Pašalić: Veliki broj žena se suočava sa problemima u ostvarivanju ekonomskih i socijalnih prava
07.03.2020 Beograd

Pašalić: Veliki broj žena se suočava sa problemima u ostvarivanju ekonomskih i socijalnih prava

Pašalić: Veliki broj žena se suočava sa problemima u ostvarivanju ekonomskih i socijalnih prava Foto: Novi magazin / Ivan Šepić
Zaštitnik građana Zoran Pašalić kazao je danas da se veliki broj žena i devojčica u Srbiji suočava sa neravnopravnošću, rodno zasnovanim nasiljem i problemima u ostvarivanju ekonomskih i socijalnih prava.

Kako se navodi u saopštenju, Pašalić je ocenio da su rodni stereotipi i predrasude i dalje prisutni, kao i da je diskriminacija žena vidljiva na svakom koraku.

"Vulgarne uvrede upućene ženama, naročito onima koje su se ostvarile u javnom životu, ne nailaze na dovoljno oštru osudu društva i sankcije državnih organa", rekao je ombudsman povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena

On je istakao da sveobuhvatni Zakon o rodnoj ravnopravnosti nije usvojen, a da smo sučeni sa situacijama u kojima organi vlasti "delimično postupaju po preporukama Zaštitnika građana u oblasti rodne ravnopravnosti".

Tokom 2019. godine, u oblasti rodne ravnopravnosti Zaštitnik građana je najčešće primao pritužbe u oblasti ostvarivanja prava na naknadu zarade za vreme odsustva, trudničkog bolovanja, porodiljskog odsustva i nege deteta, prava trudnica i porodilja, kao i zbog porodično i partnerskog nasilja.

"Kada se ovim podacima doda i broj žena koje su ubijene u porodično partnerskom nasilju, što je za jednu deceniju više od 320 žena, dobijamo sumornu sliku žene kojoj predstoji i dalje velika borba za dostojanstven položaj u društvu", zaključio je Pašalić.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side