom: „Sloboda kretanja: izdavanje registarskih tablica RKS pripadnicima nealbanskih zajednica na Kosovu”Dačić je rekao da postoji formula prema kojoj se određene kombinacije slova daju pripadnicima srpske zajednice.

„Ovu zabrinjavajuću, krajnje diskriminatorsku praksu potvrdio je autorima izveštaja i jedan kosovski zvaničnik, čije su reči citirane u tom dokumentu: ’javna je tajna da su srpska vozila posebno označena’”, kazao je Dačić.

Dragan Nikolić, načelnik Kosovskopomoravskog okruga u kome su Srbi pre nešto više od mesec dana predali oko 100 zahteva za dobijanje registarskih tablica sa oznakom RKS i još ih nisu dobili za „Politiku” je rekao: Žitelji Kosovskog Pomoravlja su uznemireni, a i oni koji su dobili RKS registarske oznake sa strahom sedaju u svoje automobile. Sumnjamo da je za nas odvojena serija registarskih brojeva, kako bi bili prepoznatljivi na putu, a to znači da smo direktna i otvorena meta u svakom momentu ekstremnim Albancima. Srbi koji su ovde predali pre više od mesec dana sva potrebna dokumenta kako bi mogli, navodno, slobodno da se kreću Kosmetom, još te tablice nisu dobili, što dodatno potkrepljuje naše sumnje.

I u severnom delu Kosovske Mitrovice Srbi koji su uzeli dvojne tablice (pored onih koje je izdao MUP Srbije) rekli su da je očigledno ovaj deo Kosova posebno „označen slovnim formulama”.

izvor: Politika
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 24.08.2012, 10:11h Sandman

  Kako to da dozvoljavamo da vozila sa oznakama KOS predju bilo koju granicu Srbije i krecu se slobodno. Odmah to da se zabrani, hapsi, pleni i protera!

Pročitajte i...
 • RIK: Koalicija DSS-Dveri osvojila 5,03 odsto glasova RIK: Koalicija DSS-Dveri osvojila 5,03 odsto glasova

  Republička izborna komisija (RIK) saopštila je u noći između srede i četvrtka preliminarne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora prema kojima je koalicija DSS-Dveri prešla cenzus, osvojivši 5,03 odsto glasova izašlih birača.

 • Ugašen požar u čačanskoj Slobodi Ugašen požar u čačanskoj Slobodi

  U jednom pogonu fabrike "Sloboda" u Čačku večeras je izbio požar, koji je brzom intervencijom vatrogasaca ugašen, i nema nikakve opasnosti po stanovništvo.

 • Vučić: Srbija ispunila uslove za otvaranje poglavlja 23 Vučić: Srbija ispunila uslove za otvaranje poglavlja 23

  Predsednik Srpske napredne stranke i aktuelni premijer Aleksandar Vučić večeras je, povodom odbijanja Hrvatske da da saglasnost za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima Srbije i EU, rekao da je Srbija ispunila sve što je bilo potrebno.

 • Intervju Nebojša Josić: Bićemo najglasniji u SO Sopot Intervju Nebojša Josić: Bićemo najglasniji u SO Sopot

  U prigradskoj beogradskoj opštini Sopot na izborima i nije i jeste bilo iznenađenja. Ubedljivu većinu ponovo je osvojio Živorad Milosavljević, ovog puta u dresu SNS, ali prvi put se našla i jedna zaista opoziciona lista, LDP/DS, sa dva odbornika. Jedan od njih je Nebojša Josić (LDP).

 • Ružić: Srbiji nije potreban politički cirkus Ružić: Srbiji nije potreban politički cirkus

  Potpredsednik SPS Branko Ružić izjavio je danas da Srbiji nije potreban "politički cirkus", poput dešavanja u Republičkoj izbornoj komisiji, i poručio da treba čestitati svima koji su prešli cenzus, a zatim se okrenuti budućnosti Srbije.

 • Smenjen direktor programa RTV Smenjen direktor programa RTV

  Upravni odbor Radio-televizije Vojvodine saopštio je večeras da je jednoglasnom odlukom smenio direktora programa RTV-a Slobodana Arežinu i da je raspisan konkurs za novog direktora programa.

 • Radulović prijavio izborne neregularnosti Radulović prijavio izborne neregularnosti

  Pokret Dosta je bilo (DJB) saopštio je danas da je predsednik pokreta Saša Radulović podneo prijavu najbližoj policijskoj stanici jer su aktivisti Srpske napredne stranke bili u blizini izbornog mesta na Novom Beogradu na kome se ponavljaju izbori i pozivali građane da glasaju za njihovu listu.

 • Miščević: Treba sačekati dalje korake članica EU Miščević: Treba sačekati dalje korake članica EU

  Šefica pregovaračkog tima za pristupanje Evropskoj uniji Tanja Miščević izjavila je danas, povodom odbijanja Hrvatske da da saglasnost za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima Srbije i EU, da treba sačekati kako bi videli dalje korake država članica EU o tom pitanju.

 • Tači: Prioriteti su mi učlanjenje u NATO i EU Tači: Prioriteti su mi učlanjenje u NATO i EU

  Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da su prioriteti njegovog mandata na čelu Kosova vladavina zakona, privredni razvoj, regionalna saradnja, učlanjenje u NATO i EU.

 • Narednih dana manji porast vodostaja Save Narednih dana manji porast vodostaja Save

  Na rekama u Srbiji se tokom večeri ne očekuje veći porast vodostaja dok je zbog vremenskih prilika, tokom dana zabeležena pojava grada, izjavio je hidrolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Dejan Vladiković.

 • PIK objavio konačne rezultate u Pokrajini PIK objavio konačne rezultate u Pokrajini

  Pokrajinska izborna komisija (PIK) je na današnjoj sednici utvrdila konačne rezultate izbora od 24. aprila za poslanike u Skupštinu Vojvodine, u kojoj će sedeti poslanici sa devet lista.Prema navodima sa sajta PIK-a, lista "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje" osvojila je 44,48 odsto glasova, što je ukupno 63 skupštinska mandata.

 • Saopštenje Višeg tužilaštva da ne želim da sarađujem je skandalozno Saopštenje Višeg tužilaštva da ne želim da sarađujem je skandalozno

  Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić danas je kao skandalozno ocenio saopštenje Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, u kome se navodi da on nije želeo da sarađuje u otkrivanju ljudi koji su mu uputili pretnje.

Preporuke prijatelja
Najvesti
Vesti.rs
medijska pismenost
Fonet web tv Tanjug