16.03.2014 Beograd

Plavi kačketi, karte za Egzit, uznemiravanje...

Plavi kačketi, karte za Egzit, uznemiravanje...
Policija je dobila prijavu da se u blizini biračkih mesta u Novom Sadu nalaze osobe sa plavim kačketima koje navodno kupuju glasove, Beograđani su se žalili da ih nepoznate osobe uznemiravaju pitajući da li su glasali i za koga će glasati, a Egzit je upozorio da aktivisti stranaka nude lažne ulaznice za taj festival u zamenu za glas.

Osobe sa plavim kačketima su snimljene u blizini biračkih mesta i viđeni su kako prilaze glasačima.

Demokratska stranka, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Socijalistička partija Srbije
u Novom Sadu upozorili su danas da njihovi izborni štabovi imaju saznanja da se za novac kupuju glasovi birača.

U DS-u su rekli novinarima da su ispred pojedinih biračkih mesta u Novom Sadu od jutros viđene osobe s plavim kačketima koje dočekuju pojedine građane i verovatno kupuju glasove.

Kako su naveli u DS-u, o ovoj pojavi su obavestili policiju jer sumnjaju da se radi o kupovini glasova, pošto su osobe s plavim kačketima njihovi kontrolori videli na većem broju biračkih mesta u gradu.

"Naši kontrolori su primetili da građani prilaze ovim ljudim pre glasanja, koji im nakon razgovora nešto daju, a potom odlaze na biračko mesto. Posle glasanja, nakon izlaska sa biračkog mesta, opet razgovaraju s tim ljudima sa plavim kačketima", naveli su u DS-u.

Policija je izašla na teren ali nije utvrdila ništa sporno. "Svi su stajali na 50 metara od biračkih mesta, kako zakon propisuje", rekli su u policiji za Blic.

Egzit festival je saopštio da ima saznanja da pojedini stranački aktivisti nude lažne karte za Egzit 2014 u zamenu za dva glasa na parlamentarnim izborima.

"Upozoravamo sve ljubitelje Egzita da ne nasedaju na ove provokacije i ne dozvole da se njihovim glasom manipuliše na bilo koji način. O ovim saznanjima smo obavestili nadležne organe, koje pozivamo da hitno ispitaju ove navode, te da spreče bilo kakvu zloupotrebu glasačkih prava građana", stoji u saopštenju.

Pojedini građani sa opštine Palilula pozvali su redakciju "24 sata" i žale se da ih uznemiravaju nepoznate osobe koje zvone na interfone i raspituju se da li su izašli na izbore, da li će izaći, i ako neće koji su razlozi za to.

Izvršni direktor CeSID-a Marko Blagojević je rekao je da nije bilo ozbiljnih nepravilnosti.

"Što se tiče toka glasanja - u principu je bez ozbiljnijih nepravilnosti, ali naši posmatrači nam ukazuju na nekakve nedoslednosti na određenom broju biračkih mesta u vezi sa biračkim spiskovima, što je stara i hronična boljka naših izbora, koja je teško izlečiva", istakao je Blagojević.

Prema njegovim rečima, do 14 časova u principu nema nepravilnosti koje bi po težini svaka ponaosob ili po broju sve zajedno na bilo koji način mogle da utiču na regularnosti čitavog izbornog postupka.

autor: SA izvor: Blic/B92/Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side