17.11.2018 Beograd

Pašalić o zaštiti prava srpskih državljana u Rusiji i ruskih u Srbiji

Pašalić o zaštiti prava srpskih državljana u Rusiji i ruskih u Srbiji Foto: Medija centar Beograd
Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je da se srpski radnici koji preko turističkih viza odlaze na rad u Rusiju suočavaju sa brojnim problemima zbog čega je nedavno s ruskom koleginicom Tatjanom Maskalkovom potpisao Memorandum o saradnji kako bi se oni otklonili.

Pašalić je agenciji Beta kazao da će taj Memorandum obezbediti ne samo bolju zaštitu prava srpskih državljana u Rusiji, već i ruskih u Srbiji.

On je rekao da broj tih ljudi nije mali, da po podacima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Srbiji radi oko 1.500 ruskih građana, dok u Rusiji radi oko 1.700 srpskih državljana.

"Realan broj srpskih građana u Rusiji je daleko veći. Naši građani koji odlaze na rad u tu zemlju preko turističkih viza suočavaju se sa neuslovnim smeštajem, neisplaćenim zaradama i lošim uslovima rada i sve sam to predočio ruskoj koleginici. Naš posao će ići u pravcu da ubrzamo postupke koje vode ministarstva spoljnih poslova dveju država i da rešavamo probleme naših država. Ti naši kontakti definisani su i pomenutim memorandumom, i omogućiće da brže reagujemo u situacijama kada su ruski državljani suočeni sa povredom svojih prava u Srbiji i obratno", naveo je on.

Zaštitnik građana je ukazao da su u Rusiji već počeli da rešavaju pojedine pritužbe na povredu prava građana Srbije.

On je kazao da pored zaštite prava koju obavljaju diplomatska predstavništva, dodatnu zaštitu prava naših građana obavljaće institucije ombudsmana Srbije i Rusije.

"U praksi bi to značilo da ukoliko građani Republike Srbije koji imaju bilo koji problem u Rusiji mogu da se obrate Zaštitniku građana u Srbiji i koleginici u Rusiji, a mi ćemo ih u međusobnom kontaktu efikasnije rešavati. U slučaju da su građani sprečeni da nam se lično obrate, u njihovo ime to mogu učiniti i rodbina ili prijatelji", kazao je Pašalić.

Zaštitnik građana Srbije boravio je nedavno u Rusiji na Drugoj međunarodnoj konferenciji pod nazivom "Problemi zaštite ljudskih prava u evroazijskom prostoru - razmena najboljih praksi ombudsmana", kada je sa ruskom koleginicom Tatjanom Maskalkovom potpisao Memorandum o saradnji.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 18.11.2018, 08:51h Ма, Руси воле Србе...

    "Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je da se srpski radnici koji preko turističkih viza odlaze na rad u Rusiju suočavaju sa brojnim problemima ..." ... - Ма, шта има да их штити! - Руси воле Србе чак и више него себе, па ником не дају да их дира! Ма какви бре проблеми - у Русији проблема нема! Иди бежи!

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side