PIC podržao Ustavni sud u BiH, upozorio da entiteti nemaju pravo na samoopredeljenje
19.02.2020 Beograd

PIC podržao Ustavni sud u BiH, upozorio da entiteti nemaju pravo na samoopredeljenje

PIC podržao Ustavni sud u BiH, upozorio da entiteti nemaju pravo na samoopredeljenje Foto: pixabay.com
Savet za implementaciju mira u BiH (PIC) je danas ponovio bezrezervnu podršku radu Ustavnog suda BiH i svih njegovih sudija, te istakao da entiteti nemaju pravo na otcepljenje, ali se Rusija "nije pridružila" toj zajedničkoj izjavi, navodi se saopštenju.

"Odluke Suda su konačne i obavezujuće, a nadležni organi su obavezni da ih provode", piše u zajedničkoj izjavi ambasadora Upravnog odbora PIC-a.

U tekstu je naglašeno da je Ustavni sud temelj ustavnog okvira BiH, kao i osnovni stub vladavine prava i demokratije u BiH.

"Upravni odbor PIC-a ostaje posvećen potpuno funkcionalnim institucijama na svim nivoima vlasti u BiH, koje su u stanju odgovoriti na potrebe građana ove zemlje i ispoštovati njene međunarodne obaveze", piše u saopštenju.

Savet za implementaciju mira u BIH je ukazao da su "neprihvatljivi blokada državnih institucija, kao i ultimatumi upućeni zvaničnicima na državnom nivou".

UO PIC-a je konstatovao da zvanični pojam "međuentitetska linija razgraničenja" ne predstavlja državnu granicu.

"Upravni odbor PIC-a naglašava da zvanični pojam 'međuentitetska linija razgraničenja' ni na koji način ne predstavlja državnu granicu, niti podrazumeva državnost Republike Srpske, entiteta stvorenog Dajtonskim mirovnim sporazumom u okviru države BiH", podseća se u saopštenju.

UO PIC-a je potvrdio opredeljenje za poštovanje Dajtonskog mirovnog sporazuma i teritorijalnog integriteta i temeljne strukture BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta.

"Entiteti nemaju pravo na otcepljenje od BiH, te pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH. Sve strane su obavezne da se u celosti pridržavaju Opšteg okvirnog sporazuma za mir, kao i svih njegovih aneksa i odluka visokog predstavnika", naglašava se u saopštenju.

UP PIC-a je sve političke aktere u BiH pozvao da se okrenu napretku BiH u sprovođenju ključnih reformi demokratije i funkcionalnosti države, vladavine prava, temeljnih prava i reforme javne uprave, na njenom putu ka priključenju Evropskoj uniji.

"Političke ciljeve treba ostvarivati kroz angažman u dijalogu zasnovanom na zajedničkim interesima. UO PIC-a ostaje opredeljen za dobrobit svih građana BiH, koji zaslužuju da žive u stabilnoj, sigurnoj i prosperitetnoj državi", navodi se u saopštenju.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side