23.08.2012 Beograd

Označene tablice za kosovske Srbe?

Označene tablice za kosovske Srbe?
Srbi sa Kosova i Metohije sumnjaju da su za njih u Centru za registraciju vozila policije Kosova odvojene posebne registarske tablice, kako bi bili „označeni” kada se kreću južnom pokrajinom.

 

O tome je u utorak govorio i Ivica Dačić, predsednik srpske vlade, na sednici Saveta bezbednosti UN. Pozivajući se na izveštaj evropske nevladine organizacije Diadikasia pod nazivom: „Sloboda kretanja: izdavanje registarskih tablica RKS pripadnicima nealbanskih zajednica na Kosovu”Dačić je rekao da postoji formula prema kojoj se određene kombinacije slova daju pripadnicima srpske zajednice.

„Ovu zabrinjavajuću, krajnje diskriminatorsku praksu potvrdio je autorima izveštaja i jedan kosovski zvaničnik, čije su reči citirane u tom dokumentu: ’javna je tajna da su srpska vozila posebno označena’”, kazao je Dačić.

Dragan Nikolić, načelnik Kosovskopomoravskog okruga u kome su Srbi pre nešto više od mesec dana predali oko 100 zahteva za dobijanje registarskih tablica sa oznakom RKS i još ih nisu dobili za „Politiku” je rekao: Žitelji Kosovskog Pomoravlja su uznemireni, a i oni koji su dobili RKS registarske oznake sa strahom sedaju u svoje automobile. Sumnjamo da je za nas odvojena serija registarskih brojeva, kako bi bili prepoznatljivi na putu, a to znači da smo direktna i otvorena meta u svakom momentu ekstremnim Albancima. Srbi koji su ovde predali pre više od mesec dana sva potrebna dokumenta kako bi mogli, navodno, slobodno da se kreću Kosmetom, još te tablice nisu dobili, što dodatno potkrepljuje naše sumnje.

I u severnom delu Kosovske Mitrovice Srbi koji su uzeli dvojne tablice (pored onih koje je izdao MUP Srbije) rekli su da je očigledno ovaj deo Kosova posebno „označen slovnim formulama”.

izvor: Politika
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 24.08.2012, 10:11h Sandman

  Kako to da dozvoljavamo da vozila sa oznakama KOS predju bilo koju granicu Srbije i krecu se slobodno. Odmah to da se zabrani, hapsi, pleni i protera!

Pročitajte i...
 • Ministri spoljnih poslova Srbije, Turske i BiH: Treba razvijati dobre odnose Ministri spoljnih poslova Srbije, Turske i BiH: Treba razvijati dobre odnose

  Ministri spoljnih poslova Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine koji su se sastali u Njujorku na marginama generalne debate 71. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, ocenili su da treba razvijati dobre odnose između tri države i da međusobno podržavaju proces evropskih integracija.

 • Dačić: Vučić nije zadovoljan tokom samita u Beču Dačić: Vučić nije zadovoljan tokom samita u Beču

  Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da mu je premijer Aleksandar Vučić u telefonskom razgovoru rekao da nije zadovoljan tokom razgovora na samitu u Beču o migrantskoj krizi.

 • Opozicija može biti deo pregovora sa Srbijom ako se promeni format razgovora Opozicija može biti deo pregovora sa Srbijom ako se promeni format razgovora

  Opozicione političke partije na Kosovu saopštile su da mogu postati deo pregovaračke ekipe Kosova sa Srbijom jedino ako se promeni format razgovora, prenose danas mediji. Beograd i Priština su 2011. godine počeli dijalog koji prema posrednicima iz Evropske unije (EU) ima za zadatak da dovede do normalizacije odnosa.

 • Jevtić: Kosovska opozicija bi u Brisel donela jedino suzavac Jevtić: Kosovska opozicija bi u Brisel donela jedino suzavac

  Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić izjavio je danas, povodom ideje da kosovsku opoziciju treba uključiti u dijalog u Briselu, da to u ovom trenutku ne bi bilo ni malo korisno.

 • NUNS razočaran predlogom da Peković bude član REM-a NUNS razočaran predlogom da Peković bude član REM-a

  Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) danas je izrazilo veliko razočarenje jer se među kandidatima za izbor člana Regulatornog tela za elektronske medije (REM), koji će predstavljati medijsku zajednicu, našao i Goran Peković. NUNS u saopštenju navodi i da je "prilikom izbora predstavnika nevladinog sektora u REM-u, učinjeno sve da se među kandidatima nađe i Peković".

 • MUP: Zaplenjeno 36 kilograma marihuane, uhapšene tri osobe MUP: Zaplenjeno 36 kilograma marihuane, uhapšene tri osobe

  Policija je, u dve odvojene akcije, zaplenila oko 36 kilograma marihuane i uhapsila tri osobe zbog sumnje da su preprodavali tu drogu, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

 • Marić: Srbi u Prištini nastavljaju da se bore za stabilno društvo Marić: Srbi u Prištini nastavljaju da se bore za stabilno društvo

  Ministar za lokalnu samoupravu u vladi Kosova Ljubomir Marić ocenio je danas da "Srbi u institucijama u Prištini, koji su ovih dana pod strašnim političkim pritiskom albanskog političkog establišmenta neće posustati pred politikom sile".

 • Završen remont u fabrici sumporne kiseline Završen remont u fabrici sumporne kiseline

  Remont u novoj Fabrici sumporne kiseline Rudarsko topioničarskog basena Bor (RTB), priveden kraju u rekordnom roku i sa vrlo skromnim sredstvima, izjavio je danas generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski.

 • Osnovano udruženje Šansa za roditeljstvo Osnovano udruženje Šansa za roditeljstvo

  U Beogradu je osnovano Udruženje parova Srbije u borbi za potomstvo - Šansa za roditeljstvo, sa ciljem da udruživanjem zajednički deluju na nadležne organe da se pomogne biomedicinski potpmognuta oplodnja (BMPO), odnosno vantelesna oplodnja.

 • I danas u Srbiji sunčano i hladno I danas u Srbiji sunčano i hladno

  U Srbiji će danas ujutru biti hladno, ponegde kratkotrajna magla, najniža temperatura od tri do devet stepeni, a najviša od 19 do 22, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

 • Koha: Marko Đurić ne može u Peć Koha: Marko Đurić ne može u Peć

  Kosovsko Ministarstvo inostranih poslova donelo je odluku da ne dozvoli direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marku Đuriću da u subotu poseti Peć.

 • Pred školom pridržao banderu da ne padne na decu Pred školom pridržao banderu da ne padne na decu

  Na ulazu u OŠ "Jelena Ćetković" na Zvezdari pala je bandera pod naponom na ulicu, povredivši muškarca koji ju je zadržao da ne padne na decu, javio je RTS.

Preporuke prijatelja
Najvesti
Vesti.rs
medijska pismenost
Fonet web tv Tanjug
Android NM