18.05.2018 Hag/Beograd

Pjetro Spera imenovan za ombudsmana za ljudska prava u sudu za zločine OVK

Pjetro Spera imenovan za ombudsmana za ljudska prava u sudu za zločine OVK Foto: Pixabay
Italijanski pravnik Pjetro Spera (Pietro) imenovan je za ombudsmana suda za ratne zločine OVK u Hagu, saopštio je danas taj sud, čiji je zvanični naziv Specijalizovana veća Kosova.

U saopštenju piše da je "ombudsmanova ključna uloga da nadzire, brani i štiti osnovna prava i slobode, sadržane u Ustavu Kosova, onih lica koja dolaze u kontakt" sa sudom i tužilaštvom.

"Ombudsman nema pravo da se meša u pravne postupke" pred sudom "osim u slučaju neopravdanog odugovlačenja", precizira se u saopštenju.

Spera će, kao ombudsman, moći da "daje preporuke i predloge" predsedniku suda i tužiocu "u vezi s pitanjima koja spadaju u njihov delokrug rada".

On, prema saopštenju, ima 30 godina iskustva posebno u zaštiti prava u sudskim postupcima.

Bio je, između ostalog, sudija za organizovani kriminal i ratne zločine u Bosni i Hercegovini, a u Avganistanu je predvodio nekoliko projekata za unapređenje vladavine prava.

"Čast mi je i privilegija da budem imenovan na funkciju ombudsmana Specijalizovanih veća Kosova i radujem se izazovima koje sa sobom nosi mandat zaštite ljudskih prava koji mi je poveren", izjavio je Spera posle imenovanja.

Predsednica suda za zločine OVK Ekaterina Trendafilova izjavila je, povodom imenovanje Spere, da su "jedinstvenim mandatom i ulogom ombudsmana zajamčena osnovna prava svih lica koja dolaze u kontakt" sa tim sudom i tužilaštvom, čime je "osigurano poštovanje najviših standarda ljudskih prava".

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side