Pašalić u Dimitrovgradu: Problemi građana uglavnom egzistencijalni
19.03.2019 Dimitrovgrad

Pašalić u Dimitrovgradu: Problemi građana uglavnom egzistencijalni

Pašalić u Dimitrovgradu: Problemi građana uglavnom egzistencijalni Foto: Beta / Saša Đorđević
Stanovnici Dimitrovgrada i predstavnici državnih organa, javnih ustanova, preduzeća, institucija i nevladinih organizacija imali su danas priliku da o svojim problemima razgovaraju sa zaštitnikom građana Zoranom Pašalićem u okviru akcije "Dan zaštitnika građana". Pašalić je istakao da je najveći broj građana suočen s egzistencijalnim problemima, ali da su tu i problemi primene određenih propisa.

"Jedan od problema odnosi se na Zakon o bezbednosti saobraćaja, odnosno na obavezu da se od početka aprila preregistruju vozila koja se koriste u poljoprivredi. Mi ćemo učiniti sve što možemo da bi se taj problem rešio", izjavio je Pašalić.

On je kazao da smatra da su "lokalni" problemi stanovnika Dimitrovgrada apsolutno rešivi.

"U kontaktu sa lokalnom samoupravom mnogi se problemi mogu rešiti odmah ukoliko postoji volja, a video sam da u Dimitrovgradu postoji volja da se problemi reše", rekao je Pašalić, nakon sastanaka sa građanima i rukovodstvom opštine Dimitrovgrad kojima su prisustvovali zaštitnica građana Bugarske Maja Manolova i ambasador Bugarske Radko Vlajkov.

Pašalić je rekao da je saradnja sa ombudsmanom Bugarske Majom Manolov deo šire saradnje obudsmana svih zemalja sa područja Balkana.

Prema njegovim rečima obudsmani sa Balkana više puta su se sastajali sa inicijativom da se napravi Balkanska mreža obudsmana zato što Balkan ima specifične probleme.

"Mentalitet je sličan, zatečeni i tekući problemi su slični i zbog toga postoji saradnja. U stalnim komunikacijama sa obudsmanom Bugarske mi razmenjujemo iskustva i konsultujemo se oko istih problema, poput problema sa privatnim izvršiteljima. Na taj način jačamo kapacitete i jedne i druge institucije", naglasio je Pašalić.

On je podsetio da je tokom prošle godine razgovarao sa oko 2.000 građana, a tu mogućnost svi zainteresovani imaju i ove godine.

Stanovnica Dimitrovgrada Zlata Šukareva kazala je da se i ranije obraćala za pomoć republičkom zaštitniku građana i da ima pozitivna iskustva.

"Pomaže time što direktno utiče da se neke stvari brže rešavaju. Sud te tera da se sudiš i može da traje godinama, a obudsman rešava što pre. Vrlo brzo je rešio moj problem sa nekretninom", rekla je Šukareva.

Predsednik opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov rekao je da lokalni problemi o kojima su danas govorili žitelji tog mesta prestavljaju manje od 15 odsto njihovih ukupnih problema.

"Mi rešavamo te probleme, ali su neki od tih problema jednostavno nerešivi. Jeste problem što neko ne može da se zaposli, ali mi ne možemo da izmislimo radno mesto. Nije reč o administrativnim problemima", kazao je Dimitrov.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 20.03.2019, 18:09h Ama nema problem! Nije to nešto za sekiraciju...

    "...Pašalić je istakao da je najveći broj građana suočen s egzistencijalnim problemima..." ...- Ma, nema problema: lako ćemo s tom sitnicom od EGZISTENCIJE (uostalom, to je strana reč - šta će nam ona u našem lepom serbskom jeziku...)!

enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side