25.01.2020 Beograd

Pažin: nadam se da će Vlada i Mitropolija prevazići razlike

Pažin: nadam se da će Vlada i Mitropolija prevazići razlike Foto: Prtscr ytb
Potpredsednik crnogorske vlade Zoran Pažin izjavio je da veruje da će "naredni dani doneti jasne pozicije obe strane" i da će Vlada i Mitropolija crnogorsko-primorska kroz dijalog "prevazići razlike, afirmišući zajedničke vrednosti".

"Naročito pozdravljam nedavnu izjavu rektora Cetinjske bogoslovije Gojka Perovića, koji je apelovao da ne sme biti neprijateljstva među građanima Crne Gore, da smo jedni drugima potrebni i da u Cetinjskom manastiru ima mesta za sve vernike", rekao je Pažin u intervjuu agenciji MINA.

On je naveo da je, ako Mitropolija prihvati da je neophodno da, kao i svi drugi u Crnoj Gori, deluje u okvirima pravnog sistema, Vlada spremna da joj, ako je to potrebno, pruži i dodatne garancije da nijedno pravo koje joj po zakonu pripada neće biti ugroženo.

"Ako je Srpska pravoslavna crkva danas uredno upisana u javni registar kod nadležnog državnog organa u Srbiji, pitam se onda zašto bi za MCP bio problem da bude jednako tako upisana u javni registar u državi Crnoj Gori", rekao je Pažin.

Podsetio je da je premijer Duško Marković više puta poručio da je Vlada apsolutno spremna da, bez odlaganja, sa Mitropolijom otpočne dijalog o uređenju međusobnih odnosa i dodatnoj zaštiti njenih prava i interesa kroz potpisivanje temeljnog ugovora.

"Što se Vlade tiče, vrata za takav dijalog su otvorena, nadamo se pozitivnom odgovoru Mitropolije na poziv premijera i očekujemo da uskoro kroz iskreni razgovor, u dobroj veri, rešimo sva otvorena pitanja", poručio je Pažin.

autor: AO izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side