07.01.2012 Beograd

Počela sa radom Agencija za restituciju

Počela sa radom Agencija za restituciju
Proces restitucije u Srbiji formalno je počeo 1. januara, od kada i zvanično radi Agencija za restituciju, koja će ubuduće primati sve zahteve za povraćaj imovine i odlučivati o njihovoj verodostojnosti.

Prvi zaposleni u Agenciji je njen direktor, Strahinja Sekulić, bivši javni pravobranilac Beograda, a u narednih nekoliko dana on će izabrati svoj najuži tim.

„Agencija je preuzela Direkciju za restituciju, dvadesetak njenih zaposlenih, tehniku i budžet, pa joj za 2012. pripada nešto više od pola milijarde dinara“, kaže za Novosti Goran Radosavljević, državni sekretar u Ministarstvu finansija.

Osim ovoga, kako se vidi iz ovogodišnjeg budžeta, za povraćaj imovine planirano je još 741.627.104.000 dinara. U pitanju je novac za obeštećenja onima kojima država neće moći da vrati imovinu u naturi.

Ove godine planirano je donošenje prvih rešenja o povraćaju, a oni koji ne mogu da povrate dedovinu, dobiće za početak akontaciju u kešu. Ona će iznositi 10 odsto vrednosti njihovog odštetnog zahteva, odnosno maksimalno 10.000 evra.

Javni poziv građanima da upute zahtev za restituciju je 1. februar a oni će uz to morati da prilože i dokaze da im je imovina oduzeta.

U međuvremenu, Ministarstvo finansija objavilo je obrazac zahteva i pravilnik o proceduri, kao i spisak od oko 150 pošta širom Srbije, gde će biti otvoreni šalteri Agencije, na kojima će službenici primati zahteve.

Pre javnog poziva, Vlada će morati da usvoji još dva podzakonska akta. Za jedno je zaduženo Ministarstvo poljoprivrede, i odnosi se na usklađivanje propisa kod vraćanja obradivih površina, a za drugo Ministarstvo kulture, i odnosi se na vraćanje pokretnih kulturnih dobara.

Kako je zakonom predviđeno, neće se vraćati samo one oduzete umetnine koje su u međuvremenu postale sastavni deo muzejskih zbirki (za njih će građani dobiti obeštećenje). Ali zato hoće sve one slike i skulpture koje krase zidove i hodnike raznoraznih državnih institucija.

Do kraja godine je planirano da Agencija dobije 250 zaposlenih. Najveći broj biće pravnici sa prethodnim iskustvom u procenama vrednosti kapitala, ali, po rečima državnog sekretara, šansu će dobiti i mladi stručnjaci, koji će se kaliti upravo na ovakvim predmetima.

„Agencija će, na neki način, biti slična upravnom sudu, jer će se o svakom zahtevu odlučivati kao pred sudom. S jedne strane će biti država i pravobranilac, koji će štititi njene interese, a sa druge oštećeni i njegov zastupnik. Zato će stotinak zaposlenih morati da imaju toliko znanja da budu maltene u rangu upravnih sudija“, kaže Radosavljević.

Pre suđenja, stručnjaci za procenu vrednosti kapitala će, kao sudski veštaci, proceniti verodostojnost svakog zahteva.

autor: AM izvor: Novosti/Novi magazin
Ostavi komentar (8) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 17.01.2012, 23:02h Slavko (3)

  Država donela zakon o vraćanju imovine koju je oduzela od vlasnika koji su i sad, kad treba da dobiju oduzeto u podređenom i ponižavajućem položaju. Moraju plaćati advokata da se u njihovo ime bori sa državom i njenim pravobraniocem koji ''hoće'' da vrate oduzeto, ali ako advokat bude dobro ''potkovan'' pa nadmudri državnog pravobranioca. Po zdravo razumskom rezonu država bi u većini slučajeva trebalo da zna (da ima evidenciju) šta je i od koga oduzela i ukrštanjem podataka iz dokumentacije podnosilaca zahteva da pokaže volju bez ''pritiska'' advokata, da u većini slučajeva se može odreći svakog interesa za posedovanjem tuđe nekretnine ili pokretne stvari koju je određeni građanin stekao legalno.

 • 9.01.2012, 13:18h valentina (4)

  ne dopada mi se ideja da se na ovom tako vaznom poslu nadju mladi strucnjaci koji ce se kaliti,to je veoma ozbiljan i odgovoran posao koji treba da odrade vec prekaljeni strucnjaci,ako misle da se odradi onako kako treba da bi se donekle ispraqvila velika istorijska nepravda.

 • 9.01.2012, 11:06h andrej (3)

  Prvo, nije u pitanju sukob interresa. Naime, ko će vratiti imovinu ako ne država koja ju je oduzela, mora biti državni organ. A drugo, dokle će se više plasirati neistine u medijima? Direktor još uvek nije postavljen, ovo su samo poluistine u medijima.

