20.09.2012 Beograd

Pavićević:Nastavak dijaloga sa jasnom strategijom

Pavićević:Nastavak dijaloga sa jasnom strategijom
Šef pregovaračkog tima u dijalogu Beograd i Prištine Dejan Pavićević izjavio je večeras da se za nastavak dijaloga mora definisati jasna strategija kako bi se izbegla "ad hok" rešenja i umanjila šteta iz prethodnog perioda.

"Vlada Srbije ima veoma jasan stav, jasnu strategiju i dobru komunikacijau po tom pitanju sa kancelarijom i predsednikom Republike Tomislavom Nikolićem", rekao je Pavićević Tanjugu.

On je naveo i da da se o tim pitanjima otvoreno priča i da se pravi strategija u koju su uključena i razna ministarstva i vladina tela, kabinet predsednika Republike i eksperti, jer, kako je naglasio, ne smeju se sada dozvoliti nikakve greške.

"Jednostavno se mora dijalogu prići strateški - mora da postoji jasan plan i svako ko će voditi pregovore bilo tehničke bilo politicke će na te pregovore ići sa jasno definisanom strategijom", objasnio je Pavićević.

Prema njegovim rečima, ne mogu se više dozvoliti "ad hok" rešenja, sa kojima se nažalost, ranije probalo pa su izazvala velike probleme.

"Kao posledica toga Vlada Srbije pokušava da na najbolji način kontroliše štetu koja je nastala, kao što je recimo bilo sa regionalnim predstavljanjem i čuvenim pitanjem zvedice i fus note" rekao je Pavićević.

On je naveo i da je vlada, posle dosta dugih konsultacija, našla najbolje rešenje:

"Da se šteta koja je nastala baš zbog tog ''ad hok'' načina pregovaranja - minimizira".

Prema njegovim rečima, time je omogućeno da Srbija učestvuje na određenim skupovima, da se ne ide putem samoizolacije, da se ne trpi politička i ekonomska šteta, a da se sačuva "nešto što su naše crvene linije".

Pavićević je naveo i da postoje još neka pitanja u raznim oblastima iz sfere dijaloga na kojima Vlada radi i za koje će probati da nađe rešenja koja će proizvoditi najmanju štetu.

"Pristup je potpuno drugačiji - svemu se pristupa strateški, neki procesi traju malo duže ali ne smemo da dozvolimo da se neke greške", rekao je Pavićević.

autor: DjO izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Ministri spoljnih poslova Srbije, Turske i BiH: Treba razvijati dobre odnose Ministri spoljnih poslova Srbije, Turske i BiH: Treba razvijati dobre odnose

  Ministri spoljnih poslova Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine koji su se sastali u Njujorku na marginama generalne debate 71. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, ocenili su da treba razvijati dobre odnose između tri države i da međusobno podržavaju proces evropskih integracija.

 • Dačić: Vučić nije zadovoljan tokom samita u Beču Dačić: Vučić nije zadovoljan tokom samita u Beču

  Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da mu je premijer Aleksandar Vučić u telefonskom razgovoru rekao da nije zadovoljan tokom razgovora na samitu u Beču o migrantskoj krizi.

 • Opozicija može biti deo pregovora sa Srbijom ako se promeni format razgovora Opozicija može biti deo pregovora sa Srbijom ako se promeni format razgovora

  Opozicione političke partije na Kosovu saopštile su da mogu postati deo pregovaračke ekipe Kosova sa Srbijom jedino ako se promeni format razgovora, prenose danas mediji. Beograd i Priština su 2011. godine počeli dijalog koji prema posrednicima iz Evropske unije (EU) ima za zadatak da dovede do normalizacije odnosa.

 • Jevtić: Kosovska opozicija bi u Brisel donela jedino suzavac Jevtić: Kosovska opozicija bi u Brisel donela jedino suzavac

  Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić izjavio je danas, povodom ideje da kosovsku opoziciju treba uključiti u dijalog u Briselu, da to u ovom trenutku ne bi bilo ni malo korisno.

 • NUNS razočaran predlogom da Peković bude član REM-a NUNS razočaran predlogom da Peković bude član REM-a

  Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) danas je izrazilo veliko razočarenje jer se među kandidatima za izbor člana Regulatornog tela za elektronske medije (REM), koji će predstavljati medijsku zajednicu, našao i Goran Peković. NUNS u saopštenju navodi i da je "prilikom izbora predstavnika nevladinog sektora u REM-u, učinjeno sve da se među kandidatima nađe i Peković".

 • MUP: Zaplenjeno 36 kilograma marihuane, uhapšene tri osobe MUP: Zaplenjeno 36 kilograma marihuane, uhapšene tri osobe

  Policija je, u dve odvojene akcije, zaplenila oko 36 kilograma marihuane i uhapsila tri osobe zbog sumnje da su preprodavali tu drogu, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

 • Marić: Srbi u Prištini nastavljaju da se bore za stabilno društvo Marić: Srbi u Prištini nastavljaju da se bore za stabilno društvo

  Ministar za lokalnu samoupravu u vladi Kosova Ljubomir Marić ocenio je danas da "Srbi u institucijama u Prištini, koji su ovih dana pod strašnim političkim pritiskom albanskog političkog establišmenta neće posustati pred politikom sile".

 • Završen remont u fabrici sumporne kiseline Završen remont u fabrici sumporne kiseline

  Remont u novoj Fabrici sumporne kiseline Rudarsko topioničarskog basena Bor (RTB), priveden kraju u rekordnom roku i sa vrlo skromnim sredstvima, izjavio je danas generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski.

 • Osnovano udruženje Šansa za roditeljstvo Osnovano udruženje Šansa za roditeljstvo

  U Beogradu je osnovano Udruženje parova Srbije u borbi za potomstvo - Šansa za roditeljstvo, sa ciljem da udruživanjem zajednički deluju na nadležne organe da se pomogne biomedicinski potpmognuta oplodnja (BMPO), odnosno vantelesna oplodnja.

 • I danas u Srbiji sunčano i hladno I danas u Srbiji sunčano i hladno

  U Srbiji će danas ujutru biti hladno, ponegde kratkotrajna magla, najniža temperatura od tri do devet stepeni, a najviša od 19 do 22, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

 • Koha: Marko Đurić ne može u Peć Koha: Marko Đurić ne može u Peć

  Kosovsko Ministarstvo inostranih poslova donelo je odluku da ne dozvoli direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marku Đuriću da u subotu poseti Peć.

 • Pred školom pridržao banderu da ne padne na decu Pred školom pridržao banderu da ne padne na decu

  Na ulazu u OŠ "Jelena Ćetković" na Zvezdari pala je bandera pod naponom na ulicu, povredivši muškarca koji ju je zadržao da ne padne na decu, javio je RTS.

Preporuke prijatelja
Najvesti
Vesti.rs
medijska pismenost
Medija centar Tanjug
Android NM