24.08.2018 NIŠ

Počela izgradnja stanova za vojsku u kompleksu Novi Niš

Počela izgradnja stanova za vojsku u kompleksu Novi Niš Foto: Pixabay
Na prostoru stambeno-poslovnog kompleksa "Novi Niš", odnosno na zemljištu nekadašnje kasarne "Bubanjski heroji" kompanija "Clean earth capital Serbia" započela je ovog meseca izgradnju prvih 50 stanova koje će ustupiti Ministarstvu odbrane.

Izgradnja 21.000 kvadrata stambenog prostora za pripadnike Vojske Srbije deo je obaveze koju je američka kompanija preuzela kada je krajem 2011. godine kupila kasarnu "Bubanjski heroji".

Direktor kompanije "Clean earth capital Serbia" Filip Bej rekao je agenciji Beta da je ta kompanija počela izgradnju stanova i planira da, kao što je to dogovoreno aneksom ugovora iz 2016. godine, prvih 4.000 kvadrata stambenog prostora dostavi gradu 31. decembra, a da kompletnu ugovornu obavezu koja podrazumeva isporuku 21.000 kvadrata bruto stambenog prostora ispuni pre roka.

"Očekujemo da ćemo ispuniti naše ugovorne obaveze u potpunosti najkasnije do maja 2020. godine, odnosno 12 meseci pre roka", izjavio je Bej.

On je rekao da će kompanija "Clean earth capital Serbia" sledeće godine početi izgradnju nekih komercijalnih zgrada na prostoru "Novog Niša".

Bej je rekao da rok za završetak čitavog stambeno-poslovnog kompleksa zavisi od stanja na tržištu, srpske ekonomije i opštih trendova rasta za Niš.

"Želeli bi da završimo sa svime do 2021. godine, ali taj datum je bio proizvoljniji od bilo čega drugog. Ako se projekat može završiti do 2024. ili 2025. godine, bilo bi veoma zadovoljavajuće", istakao je Bej.

On je podsetio da je kompanija "Clean earth capital Serbia", kada je počela sa radom u Nišu 2012. godine, imala mnogo nepredviđenih faktora koji su usporili i zaustavil razvoj "Novog Niša".

"Rešeno je ili se rešava 90 odsto teškoća. Političke uprave i različita javno komunalna preduzeća i uslužne kompanije generalno su pružile podršku", rekao je Bej.

Kako je podsetio Bej, kompanija "Clean earth capital Serbia" je proteklih godina porušila i kompletno reciklirala 28 bivših vojnih objekata na prostoru "Novog Niša". Pored toga u prethodnim godinama održala je IT takmičenja sa investitorima iz Bugarske, Velike Britanije i UAE u Nišu, kako bi stimulisali male start-up kompanije iz grada.

Kompanija "Clean Earth Capital Serbia" je, istakao je Bej, proteklih godina sponzorisala brojne događaje i kulturna dešavanja, a u budućnosti, njen društveno-koristan rad će se fokusirati na mlade ljude u Nišu, na još nekoliko projekata sa Romima i na pomoć osobama sa invaliditetom da nađu zaposlenje.

Gradski većnik Mihajlo Zdravković je na nedavno održanoj konferenciji za medije podsetio na obavezu američke kompanije da do kraja godine izgradi 4.000 kvadrata stambenog prostora.

"Ukoliko se stanovi isporuče, mi ćemo biti zadovoljni jer ćemo znati da je investicija krenula. U suprotnom, ukoliko se do kraja godine ne isporuče stanovi moraćemo da raskinemo ugovor", izjavio je Zdravković.

Američka kompanija ;"Clean Earth Capital Serbia" je decembra 2011. godine kupila zemljište nekadašnje kasarne "Bubanjski heroji" za 1,5 miliona evra i tom prilikom su njeni predstavnici najavili da će stambeno-poslovni kompleks "Novi Niš" izgraditi za osam do deset godina.

Pored stanova i kuća, unutar "Novog Niša" najavljena je i izgradnja šoping mola, hotela, univerziteta, bolnice i sportskih terena.

Za sada su na prostoru "Novog Niša" grubi građevinski radovi završeni na jednoj stambenoj zgradi sa 76 stambenih jedinica namenjenih prodaji i započeta izgradnja 50 montažnih stanova za pripadnike Vojske Srbije.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Skot: Srbija je na pogrešnoj strani istorije po pitanju krize u Venecueli Skot: Srbija je na pogrešnoj strani istorije po pitanju krize u Venecueli

  Ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot izjavio je danas, povodom stava Beograda prema krizi u Venecueli, da je Srbija na pogrešnoj strani istorije.

