Pašalić: Završen novi zakon o zaštitniku građana, očekujem ga uskoro u parlamentu
23.09.2019 Beograd

Pašalić: Završen novi zakon o zaštitniku građana, očekujem ga uskoro u parlamentu

Pašalić: Završen novi zakon o zaštitniku građana, očekujem ga uskoro u parlamentu Foto: Novi Magazin / Zoran Raš
Zaštitnik građana Srbije Zoran Pašalić izjavio je danas da je završen rad na novom zakonu o zaštitniku građana i da se nada da će se u najskorije vreme naći pred poslanicima u Skupštni Srbije.

Pašalić je na konferenciji za novinare u Skupštini Sbrije, posle sastanka sa potpredsednikom parlamenta Đorđem Milićevićem i ombudsmankom Rumunije Renatom Veber, rekao da novi zakon bitno pomaže u jačanju prava i zaštiti građana Srbije.

On je kazao da je kontakt ombudsmana sa parlamentom važan i da je ombudsman savetnik Skupštine Srbije koji, prenoseći svoje rezultate rada i iskustva i govoreći pred poslanicma otvoreno šta je to što sistematski ili pojedinačno muči građane Srbije, ukazuje šta je potrebno menjati kako bi se propisi uskladili sa potrebama građana.

Pašalić je kazao da je svrha poseta rumunske ombudsmanke na dobrobit građana jedne i druge države.

"Ono što je obaveza da u kontaktima ostvarimo jaču zaštitu naših građana u Rumuniji i rumunskih u Srbiji. Nezavisne institucije ombudsmana stoje građanima na rapsolaganju i u zaštiti svojih prava građani mogu da nam se obrate ", rekao je Pašalić.

Ombudsmanka Rumunije Renata Veber navela je da je institucija Ombudsmana ključna za sva demokratska društva, kao i da je izuzetno korisna uzajamna razmena iskustava u radu, radi unapređenja dobre prakse i efikasnosti ovih nezavisnih institucija u Srbiji i Rumuniji.

Potpredsednik parlamenta Milićević rekao je da uspešnu političku i parlamentarnu saradnju Srbije i Rumunije prati i dobra saradnja ombudsmana - dve nezavisne institucije.

Milićević je pozdravio potpisivanje Memoranduma o razumevanju zaštitnika građana Srbije i ombudsmana Rumunije, kao i osnivanje Mreže balkanskih ombudsmana, čiji su članovi i Srbija i Rumunija.

U razgovoru je istakao značaj uspešne saradnje zaštitnika građana sa Narodnom skupštinom, koja bira zaštitnika građana i kojoj on odgovara za svoj rad.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 23.09.2019, 18:32h Slavko M. Grujicic

    Republika Srbija MORA da ima ZAKONSKOG ZASTITNIKA Naucnih Institucija (Univerziteti - fakulteti, Instituti, SANU) od zlo-upotrebe od politicara,

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side