23.03.2019 Beograd

Patrijarh Irinej: Kosovo je naša sveta zemlja, ne možemo ga se nikad odreći

Patrijarh Irinej: Kosovo je naša sveta zemlja, ne možemo ga se nikad odreći Foto: Beta / Emil Vas
Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej izjavio je danas da je Kosovo "naš srpski Jerusalim, naša sveta i matične zemlja koje se ne možemo nikad odreći" i da očekuje da će Rusija, kao i uvek u teškim vremenima, pomoći Srbiji da sačuva Kosovo.

"Rusi su velik i moćan narod, mi smo mali, ali na sreću uvek smo svoj čamac vezivali za veliki ruski brod", rekao je patrijarh Irinej, prilikom potpisivanja sporazuma sa kompanijom Gasprom Njeft, koja će nastaviti da donacijama pomaže radove na Hramu Svetog Save.

Patrijarh Irinej je istakao da je Srbija danas u "dosta teškom" položaju, ali da je "ruski presto" uvek kroz istoriju imao razumevanja za srpski narod, podsetivši da je, tokom Prvog svetskog rata, "sveti car Nikojal Drugi učinio da se sačuva srpska država i narod".

Prema rečima patrijarha Irineja, "onda kad Rusija možda nije mogla pomoći koliko smo očekivali, nije nam nikada odmogla, za razliku od naših drugih saveznika i nazovi prijatelja".

On je "sa velikom tugom u srcu" rekao da su ti nekadašnji prijatelji i saveznici "danas zaboravili prijateljstvo i savezništvo iz vremena kada su bili u teškim prilikama", već "pokazuju neko drugo svoje lice".

 "Taj njihov interes nije ni u pravdi ni istini, niti će ostati kao nešto vredno i trajno u istoriji", rekao je patrijarh Irinej na svečanosti u Ruskom domu u Beogradu.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 23.03.2019, 21:36h Pa, sad... dobro, neka je i tako ALI, ALI...

    "..."ruski presto" uvek kroz istoriju imao razumevanja za srpski narod, podsetivši da je, tokom Prvog svetskog rata, "sveti car Nikojal Drugi učinio da se sačuva srpska država i narod". ...- Pa, sad, dobro - na rečima da, mnogo je učinio... Samo, moj otac nosilac "Albanske spomenice 1915" i "Ordena Miloš Obilić" pričao nam je da je prešao Albaniju, da su ga na Obali Jadranskog mora (u Albaniji) prihvatili Francuzi, pa pošto je preživeo Krf - odvezli u Tunis, gde su ga u Bizerti - FRANCUZI I ENGLEZI oporavili, opremili da bi na Solunskom frontu (na Kajmakčalanu) nastavio borbu protiv Bugara i Austrijanaca. Na tome frontu sa Srpskom vojskom bili su i učestvovali u proboju - samo FRANCUZI i ENGLEZI (najčešće sa artiljerijom)- RUSE - govorio je on - video je samo jednom, 1917. i to u SOLUNU kad je neka njihova jedinica (ne pamtim, da li divizija?) promarširala svečan kroz Solun i - UKRCALA SE NA BRODOVE, pa otišla (sećam se očeve priče) najviše NA ISTOK (tzv. "belogardejci" bežeći pred Rusima "crvenogardejcima")...

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side