 • Dačić: Ako razgraničenje bude zvaničan predlog o tome će se izjasniti parlament i narod Dačić: Ako razgraničenje bude zvaničan predlog o tome će se izjasniti parlament i narod

  Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da razgraničenje sa Kosovom nije zvaničan predlog, nego ideja državnih zvaničnika i da će se ako postane zvaničan predlog naći pred Skupštinom Srbije i o njoj će odlučivati građani na referendumu.

 • U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte... U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte...

  Tema broja: Srbija i svet -- Šta određuje, a šta će određivati (spoljnu) politiku Srbije? -- Zadatak za neko buduće rukovodstvo mogao bi da bude definisanje seta prioriteta, kojim bi se politika “prema regionu” odvojila od spoljne i na neki način normalizovala. Postavljena na principima dobrosusedskih odnosa, težila bi ostvarenju punog potencijala prekogranične saradnje, zajedničkih projekata, a sve u kontekstu članstva u EU. Ovde bi posebnu korist morale imati manjine. Marko Savković*

 • Direktor Železnica podneo ostavku Direktor Železnica podneo ostavku

  Generalni direktor Železnica Srbije Miroslav Stojičić podneo je ostavku na tu funkciju navodeći da je imao opstrukcije u radu i da je bio onemogućen da raspolaže imovinom tog preduzeća.

 • Si pisao Vučiću: Spreman sam da vodimo strateško partnerstvo Srbije i Kine Si pisao Vučiću: Spreman sam da vodimo strateško partnerstvo Srbije i Kine

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je pismo u kojem mu je predsednik Kine Si Đinping zahvalio na čestitki povodom kineske Nove godine i naveo da je spreman da ulaže napore da zajedno vode strateško partnerstvo dve zemlje ka većem napretku, saopšteno je danas iz Vučičevog kabineta.

 • Tužba protiv rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja Tužba protiv rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja

  Agencija za borbu protv korupcije zatražila je podnošenje tužbe protiv rešenja Povernika za informacije od javnog zanačaja kojim joj je naloženo da novinarki CINS-a omogući uvid u dokumente koje su politički subjekti koristili kаo sredstvа obezbeđenjа zа kredite i zаjmove u kаmpаnjаmа zа sve nivoe izborа 2012, 2014, 2016, 2017. i 2018. godine.

 • Agencija: Vučić u kampanji Budućnost Srbije nije prekršio Zakon Agencija: Vučić u kampanji Budućnost Srbije nije prekršio Zakon

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić aktivnostima u okviru kampanje "Budućnost Srbije" nije prekršio Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, saopštila je danas Agencija.

 • Analitičar: Nemoguće razgraničenje bez priznanja Analitičar: Nemoguće razgraničenje bez priznanja

  Politički analitičar Cvijetin Milivojević ocenio je danas da je nemoguće razgraničenje bez priznanja Kosova, navodeći da se teritorija jedne zemlje može menjati samo uz dopuštenje građana odnosno na referendumu i da je antiustavan način na koji je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić saopštio "zvaničnu poziciju Srbije" u dijalogu sa Prištinom.

 • Srbiji će, ovim tempom, biti potrebno 40 godina da iskoreni siromaštvo Srbiji će, ovim tempom, biti potrebno 40 godina da iskoreni siromaštvo

  Srbija je zemlja društvene nejednakosti i ovim tempom biće potrebno 40 godina da u njoj bude iskorenjeno siromaštvo, rečeno je danas na tribini "Pravda se ne dobija na poklon, ona se osvaja".

 • Šreder: Realno je da Srbija do 2025. uđe u EU Šreder: Realno je da Srbija do 2025. uđe u EU

  Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder izjavio je da je realno da Srbija do 2025. uđe u Evropsku uniju i da je uveren da će Priština morati da ukine takse na srpske proizvode.

 • Potpisivanje Sporazuma sa narodom i na protestu u Novom Sadu Potpisivanje Sporazuma sa narodom i na protestu u Novom Sadu

  Učesnici protesta "Jedan od pet miliona" u Novom Sadu imaće priliku da u petak tokom protesta potpišu dokument koji je nazvan "Sporazum sa narodom", a koji su pripremile opozicione političke partije i organizacije na poziv organizatora i učesnika protesta u Beogradu.

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side