03.10.2011 Beograd

Pala podrška građana priključenju EU

Pala podrška građana priključenju EU
Podrška građana Srbije evrointegracija sada je na najnižoj tački od 5. oktobra 2000. godine i iznosi 46 odsto.

“Ta podrška pala je na 46 odsto i treba očekivati dalji pad, jer će sledeće ankete imati u sebi i efekat poslednjih događaja, naročito pucnjave i ubistava”, izjavio je danas potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Ðelić.

Po njegovim rečima, to je upozorenje pre svega našim evropskim partnerima da, ukoliko žele proevropsku politiku u Srbiju, mora da postoji i proevropska agenda.

“Oni koji u proteklih nekoliko meseci iz samo njima poznatih razloga jednostranim i ponekad nasilnim potezima pokušavaju da promene situaciju na terenu, oni i samo oni snose odgovornost za povećanje evroskepticizma u našoj zemlji”, naglasio je Ðelić.

Kako je istakao, to ne znači da Srbija treba da odustane od evrointegracija ali neće odustati ni od svojih interesa ako je to uslov za EU.

“To što je jedan mali broj uticajnih zemalja odlučio da iskoristi ovaj delikatni moment da promeni stvarnost na terenu, ne treba da nas obeshrabri već treba da nastavimo da sprovodimo razumnu politiku koja nije bez saveznika.” 

Po njegovim rečima, “ne mali broj ambasadora” zemalja EU preneo mu je da nemaju ništa s događajima na severu Kosova već da je to odluka “malog broja zemalja”. "To nije Evropa kakvoj težimo", naglasio je on. 

Izražavajući uverenje da će EK preporučiti status kandidata za Srbiju, Ðelić je ocenio da je zbog političke i bezbednosne situacije na severu Kosova malo verovatno da će preporučiti i datum pregovora. 

“Srbija je na devet dana od mišljenja Evropske komisije i potrudili smo se da postignemo, prema mišljenju i drugih, veoma solidne rezultate. Kopenhaški kriterijumi moraju biti primenjeni na sve i očekujemo pozitivan odgovor”, rekao je Ðelić. 

 

autor: AM izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Belex eng
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side