21.07.2019 Priština

Peci za agenciju Beta: Predsednik Kosova nema pravo da nastavi dijalog sa Srbijom

Peci za agenciju Beta: Predsednik Kosova nema pravo da nastavi dijalog sa Srbijom Foto: PrtScn
Predsednik Kosova Hašim Tači bi, ukoliko nastavi dijalog sa Srbijom sada kada je Vlada Kosova u ostavci, ali i bez obzira na to, pogazio Ustav Kosova, što bi značilo i kraj njegovog mandata, smatra bivši ambasador Kosova u Švedskoj i izvršni direktor Instituta KIPRED, Lulzim Paci.

Paci je naveo da je odluka Ustavnog suda o pregovaračkom timu Kosova vrlo jasna: "predsednik može imati samo savetodavnu ulogu, dok je Vlada institucija koja vodi dijalog".

Peci kaže da i pored ostavke premijera, Kosovo nema institucionalni vakuum, jer je Vlada Haradinaja funkcionalna do izbora nove.

"To znači da se do tada ne može ukinuti taksa (na robu iz Srbije i BIH). Ako bi predsednik pokušao da pregovara u ime Kosova, on bi pogazio Ustav, što podrazumeva i kraj njegovog mandata", kazao je Peci za agenciju Beta.

Iako su se sve parlamentarne stranke izjasnile da je neophodno održavanje vanrednih parlamentarnih izbora, Peci je rekao da je još rano govoriti o mogućim predizbornim koalicijama.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 23.07.2019, 16:58h Prijavljujem se za mandatara...

    "Peci kaže da i pored ostavke premijera, Kosovo nema institucionalni vakuum, jer je Vlada Haradinaja funkcionalna do IZBORA NOVE..." ...- U stvari, nije ni potrebno da se bakću time: jednostavnije, jeftinije i brže im je da se u Prištini formira "Istureno odeljenje Srpske vlade". Evo, ja se prijavljujem za mandatara (uz obavezu da to završim za najviše 3 dana, ako ne uradim to - neka mi se odbije od plate).

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side