20.09.2012 Beograd

Pavićević:Nastavak dijaloga sa jasnom strategijom

Pavićević:Nastavak dijaloga sa jasnom strategijom
Šef pregovaračkog tima u dijalogu Beograd i Prištine Dejan Pavićević izjavio je večeras da se za nastavak dijaloga mora definisati jasna strategija kako bi se izbegla "ad hok" rešenja i umanjila šteta iz prethodnog perioda.

"Vlada Srbije ima veoma jasan stav, jasnu strategiju i dobru komunikacijau po tom pitanju sa kancelarijom i predsednikom Republike Tomislavom Nikolićem", rekao je Pavićević Tanjugu.

On je naveo i da da se o tim pitanjima otvoreno priča i da se pravi strategija u koju su uključena i razna ministarstva i vladina tela, kabinet predsednika Republike i eksperti, jer, kako je naglasio, ne smeju se sada dozvoliti nikakve greške.

"Jednostavno se mora dijalogu prići strateški - mora da postoji jasan plan i svako ko će voditi pregovore bilo tehničke bilo politicke će na te pregovore ići sa jasno definisanom strategijom", objasnio je Pavićević.

Prema njegovim rečima, ne mogu se više dozvoliti "ad hok" rešenja, sa kojima se nažalost, ranije probalo pa su izazvala velike probleme.

"Kao posledica toga Vlada Srbije pokušava da na najbolji način kontroliše štetu koja je nastala, kao što je recimo bilo sa regionalnim predstavljanjem i čuvenim pitanjem zvedice i fus note" rekao je Pavićević.

On je naveo i da je vlada, posle dosta dugih konsultacija, našla najbolje rešenje:

"Da se šteta koja je nastala baš zbog tog ''ad hok'' načina pregovaranja - minimizira".

Prema njegovim rečima, time je omogućeno da Srbija učestvuje na određenim skupovima, da se ne ide putem samoizolacije, da se ne trpi politička i ekonomska šteta, a da se sačuva "nešto što su naše crvene linije".

Pavićević je naveo i da postoje još neka pitanja u raznim oblastima iz sfere dijaloga na kojima Vlada radi i za koje će probati da nađe rešenja koja će proizvoditi najmanju štetu.

"Pristup je potpuno drugačiji - svemu se pristupa strateški, neki procesi traju malo duže ali ne smemo da dozvolimo da se neke greške", rekao je Pavićević.

autor: DjO izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Direktor Petnice: Žalosno je vršiti pritisak preko dece Direktor Petnice: Žalosno je vršiti pritisak preko dece

  Direktor Istraživačke stanice Petnica Vigor Majić izjavio je da bi bilo korektnije da su nastavnici "prve korake" u protestu usmerili na smanjivanje svojih administrativnih obaveza i da je "žalosno" što u Srbiji prosvetni radnici, a naročito neki od sindikalnih funkcionera pritisak vrše preko dece.

 • Danas oblačno i hladnije, mestimično sa kišom Danas oblačno i hladnije, mestimično sa kišom

  U Srbiji će danas biti oblačno i hladnije vreme, mestimično sa kišom, u brdovitim i planinskim predelima sa snegom, a najviša dnevna temperatura iznosiće od osam do 13 stepeni, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

 • Ko sadašnjim i bivšim državnim zvaničnicima Srbije piše govore Ko sadašnjim i bivšim državnim zvaničnicima Srbije piše govore

  Slušajući obraćanja domaćih državnih zvaničnika, javnost u Srbiji se često zapita - ko im piše govore. Odgovor je jednostavan - uglavnom oni sami.

 • Odlazi Nevena Petrušić Odlazi Nevena Petrušić

  Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić neće se kandidovati za drugi petogodišnji mandat na toj funkciji, saznaje Danas.

 • DS: Ne koristimo nesreću zaposlenih u javnim preduzećima DS: Ne koristimo nesreću zaposlenih u javnim preduzećima

  Demokratska stranka saopštila je večeras, povodom protesta radnika novosadske "Informatike", da ne koristi nesreću zaposlenih u javnim preduzećima za političku promociju i da ne organizuje i ne učestvuje u protestima.

 • Poginuo radnik na gradilištu u Smederevu Poginuo radnik na gradilištu u Smederevu

  Pomoćni građevinski radnik u preduzeću "Febro-plan" H.H. (55) poginuo je danas kad se na njega urušila zemlja dok je radio u kanalu na gradilištu gasifikacije u Smederevu.

 • Dačić: EU perspektiva ključna za dijalog Beograda i Prištine Dačić: EU perspektiva ključna za dijalog Beograda i Prištine

  Evropska perspektiva suštinski je doprinela unapređenju regionalne saradnje i odnosa na zapadnom Balkanu i bila je ključni faktor koji je doprineo uspehu dijaloga Beograda i Prištine, istakao je danas prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

 • Mogerini: Otvaranje poglavlja ove godine Mogerini: Otvaranje poglavlja ove godine

  Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini izjavila je danas u Beogradu da EU vidi evropsku budućnost Srbije i da je spremna da prva pregovaračka poglavlja budu otvorena ove godine.

 • Nikolić: Ulazak u EU - prioritet Srbije Nikolić: Ulazak u EU - prioritet Srbije

  Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić danas je u razgovoru sa visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Federikom Mogerini, naglasio da je Srbija posvećeno i kontinuirano radi na ostvarivanju punopravnog članstva u Evropskoj uniji.

 • Preminuo novinar Rade Stanić Preminuo novinar Rade Stanić

  Posle duge i teške bolesti u Beogradu je danas preminuo poznati beogradski novinar Rade Stanić, saopštilo je danas Udruženje novinara Srbije.

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Najvesti
Nedstor
Novinska agencija Beta Tanjug
Android NM