 • 9.01.2012, 05:23h m.j.zdravkovic (1)

  tako ispada,oni sude,o onom sto su njihovi prethodnici oteli,a mi to moramo da prihvatimo.opet nas ostavljaju u ratu sa drzavom.njima rata nikad nije dosta,a mi umorni,moramo rat nastaviti,kako tako,do konacne pobede,koja podrazumeva,slanje ovih u mirovinu,a mozda i na druga mesta.i jos nesto,manite se hrabrosti,drzavnih sluzbenika.postoje zakoni,oni se moraju postovati i menjati,kako bi branili narod,a ne drzavu od istog.

 • 8.01.2012, 13:42h Leposava

  Agencija je dobila Direktora za primer, coveka koji se nije plasio da se bori i izbori za Luku Beograd!... Sta li ce uraditi novi Pravobranilac po istom pitanju? Kojoj interesnoj grupi on pripada? Dedovine ce biti ponovo nase...a da li ce Luka ostati?

 • 8.01.2012, 12:51h zakupac svoje dedovine

  Koliko li ću još morati da plaćam Opštini zakupninu za korišćenje lokala koji je oduzet mome dedi?

 • 8.01.2012, 09:16h Zoran (3)

  Kada upravni sud donese odluku,nema žalbe.Apsolutno nepravedan i ponižavajuaći pristup restituciji.

 • 8.01.2012, 00:40h Ela (2)

  Nije li to sukob interesa? Jedna od strana u postupku - odnosno država tačnije njena agencija odlučuje u istom postupku?

Pročitajte i...
 • Godić: Moguće da se avion vratio zbog prosute kafe Godić: Moguće da se avion vratio zbog prosute kafe

  Prosuta kafa može biti uzrok vraćanja aviona u kojem je bio predsednik Srbije Tomislav Nikolić na letu Beograd - Rim, ali konačni izveštaj o događaju 17. aprila biće predstavljen po povratku aviona sa servisa u Bazelu, rekao je danas direktor Direkcije za bezbednost i nadzor u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Aleksandar Godić.

 • Tusk: Članstvo Srbije važno za EU Tusk: Članstvo Srbije važno za EU

  Srbija treba da nastavi jačanje vladavine prava, normalizaciju odnosa s Prištinom i postepeno do članstva u EU usaglasi svoju spoljnu politiku s politikom Unije, izjavio je danas u Briselu predsednik Evropskog Saveta Donald Tusk posle razgovora sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem.

 • NVO u NP: Poniženje to što je Vučić počasni građanin NVO u NP: Poniženje to što je Vučić počasni građanin

  Predstavnici nevladinog sektora u Novom Pazaru ocenili su danas da je dodeljivanje titule počasnog građanina tog grada premijeru Srbije Aleksandru Vučiću "poniženje za sve građane i dodvoravanje lokalnih političara vladarima u Beogradu".

 • Milenić zadržan na bolničkom lečenju Milenić zadržan na bolničkom lečenju

  Portparol Kliničkog centra u Kragujevcu Vanja Ðorđević izjavila je večeras Tanjugu da je obornik Saša Milenić, zbog zadobijenih povreda, zadržan na bolničkom lečenju na Klinici za otorinolaringologiju.

 • Brisel: Vučić i Rama o infrastrukturnim projektima Brisel: Vučić i Rama o infrastrukturnim projektima

  Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i albanski premijer Edi Rama razgovarali su danas u Briselu o infrastrukturnim projektima sa kojima će dve države zajednički nastupati na sastanku predsednika vlada „Zapadnobalkanske šestorke“ koja, pod pokroviteljstvom komesara EU za susedsku politiku i proširenje Johanesa Hana, održava u glavnom gradu Belgije.

 • Stefanović: Bez nove istrage u slučaju Zaštitnika građana Stefanović: Bez nove istrage u slučaju Zaštitnika građana

  Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da policija ne može ponovo da vodi istragu o tragediji koja se desila u stanu zaštitnika građana Saše Jankovića 1993. godine, zbog apsolutne zastarelosti.

 • SDS traži smenu Selakovića zbog izjave o helikopteru SDS traži smenu Selakovića zbog izjave o helikopteru

  Socijaldemokratska stranka (SDS) zatražila je danas smenu ministra pravde Nikole Selakovića zbog njegove izjave da niko ne snosi moralnu odgovornost za pad helikoptera Vojske Srbije u kome je stradalo sedam osoba.

 • LKS: U porastu broj lekara koji žele da odu iz Srbije LKS: U porastu broj lekara koji žele da odu iz Srbije

  Lekarska komora Srbije (LKS) izdala je u 2014. godini 927 sertifikata koji su lekarima potrebni prilikom prijave za rad u inostranstvu, što je gotovo tri puta više nego 2012, a najviše je mladih lekara bez specijalizacije koji zele da odu iz Srbije.

 • Sutra pretežno sunčano vreme, do 18 stepeni Sutra pretežno sunčano vreme, do 18 stepeni

  U Srbiji će sutra biti pretežno sunčano vreme sa najvišom dnevnom temperaturom od 12 do 18 stepeni, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

 • Vulin: Neće biti menjan Zakon o radu Vulin: Neće biti menjan Zakon o radu

  Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da se Zakon o radu neće menjati i da je formirana radna grupa koja se bavi analizom, kao i efektima primene tog zakona i usklađenosti sa evropskim propisima.

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Najvesti
Nedstor
Novinska agencija Beta Tanjug
Android NM