19.07.2019 Beograd

Pašalić: Pomoći ćemo Zaječaru da reši problem oko 50 divljih deponija

Pašalić: Pomoći ćemo Zaječaru da reši problem oko 50 divljih deponija Foto: Beta / Saša Đorđević
Zaštitnik građana Zoran Pašlić rekao je danas u Zaječaru da u tom gradu postoji oko 50 neuređenih deponija i da će pomoći lokalnoj samoupravi da počne da rešava taj ekološki problem, ne samo zbog Poglavlja 27 u pregovorima Srbije o pristupanju EU, nego i da bi građani živeli u čistom okruženju.

On je povodom Dana ombudsmana posetio Zaječar, slušao pritužbe građana i o njima razgovarao sa predstavnicima lokalne samouprave.

"Iznenadio me podatak da u zaječarskom kraju postoji oko 50 deponija i u razgovoru sa predstavnicima lokalne samoprave smo zaključi da je glavni problem što nema dovoljno komunalnih insprektora, pa na teren izlazi samo njih sedam", rekao je Pašalić i dodao da će kontaktirati i nadležne republičke institucije kako bi se rešavali problemi iz ekologije.

Obećao je da će pokušati da reši problem nedovoljnog broja zaposlenih komunalaca u Zaječaru.

Građani Zaječara su se žalili, kako je rekao, i zbog toga što deci sa posebnim potrebama ne mogu da se obezbede lični pratioci.

"Zaštita prava dece spada u prioritetne obaveze institucije Zaštitnika građana i u toj obalsti smo postigli izuzetne rezultate koji su priznti i van Evrope", rekao je Pašalić.

Dodao je da se institucija na čijem je čelu zalaže i za bolju pristupačnost osoba sa invaliditetom državnim instucijama, zbog čega će uskoro ponovo posetiti jedan grad koji je to najlošije rešio, da bi utrdio šta je urađeno za mesec dana o prethodne njegove posete.

Lokalna samouprava u Zaječaru je prema njegovim rečima obećala da će do 1. septrembra rešiti problem rekonstrukcije Osnovne škole "Ljubica Radosavljević", koja je trajala više od godinu dana, zbog čega su deca išla u udaljenu školu i imala skraćene časove.

On je rekao i da su predstavnici institucija Zaštitnika građana, povodom Dana ombudsmana, obišli osam od 13 planiranih gradova i da je "cilj da se ta institucija peribliži građanim".

"Od januara u instituciji Zažtitnika građana postoji i hitna služba za rešavanje takvih slučajeva, a građani koji ne mogu da dođu u Beograd, mogu se obratiti za pomoć tlefonski ili elektronskom poštom", kazao je Pašalić.

On je najavio izmenu Zakona o Zaštitniku građana i naveo da će se povećati kapacitet te institucije, a verovatno i ovlašćenja.

"Po sadašnjem zakonu nije bilo obavezno osnivanje lokalnih ombudsmana, pa je od 164 lokalne samouprave, tu instituciju formiralo samo njih 46, a izmenom će se uvesti obaveza da se formiraju", rekao je Pašalić.

Zamenica gradonačelnika Zaječara Marina Milić rekla je da gradska uprava čisti divlje deponije, ali da će se taj problem konačno rešiti tek kada se izgradi regionalna deponija.

"Projekat izgradnje regionalne deponije je pri kraju, pa očekujemo da će taj problem biti rešen naredne godine", rekla je Milić i apelovala na građane da ne bacaju ponovo smeće na mesta koja su prošle godine ponovo očišćena.

Pomoćnik generalnog sekretara institucije Zaštitnika građana Tanja Dlesk rekla je da se, nakon što građani upute pritužbu toj instituciji i dostave dokumentaciju, kontaktira ustanova na koju se problem odnosi i utvrđuje da li ima osnova za pokretanje postupka.

Građani se obaveštavaju o ishodu pritužbe, a od institucije, kako je rekla, ako je pritužba osnovana, traži se da reši taj problem.

Istakla je da zaštitnik daje i preporuke i prati kako se one realizuju.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side